Smith Turist Tipolojisi

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama Sosyoloji

Smith, 1970 yıllarının sonunda Plog’un yapmış olduğu destinasyon seçimi ve kişilik ilişkisine yönelik bulguyu desteklemeyerek turistleri, aktivitelerine ve turist-yerel halk etkileşimine göre gruplandırdı. Smith, turistleri araştırıcı, seçkin, farklılık arayan turist, olağandışı, kitlemsi, kitle ve kapsamlı olmak üzere yedi başlıkta sınıflandırmaktadır.

Smith, araştırıcı turistleri, sayıları sınırlı olan keşifler ve yeni bilgiler peşinde koşan bireyler olarak tanımladı. Araştırıcılar, turistten çok bir antropolog gibi ziyaret ettikleri toplumların yaşamına etkin bir şekilde katılmaktadır. Bu turistler teknolojiyi etkin bir şekilde kullanmanın yanında yerel geleneklere kolayca uyum sağlayabilmektedir.

Seçkin turistler ise, özel tasarlanmış pahalı turlardan hoşlanan, deneyimli ve sık seyahat eden kişileri nitelendirmektedir. Bu grupta yer alan turistlerin sayısı da sınırlıdır. Dünyanın hemen hemen her yerini gezmişlerdir. Tatil sürecinde yerel halk ile etkileşime geçerek onların yaşam biçimine kolaylıkla uyum sağlamaktadırlar. Araştırıcı turistlerden farklı olarak seyahat acentalarının sağladığı bütün olanaklardan faydalanırlar.

Farklılık arayan, turist kalabalığından uzak ya da normların dışında bir şeyler yaparak tatillerini geçirmek istemektedir. Çoğunlukla, bölgenin basit konaklama ve hizmet koşullarına hızlı bir şekilde ayak uydururlar.

Olağandışı turistler, yerel kültürü deneyimlemek için organize turlardan ayrılarak kısa geziler yapmaktan hoşlanırlar. Bu açıdan araştırıcı turistler ile benzerlik göstermektedir. İlkel kültürlere ilgi duymakla beraber onların yiyip-içtiklerini değil, kendi kültürlerinden getirdikleri hazır yiyecek ve içecekleri tercih ederler.

Kitlemsi turist tipolojisinin, gün geçtikçe daha fazla insanı içeren bir turist grubu olmakla beraber, genellikle kendi başlarına ya da küçük gruplar halinde seyahat etmektedirler. Daha çok yeni gelişen destinasyonlara gitmeyi tercih etmektedirler.

Kitle turistleri, kitleler halinde dünyanın her yerini dolaşmaktadır. Bu tipolojideki turistler daha çok orta sınıf gelire ve değerlerine sahiptir. Aynı zamanda ikamet ettikleri yerlerde alışık oldukları yaşam standartlarını aramaktadırlar.

Charter turistler ise, kitle turistlerinden daha kalabalık bir gruptur. Gittikleri destinasyona yönelik çok az ilgi duyan ya da hiç ilgi duymayan ancak destinasyonun sağladığı eğlence, konaklama, yiyecek-içecek standartlarını kendi beklentisiyle uyumu üzerinde düşünerek karar veren turistlerden oluşmaktadır. Turistler üzerlerinde isimlerinin yazdığı etiketlerle dolaşırlar.

Yararlanılan Kaynaklar

Akış-Roney, S. (2011). Turizm Bir Sistemin Analizi. Ankara: Detay Yayıncılık; Kozak, N., Akoğlan-Kozak, M. ve Kozak, M. (2006). Genel Turizm İlkeler ve Kavramlar. Ankara: Detay Yayıncılık; Smith, V. L. (1989). Introduction. İçinde; V. L. Smith (Der.) Hosts and Guests: The Anthropology of Tourism (ss. 1-17). Philadelphia: University of Pennsylvania Press.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Essays, UK. (Kasım 2018). Typologies of Tourist Behaviour Tourism Essay, https://www.ukessays.com/essays/tourism/typologies-of-tourist-behaviour-tourism-essay.php?vref=1, (Erişim tarihi: 26.06.2019).