Turistik Fiyat

Kavram Ekonomi Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Turistik fiyatın anlaşılabilmesi için fiyat kavramının tanımlanması gerekmektedir. Fiyatı, bir mal veya hizmetin elde edilmesi için bunlar karşılığında verilen bir miktar para, malların değişim oranı olarak tanımlamak mümkündür. Fiyatın talep ile doğrudan ilişkisinin mevcut olduğu söylenebilir. Bir mal veya hizmetin fiyatı aynı zamanda talep faktörünü de etkilemektedir. Turizm destinasyonlarında sunulan mal ve hizmetin fiyatları düştükçe talep de düşmektedir. Diğer taraftan fiyatlar düşerken mal ve hizmetin mevcut kalitesinin korunması da talebin yükselmesini sağlamaktadır. Bu bilgiler ışığında fiyatların düşmesinin talebi bazı durumlarda olumlu bazı durumlarda olumsuz etkilediği görülebilir.

Turistik fiyat turizm destinasyonlarında turistlere sunulan mal veya hizmetin değerini belirtir. Bir turizm destinasyonuna gelen turist sayısının artmasıyla birlikte o bölgedeki mal veya hizmete olan talep de artar. Bunun sonucunda ise turistler ile destinasyonda ikamet eden yerel halk mevcut işletmelerin mal veya hizmetten aynı fiyatlardan yararlanamayabilirler. Daha açık bir ifadeyle turistlerin yerel halka göre daha fazla ücret ödeyerek destinasyondaki işletmelerin sunduğu mal veya hizmetten faydalanmaları durumu turistik fiyat kavramını açıklar. Görüldüğü üzere turizm destinasyonlarındaki mal veya hizmet sağlayıcıları turistlere normalinden daha üst fiyatlar belirleyebilmektedir.

Turistik fiyat her ne kadar destinasyon için kısa vadede daha çok maddi gelir elde edilmesini sağlasa da aslında turistlerin bu durumdan rahatsız olmasıyla birlikte destinasyon hakkında olumsuz bir imaj oluşduğu bilinmektedir. Neticede turistik fiyat uygulamaları destinasyona uzun vadede kaybettirebilmektedir. Ayrıca bir başka durum ise, turistik fiyat bölgede bulunan kira, iş gören gibi işletmelerin temel giderlerinin yükselmesine de sebebiyet verebilir. Turistik fiyat uygulamalarını gören mülk sahipleri daha yüksek kira bedelleri isteyebilecekleri gibi iş görenlerin de yüksek maaşlı çalışmak istemeleri durumu ortaya çıkabilir. Tüm bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda turistik fiyat aslında bölgesel enflasyonun oluşmasına neden olabilir.

Yararlanılan Kaynaklar

İçöz, O. (2005). Turizm Ekonomisi. Ankara: Turhan Kitabevi Yayınları; Tunç, A. ve Saç, F. (1998). Genel Turizm Gelişimi – Geleceği. Ankara: Detay Yayınevi; Ünlüönen, K. Tayfun, A. ve Kılıçlar, A. (2009). Turizm Ekonomisi. Ankara: Nobel Yayıncılık; Yağcı, Ö. (2007). Turizm Ekonomisi. Anakara: Detay Yayıncılık.