Aile Turizmi

Kavram Turizm Çeşitleri Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Dünyada dinlenme amaçlı yapılan seyahatlerin yüzde 30’unu oluşturmakla birlikte turizm endüstrisinin en önemli sektörlerinden biridir. Aile turizmi, en genel tanımı ile aile grubunun (en az bir çocuk ve bir yetişkin) evden uzakta bir veya bir günden fazla dinlenme amaçlı seyahat etmesi olarak tanımlanmaktadır. Anne, baba, çocuk temelli olan aile turizmi günümüzde yaşlı nüfusun seyahate katılımının artması ile büyükbaba/büyükanne-torun temalı seyahat biçimi, boşanmaların artması ile sadece anne/baba-çocuk ve tekrar evlenme sonucu genişleyen aileler biçiminde seyahat ve Batı ülkelerinde aynı cinsiyetten anne/baba ve çocuk biçiminde seyahat gibi yönler de eklenmektedir.

Yüzyıllar önce de aileler; çocukları, akrabaları ve arkadaşları ile birlikte deniz kenarına veya kırlarda piknik yapmak, çevreyi görmek için seyahat etmekteydi. Günümüzde aile tatili dünyanın farklı ülkelerinde aile üyelerinin bir arada olma ve keyif almak amacı ile çıktıkları seyahatler olarak sürdürülmektedir. Aileler, dinlenme-rahatlama olanakları ve yenilik imkanları olan, açık hava aktiviteleri sunan, kültür-sanat faaliyetleri, arkeolojik ve örenyerleri olan destinasyonlara seyahat etmeyi tercih etmektedir. Diğer turist türlerine göre aileler, gittikleri destinasyonda yerel halk ile daha az iletişim kurmaktadır.

Dünyada genelde aile turizminde en önemli destinasyon Akdeniz Bölgesi olarak tanımlanmaktadır. Çocuklu aileler için destinasyonun güvenli olması, karar verme sürecini etkileyen önemli unsurlardan biridir. Türkiye’de aileler açısından tatil için seçilen destainasyonlar genelde deniz-kum-güneş öğelerini bir arada sunan Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi’dir. Aileler konaklama için seçim yaparken genellikle konaklayacakları tesislerde çocuk dostu aktivitelerin ve olanakların yer almasına dikkat etmektedir. Tatiller aile ilişkilerini güçlendirmek için önemli fırsatlardır. Özellikle ailelerin genişlemesi ve ulaşımın kolaylaşması, aile seyahatlerinin diğer turizm çeşitlerine göre daha istikrarlı ve sürdürülebilir olmasına neden olmaktadır. Bu gelişmeler ışığında yeni aile turizmi pazarları oluşmakta ve geleneksel aile turizmi pazarları değişmekte ve daha maceracı bir yöne kaymaktadır.

Etiketler:
Yararlanılan Kaynaklar

Carr, N. (2011). Children’s and Families’ Holiday Experiences. Londra: Routledge; Schänzel, H. ve Yeoman, I. (2015). Trends in Family Tourism, Journal of Tourism Futures, 1 (2): 141-147; Schänzel, H. ve Yeoman, I. (2014). The Future of Family Tourism, Tourism Recreation Research, 39 (3): 343-360; Schänzel, H., Yeoman, I. ve Backer, E. (2012). Family Tourism: Multidisciplinary Perspectives. Bristol, Birleşik Krallık: Channel View; Schänzel, H. A., Smith, K. A. ve Weaver, A. (2005). Family Holidays: A Research Review and Application to New Zealand, Annals of Leisure Research, 8 (2-3): 105-123.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Schänzel, H., Yeoman, I. ve Backer, E. (2012). Family Tourism: Multidisciplinary Perspectives. Bristol, Birleşik Krallık: Channel View Publications.