Antlaşmalı Şirket Fiyatı

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Antlaşmalı şirket fiyatı, bir turizm işletmesinin uyguladığı standart fiyat tarifesi üzerinden yapılan antlaşmalar doğrultusunda belirli kurumlara önceden belirlenmiş dönemler için geçerli olan indirimleri kapsamaktadır. Konaklama işletmeleri tarafından kurumlara uygulanan fiyat indirimleri; yapılan antlaşmalar doğrultusunda; toplu ya da belirli bir dönem içerisine yayılmış hizmet türlerinden faydalanma şeklinde gerçekleşmektedir. Antlaşmalı şirket fiyatı kapsamında konaklama işletmeleri ile kurumsal firmalar arasında kurulan ilişkiler, konaklama hizmeti sunan işletmelerin imajı ve kurumsallaşması açısından da önem taşımaktadır. Bilgi teknolojilerinde yaşanan değişimler, tüketici tercihleri, rekabet unsurları, küresel çapta turizm faaliyetlerine yön verebilen tur operatörleri ve sürekli değişen pazar koşulları gibi faktörler; turizm sektöründe faaliyet gösteren konaklama hizmeti sunan işletmeleri garantili ve sürekli satış yapabileceği, diğer kurumlar ile ilişkilerini geliştirmeye zorlayan değişik pazarlama stratejilerine yöneltmektedir.

Antlaşmalı şirket fiyatı; kurumlar arasında uygulanan bir model olmakla birlikte; kurumları birbirlerinin toptan müşterileri hâline getiren bir niteliğe sahip olduğu için bu tür antlaşmalar, hizmeti sunan kuruma devamlı müşteri ve garantili gelir akışı, hizmetten faydalanan kurumlara da önemli fiyat indirimleri gibi avantajlar sunmaktadır. Antlaşmalı şirket fiyatı uygulayan konaklama işletmesi kurumsal bir yapıya sahip ya da bir zincirin üyesi ise; antlaşmalar dâhilindeki kurumların personelleri lokasyon fark etmeksizin bu işletmelerde indirimli fiyatlar ile kalış yapabilmektedir. Ayrıca konaklama hizmetinden faydalanmak isteyen şirketin sunulacak indirimlerden faydalanabilmesi için bir yıl öncesinde belirlenmiş bir sayıda konaklama sayısını garanti etme zorunluluğu bulunmaktadır. Bu işleyiş; konaklama işletmeleri açısından doluluk oran tahminlerinin tespit edilmesinde ve konaklama hizmetinden faydalanmak isteyen kurumlar için de seyahat harcamalarını belirleme olanağı sunmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Clerides, S. K., Nearchou, P. ve Pashardes, P. (2003) Price and Quality in International Tourism, http://aida.econ.yale.edu/seminars/apmicro/am03/clerides030410.pdf, (Erişim tarihi: 11.07.2019); Jindal, P. ve Newberry, P. (2015). Price Negotiation and Bargaining Costs, SSRN Working Pape, https://rady.ucsd.edu/docs/seminars/Jindal-Newberry-Bargaining-Costs-Apr2015.pdf, (Erişim tarihi: 10.07.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Demirtaş, N. (2010). Ağırlama Hizmetleri Bölümü Ön Büro Yönetimi. Ankara: Ankara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Yayınları.