Grup Fiyatı

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Turizm işletmelerinde genel olarak rekabete, müşteri psikolojisine, maliyete veya zamana dayalı olmak üzere dört ana fiyatlandırma yöntemi vardır. Bir ürünün fiyatı, bir turizm veya konaklama işletmesinin gelirlerinin ve kârlarının temel belirleyicisidir. Müşteriler, turistik bir ürün veya hizmetin değer yargılarını, ödedikleri fiyata göre oluştururlar. Turizm endüstrisinde farklı müşteri türleri için farklı oranlar sunmak esastır.

Sık sık gruplardan rezervasyon kabul eden turizm işletmelerinin, rezervasyonlar için özel olarak anlaşılan bir fiyat sunması grup fiyatı olarak tanımlanmaktadır. Ancak tüm grup turu müşterilerine fiyatlandırma aynı değildir. Nitekim farklı fiyatlandırma türlerinden olan katmanlı fiyatlandırma, grup turu müşterilerine farklı fiyatlar sunmak anlamına gelmektedir. Bir rezervasyonun grup rezervasyonu olarak sınıflandırılması için genellikle beş veya daha fazla odanın rezerve edilmesi gerekmektedir. Aynı anda birden fazla kişi geldiği için grup turları müşterileri genellikle indirim alırlar. Grup oranı indirimleri genellikle yüzde 10 ile yüzde 50 arasında değişmektedir. Dünya genelindeki otellerde grup fiyatı almaya hak kazanabilecek grup türlerinden bazıları şunlardır: Nişan ve düğün partileri, dernek ve iş gruplarının toplantıları, konferanslar, kurumsal etkinlik gruplarının programları. Nitelikli hizmet veren bir otelde kurumsal bir etkinliğin düzenlenmesi, bir markanın prestijini artırmaya yardımcı olabilir ve öngörülemeyen iş fırsatları sağlayabilir. Grup fiyatları hem oteller hem de müşteriler için faydalıdır. Grup, oda rezervasyonu yapabilir (belki de bir otelin sunduğu her şeyden indirimli bir fiyattan yararlanabilir) ve otel, grubun kalış süresi boyunca garantili kapasiteyi güvence altına alabilir. Diğer durumda otel, bireylerden, çiftlerden ve ailelerden veya hiç olmayabilecek öngörülemeyen durumlardan geçici rezervasyonları beklemek zorunda kalmış olacaktır.

Yararlanılan Kaynaklar

Boza, H. Arslan, A. ve Koç E. (2017). Neuromarketing Aspect of Tourısm Pricing Psychology, Tourism Management Perspectives, 23: 119-128; Laarman, J.G. ve MGregersen, H. M. (1996). Pricing policy in Nature-Based Tourism, Tourism Management, 17 (4): 247-254; NSWwww.destinationnsw.com, https://sallydavisberry.com/understanding-tiered-pricing-in-the-group-tour-market/, (Erişim tarihi: 21.09.2020); Pellinen, J. (2003). Making Price Decisions in Tourism Enterprises, International Journal of Hospitality Management, 22 (2): 217-235.