Redfoot Turist Tipolojisi

Turist davranışları, turizm alanının temel araştırma konularından biridir. Turist davranışlarını tanımlamak ve sınıflandırmak turistlerin ihtiyaç ve beklentilerine karşılık verebilecek turizm hizmetlerini sağlamak açısından oldukça önemli bir konudur. Birçok araştırmacı turistleri davranışlarına göre sınıflandırarak ve turist tipolojilerini ortaya koymaktadır. Donald Redfoot 1984 yılında yayınlamış olduğu çalışması ile etkili ve gerçek deneyim arama özelliklerine göre turistleri sınıflandırdı.

Redfoot turist tipolojisine göre turistler seyahat deneyimlerinde gerçeklik ve etki arama düzeylerine göre dört farklı sınıfa dahildir. Bunlar; gerçek turist (true tourist), endişeli turist (angst-ridden tourist), insanbilimci turist (anthropological tourist) ve tinsel turisttir (spiritual tourist). Bu sınıflandırmada nitelendirilen her bir turist tipi seyahat için giderek daha yoğun ve gerçek bir deneyim arayışında olan kişileri kapsamaktadır.

Redfoot’un ilk turist tipi olan gerçek turist, eğlendirilmek ve eğlence amaçlı turizm deneyimleri yaşamak için seyahat eden, beklentileri seyahat acentaları ve medya tarafından oluşturulmuş olan kişileri nitelemektedir. Gerçek turistler, seyahatleri sırasında yerel halkla iletişime geçmek, yerel deneyimler yaşamaktan ziyade; gidilen yerlerini fotoğrafını çekmek, manzara seyretmek gibi deneyimler yaşamak istemektedir.

İkinci turist tipi, endişeli turisttir. Endişeli turistler, diğer turistlerin ötesine geçmeye, toplum ve kültürü daha derin bir şekilde takdir etmeye çalışmaktadır. Bu turistlerin amacı, otantik yerleri ziyaret ederek otantik bir deneyim yaşamaktır. Endişeli turistler, seyahatlerinde yerel kültürü yaşayabilecekleri ortamlara seyahat ederler ve kasıtlı olarak otantiklik arayışlarına girerler.

Üçüncü turist tipi, insanbilimci turisttir. İnsanbilimci turistler, antropolog turist tipi olarak da nitelendirilmektedir. Antropolog turistler, geleneksel seyahat anlayışının dışında keşfetmek ve gerçeği aramak için seyahat etmektedir. Antropolog turist tipi keşfetmek, fotoğraf çekmek ve araştırma yapmak için oldukça fazla seyahat etmektedir. Bu tip turistler orijinallik arayışı içinde daha derine inmeye çalışmaktadır.

Redfoot’un turist tipilojisinin sonuncusu ise tinsel turistlerdir. Tinsel veya manevi turistler olarak adlandırılan bu turist tipi ne gerçek turist tipi gibi bilinen seyahat anlayışına sahiptir ne de endişeli turist tipi gibi otantiklik deneyimi yaşama çabasındadır. Tinsel turistlerin tek amacı manevi bir yolculuk yaşamak ve manevi deneyime sahip olmaktır.

Redfoot (1984) gerçek deneyim yaşama arzusunda olan turist tipolojisi ile deneyimlerin yalnızca turistlerin seyahat etme motivasyonlarına göre değil aynı zamanda gerçeklik arayışına göre farklılık gösterdiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Redfoot, D. (1984). Touristic Authenticity, Touristic Angst, and Modern Reality, Qualitative Sociology, 7 (4): 291-309; MacLeod, C. (2014). Clawing Away at the Authenticity Crisis and the Complex, Web of Tourism Relations A Case Study of the State of Maine’s Lobster Tourism Industry (Mezuniyet tezi). Gettysburg: Gettysburg College Department of Sociology.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Redfoot, D. (1984). Touristic Authenticity, Touristic Angst, and Modern Reality, Qualitative Sociology, 7 (4): 291-309.