2010 FIBA Basketbol Dünya Kupası

Etkinlik Spor

(1950 – )

Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) tarafından dört yılda bir düzenlenen FIBA Basketbol Dünya Kupası, ilk olarak 23 Ekim - 3 Kasım 1950 tarihlerinde 10 ülkenin milli takımının katılımı ile Arjantin’in ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Düzenlendiği ilk tarih olan 1950’den 2014 yılına kadar FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası adıyla anıldı. 2014 yılında İspanya’da elemelerden geçen 24 ülke takımının katılımıyla gerçekleştirilen organizasyonla beraber ismi FIBA Basketbol Dünya Kupası şeklinde değiştirildi. Dünyanın en büyük basketbol turnuvası olan FIBA Basketbol Dünya Kupası, sonuncusu Çin Halk Cumhuriyeti’nde olmak üzere bugüne kadar 18 kez düzenlendi. 2023’te 19. düzenlenecek olan turnuvanın ev sahipliğini, Filipinler, Japonya ve Endonezya ortaklaşa yapacaktır. Böylelikle 1950’den beri düzenlenen turnuvaya ilk defa birden fazla ülke ortaklaşa ev sahipliği yapacaktır.

Türkiye, 28 Ağustos-12 Eylül 2010 tarihlerinde FIBA Basketbol Dünya Kupasına ev sahipliği yaptı. Elemelerden geçerek turnuvada mücadele etme hakkı kazanan 24 ülkenin milli takımı, Ankara, İstanbul, İzmir ve Kayseri illerinde grup maçlarını oynadı ve grubunu ilk 4. sırada tamamlayan takımlar, İstanbul Sinan Erden Spor Kompleksi’nde gerçekleştirilen finallerde yer almaya hak kazandı. Eleme aşamalarını geçerek finale kadar yükselen Türkiye ve ABD milli takımları 12. 09. 2010 tarihinde İstanbul Sinan Erdem Spor Kompleksi’nde karşılaştı ve ABD maçı 81-64 kazanarak 4. kez turnuvada şampiyon oldu. Türkiye ise turnuva tarihinde ilk kez ikincilik madalyası kazandı.

Yerli ve yabancı turistleri spor turizmi kapsamında seyahat etmeye teşvik eden uluslararası spor organizasyonları, ev sahibi ülkenin imajına, tanıtımına, yapılan yatırımlar ile altyapı ve üstyapı kaynaklarına olumlu katkılar sağlamaktadır. Organizasyon boyunca yarışların ve etkinliklerin takip edilebilmesi amacıyla yerli ve yabancı medya kanallarında yapılan canlı yayınlar ülkenin tanıtımı konusunda büyük fayda sağlamaktadır. Bu sayede ülke ve sahip olduğu turizm kaynakları tanınmakta ve yerli ve yabancı turistler tarafından daha fazla talep edilebilmektedir. 2010 yılında Türkiye’nin Ankara, İstanbul, İzmir ve Kayseri şehirlerinde gerçekleştirilen FIBA Dünya Basketbol Kupası’nda turnuva boyunca 80 bini eleme turlarında, 50 bini final turunda olmak üzere 130 bin bilet satıldı. Ayrıca Türkiye dışından gelen yabancı ziyaretçilere de 40 bin bilet satışı gerçekleştirildi. Organizasyon komitesi, katılımcı ülke federasyonları, FIBA misafirleri ve sponsorlara verilen biletlerle beraber toplamda 228 bin seyirci turnuva boyunca oynanan maçları canlı olarak tribünlerde izledi. Bu rakam FIBA Basketbol Dünya Kupası tarihine bir rekor olarak geçti. Bunun yanında turnuva boyunca oynanan tüm maçlar 183 ülke televizyonlarında canlı olarak yayınlandı ve dünya genelinde yaklaşık bir milyar izleyicinin bu turnuvada oynanan maçları takip ettiği tahmin edilmektedir. 2010 Dünya Basketbol Kupası için oluşturulan internet sitesi turkey2010.fiba.com 200 milyon kez görüntülendi.

Organizasyon komitesi üyeleri, ülkelerin federasyon yetkilileri, katılım gösteren ülkelerin milli takım oyuncuları, görevlileri, şehre gelecek olan yerli ve yabancı ziyaretçilerin yapacağı harcamalar ev sahibi şehre ekonomik olarak katkı sağlamaktadır. Türkiye’nin dört faklı şehri ile (Ankara, İstanbul, İzmir ve Kayseri) ev sahipliği yaptığı 2010 Basketbol Dünya Kupası öncesinde İstanbul’da 30 bin turistin konaklama işletmelerinde rezervasyon yaptıkları kaydedildi. Kayseri’de bulunan konaklama işletmelerinin kapasite olarak yetersiz gelmesiyle birlikte çevre illerdeki konaklama işletmeleri yerli ve yabancı turistler tarafından tercih edildi. Turnuvaya katılan takımlarda oyuncu ve görevli konaklamaları, yiyecek-içecek harcamaları, sponsor şirketlerden edinilen gelirler, bilet satışları, ulaşım, reklamlar, aktiviteler ve turist harcamaları ile turnuva boyunca elde edilen gelirin 160 milyon avro olduğu hesaplanmıştır. Turnuvayı yakından takip etmek isteyen spor turistlerinin, seyahat acentaları tarafından oluşturulan maç bileti, konaklama ve ulaşım içeren seyahat paketlerine yoğun ilgi gösterdiği belirtilerek yaklaşık 15 milyon avro harcama yaptıkları tahmin edilmektedir.

Referanslar

Karakoç, B. (2011). 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası’nın Spor Turizmi ve Ekonomik Etkileri Açısından Değerlendirilmesi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Muğla: Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Özşen, G. (2012). 2010 Dünya Basketbol Şampiyonasında Görev Alan Gönüllü Katılımcıların Beklentilerinin Karşılanıp Karşılanmadığının Belirlenmesi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul: İstanbul Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü; Türkiye Basketbol Federasyonu, (2012). 6. Olağan Genel Kurulu, 2010-2012 Dönemi Faaliyet Raporu.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

International Basketball Federation (FIBA) and Local Organising Committee. (2010). 2010 FIBA World Championship Media Guide.