Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TUGEV)

Sivil Toplum Kuruluşu Aktivite Merkezli STK

(İstanbul, 1984 – )

Ülkenin kalkınmasında turizm sektörünün önemine inanan, bunun için eğitim ve tanıtım konularını ön planda tutan iş adamı, uzman, siyasetçi ve turizmcilerden oluşan girişimcilerin kurduğu, kar amacı gütmeyen bir vakıftır. Türkiye’de 1980’li yılların ortalarında başlayan ve hızlı bir şekilde gelişen turizm sektörü, beraberinde kalifiye işgücü ihtiyacını gündeme getirir. Devletin turizm eğitimi konusundaki olanaklarının sınırlı olduğu o yıllarda dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Mükerrem Taşçıoğlu, Vehbi Koç, Mehmet Kemal Dedeman başta olmak üzere 17 kişi ve kuruluş bir araya gelerek ilk amacı eğitim olan bu vakfı kurmaya karar verirler. Vakfın kuruluş amacı; "ülkenin mevcut turizm potansiyelini harekete geçirmek ve işlerlik kazandırmak, turizmin ülke ekonomisine katkısını artırmak, turizm politikalarının oluşturulması ve uygulanmasına katkıda bulunmak, organizasyon ve koordinasyon aşamasında görev almak, eğitim desteği ile sektöre nitelikli işgücü kazandırmak, kongre sektörünün önemine dikkat çekerek, bu konuda etkin çalışma politikaları oluşturmaktır". TUGEV’in kurumsal üyeleri; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm Bankası, Hilton Otelleri ve Sheraton Otelleridir. Kişisel kurucu üyeler alfabetik sırayla; Adnan Özaktaş, Fikret Evliyagil, Halit Ziya Yavuzer, İlhan Evliyaoğlu, M. Kemal Dedeman, M. Zekai Bayer, Nurettin Doğanbey, Orhan Başdoğan, Semahat Arsel, Sinan Babila, Tekin Ertan, Ünsal Tülbentçi, Vehbi Koç ve Yılmaz Tecmen’dir. Kurucuların ve mütevelli heyet üyelerinin her yıl belirli bir bağış verme prensibiyle kurulan TUGEV’e vergi muafiyeti tanınınır. 

TUGEV, turizm eğitimi, turizm araştırmaları, turizm veri tabanının oluşturulması gibi birçok konuda önemli çalışmalarda bulundu. Bu bağlamda Antalya-Kemer’de açılan Otel ve Eğitim Merkezi’nde (OTEM) öğrenci ve eğitici yetiştirerek sektörün kalifiye işgücü ihtiyacına çözüm üretmeye çalıştı. Türkiye’de ilk kez "Eğiticilerin Eğitimi" programını uygulayarak, 249 öğretmen ve eğitmene sertifika verdi. Üniversitelerle (Boğaziçi, Uludağ, Trakya Üniversiteleri) işbirliği yaparak sertifika programlarını hayata geçirdi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) turizm eğitimi konusunda danışmanlık hizmeti de veren TUGEV, çeşitli kurslar ve etkinlikler gerçekleştirdi. Yurt içi faaliyetlerinin yanı sıra uluslararası alanda da çalışmalar sürdürüen TUGEV uluslararası eğitim kurumları ve yabancı uzmanlarla, ortak projeler başlattı. Turizm eğitimi konusunda hazırlanan öneriler, eğitim kurumları tarafından benimsenerek okul-sektör işbirliği konusunda önemli yol alındı. TUGEV turizm konusunda yayınlara ulaşılmayı kolaylaştıracak bir Dokümantasyon Merkezi kurdu. Bu merkez aracılığıyla bir çok kişi, kurum veya kuruluşlara hizmet vererek önemli bir eğitim altyapısı oluşturdu. 

Sektördeki uluslararası gelişmeleri de dikkate alarak bölgesel tanıtım konusuna da önem veren TUGEV, özellikle sektördeki örgütlenme ihtiyacından hareketle vakıf bünyesinde, Türkiye’deki ilk bölgesel tanıtım örgütü olan İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu'nu (ICVB) kurdu (1997). Günümüzde yaklaşık 60 mütevelli üyesi olan TUGEV’in  60 kadar da ICVB’nin üyesi bulunmaktadır.

Başkanlığını, Kültür ve Turizm Bakanı’nın yaptığı mütevelli heyet tarafından seçilen TUGEV Yönetim Kurulu bünyesinde İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Ticaret Odası, TÜRSAB, TUROB ve THY gibi kuruluşların başkanları ve sektörün önde gelen turizmcileri bulunmaktadır. Bu hali ile TUGEV bugün hem Türkiye’nin hem de İstanbul’un turizm sektörünü temsil eden tek kurum özelliğini taşımaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Dallı, Ö. (2007). 23. Yılında TUGEV, http://tr.icvb.org.tr/hakkimizda/#sthash.KqbdQ3dq.dpuf, (Erişim tarihi: 27.11.2013); Tecmen, Y. (2007). Toplantı Endüstrisine Üst Düzeyde İlgi ve Destek Gerek, http://tr.icvb.org.tr/hakkimizda/#sthash.KqbdQ3dq.dpuf, (Erişim tarihi: 27.11.2013); Yalçıntaş, M. (2007). Türk Turizminin Hafızası ve Beyni: TUGEV. ICVB 10. yıl kitapçığı.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Çiçek, D., Zencir, E. ve Kozak, N. (2018). Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TUGEV). İçinde; N. Kozak (Editör), Dünden Bugüne Türkiye’de Turizm: Kurumlar, Kuruluşlar, Turizm Bölgeleri, Meslekler Cilt 10, (ss. 345-357). İstanbul: Yıkılmazlar Basın Yayın Promosyon ve Kâğıt San. Tic. Ltd. Şti.