Grup Paket Tur

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Grup sözcüğü turizm sektöründe sıklıkla kullanılan ve bazen kargaşaya neden olabilen bir kavramdır. Sözlük anlamı küme, ortak özellikleri olan varlıklar, nesneler bütünü, görüşleri, çıkarları bir olan kimseler bütünü, ekip şeklinde açıklanmaktadır. Ancak turizm sektöründe grup kavramı çoğunlukla katılımcı sayısı 10 kişi ve üzerinde olan ticari ilişkilerde kullanılır. Bu temel mantığı münferit kavramının karşıtı olarak kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Grup müşterilere uygulanan fiyatlar ve sağlanan ek olanaklar münferit müşterilere uygulanmaz. Dolayısı ile grup kavramı turizm sektörü içerisinde yalnızca seyahat acentalarına paket tur müşterilerinin sayısına bağlı kullanılan bir ifade değildir. Konaklama tesisleri de grup ve münferit müşterilerine farklı uygulamalar yapar. Benzer şekilde havayolu şirketlerinde de grup fiyatları ve münferit yolcu fiyatları ciddi farklılıklar gösterir. Yiyecek içecek işletmelerinde dahi gruplar genellikle daha avantajlı fiyatlar ve/veya daha zengin menülerle ağırlanır.

Seyahat acentalarının ürettiği paket turların önemli bir kısmı grup müşterilere yöneliktir. Ancak grupların oluşumu ve grubu oluşturan bireylerin ortak paydaları grubun bir araya geliş biçimine bağlı olarak büyük ölçüde farklılaşmaktadır. Bir tur operatörünün kitle turizmine yönelik hazırlayıp satışa sunduğu paket turları satın alanlar büyük gruplar halinde aynı ulaşım araçlarını ve aynı konaklama tesislerini kullansalar da en büyük ortak paydaları yalnızca aynı paket turu satın almış olmaktır. Bunların bir kısmı destinasyonu, bir kısmı paketin ücretini, bir kısmı konaklama tesisi ve sunduğu olanakları, bir kısmı da tur operatörünün marka imajını önceleyerek turu satın alır. Oysa genellikle kapalı grup olarak tabir edilen gruplarda katılımcıların ortak payları çok daha güçlüdür.

Örneğin; bir teşvik paketinde aynı firmanın elemanları veya aynı firmanın bayileri bir araya gelir. Kongre vb. etkinliklere katılmak için grup halinde seyahat edenlerin de etkinlik konusuna paralel güçlü ortak özellikleri vardır. Bir yürüyüş turuna katılan grup üyelerinin turdan beklentilerinin yanında, doğaya tutkunlukları, kültürel farklılıklara karşı meraklarının yüksek olması gibi birçok ortak özellik bulunabilir. Anlaşılacağı üzere grupların büyüklüğü, yapısı ve bir araya geliş biçimi çok farklılık gösterse de seyahat acentacılığı açısından önemli olan boyut, 10 ve üzerinde üye sayısı olan gruplar için hizmet üreticilerin alacağı özel indirimler, ilave olanaklar ve bunları müşterilerine yansıtarak sağlayacağı rekabet üstünlüğü, gelir ve kâr artışıdır.

Yararlanılan Kaynaklar

Çolakoğlu, O. E. ve Çolakoğlu, Ü. (2007). Seyahat Acentaları Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; http://sozluk.gov.tr/, (Erişim tarihi: 29.07.2019); İçöz, O. (2014). Seyahat Acentaları ve Tur Operatörlüğü Yönetimi (Sekizinci baskı). Ankara: Turhan Kitabevi.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Çolakoğlu, O. E. ve Çolakoğlu, Ü. (2007). Seyahat Acentaları Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Küçükaslan, N. (2009). Tur Planlaması ve Tur Yönetimi. Bursa: Alfa Akademi; Mısırlı, İ. (2018). Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü. Ankara: Detay Yayıncılık.