Turist Trafiği

Kavram Ekonomi Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Literatürde her ne kadar turist yoğunluğu olarak ifade edilse de turist trafiği, turist tanımına benzer şekilde farklı motivasyonlar ile bireylerin sosyal gereksinimlerden kaynaklı sürekli ikamet ettikleri yerin dışında geçici olarak gerçekleştirdikleri göç olarak tanımlanabilir. Turist trafiği, bireylerin turistik gezileri sırasında mekânsal hareketlerin etkilerinin ayrıntılı olarak belirlenmesi şeklinde de ele alınabilmektedir. Bu mekânsal hareketlerden etkilenen ve turist trafiğini oluşturan temel sahalar ziyafet endüstrisi, otelcilik endüstrisi, yolcu taşımacılığı, seyahat acentaları, turistik çekicilikleri sağlayanlar, turizmle ilişkili kurumlar ve şirketler şeklinde ele alınabilir. Bu temel sahalar turist trafiğinin başarılı bir şekilde yönetilmesi konusunda ortak hareket etmelidirler.

Turistlerin gezileri sırasında ortaya çıkan gereksinimlerinin karşılanması turist trafiğini oluşturan sektörleri yakından ilgilendirmektedir. Turistlerin mekânsal hareketleri bu sektörleri yakından etkilemektedir. Aynı zamanda turist trafiği turizm arzını da yakından ilgilendirmektedir. Turizm arzını oluşturan unsurlar talebi karşılayacak düzeyde olmalı ve turistik arz-talep dengesi sağlanmalıdır. Örneğin eğer başarılı bir yolcu taşımacılığı gerçekleşmemişse ya da bölgede turistlerin beklentilerini karşılayacak düzeyde ağırlama tesisi yoksa bu turistlerin psikolojik motivasyonlarını olumsuz etkilemesi ve tatminsizlik söz konusu olacaktır. Diğer bir ifade ile turist psikolojik olarak tatmin olamamışsa turist trafiğini oluşturan diğer işbirlikçiler bundan olumsuz etkilenecektir. Dolayısıyla turist trafiğinin bir parçası olan turistlerin gereksinimlerinin karşılanması ancak bu işbirliğinin sağlanması ile mümkün olabilmektedir. Farklı gereksinimlerinden dolayı, turistlerin tatmin olması ulusal ekonomiyi oluşturan birçok sektörünün işbirliğine bağlı olmaktadır ki bu sektörlerin sağlamış olduğu aktiviteler, araç-gereçler ve kaynakların turistlerin gereksinimlerine göre tasarlanmaları gerekmektedir. Dolayısıyla bir destinasyonda turist trafiğinin etkin bir şekilde yönetilmesi, destinasyon yönetim örgütlerine ve destinasyon paydaşlarının süreci iyi yönetmelerine bağlıdır.

Yararlanılan Kaynaklar

Hącia, E. (2016). The Impact of Tourist Traffic on the Functioning of Polish Seaside Health Resorts., Transportation Research Procedia, 16: 110-121; Kurek, W. ve Mika, M. (2007). Turystyka Jako Przedmiot Badań Naukowych. Turystyka, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 11-49; Mazurski, K. R. (2006). Geneza İ Przemiany Turystyki. Wydawnictwo Wyższej Szkoły Zarządzania; Panasiuk, A. (2014). Rynek Turystyczny: Studium Strukturalne. Difin.