Brandy Servisi

Gastronomi

Brendi, geleneksel olarak bir şarap kadehi veya lale bardakta oda sıcaklığında servis edilir. Geniş tabanı sayesinde avuç içinde rahatça tutulan bardak kişi tarafından ısıtılabilindiği gibi içki bardağa dökülmeden önce bardağın ısıtılması uzman bir tüketici tarafından istenebilir. O zaman da açık bir alev üzerinde bardak dikkatlice ısıtılır. Brendi’nin yumuşak bir şekilde ısınması, lezzet ve aromasının güçlenmesine neden olur. Fakat dikkat edilmesi gereken nokta aşırı derece ısınmadır. Bu durum alkolün direk buharlaşmasına bukenin ve lezzetin bozulmasına neden olabilmektedir. Üstü eğimli, geniş tabanlı, kısa bir boyna sahip lale bardakta servis edilen Brendi, tek seferde maksimum 60 ml servis edilmelidir. Bu oranlar brendinin tat ve aromasını en üst seviyede hissedilmesi için önemli olmakla birlikte servis edilen bardak ağzının dar olması da dışarıdan temiz havanın içkiye ulaşmasını engelleyerek brendinin kendi kokusunun korunması için önemli bir detaydır. Ağzı açılan brendi şişesinin şarap gibi havalandırılmasına gerek yoktur hatta hemen servis edilmesi daha uygundur. Aksi takdirde uzun süre beklemesine izin verilirse uçucu alkollerin bazıları buharlaşacak bu da brendinin sahip olduğu aroma ve tadın kaybolmasına sebep olacaktır.

Brendi içilirken takip edilmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir; Bardağı belirli bir mesafede tutarak (göğüs hizası) brendi önce koklanır. Bu mesafede olan brendinin sahip olduğu neredeyse tüm aromalar algılanabilir. Daha sonra bardak çene hizasına getirilir ve tekrar koklanır. Bu yükseklikte ise burun, brendideki kurutulmuş meyve aromalarını koklayıp algılar. Ardından bardak doğrudan burun altına kaldırılır ve hem ağzınızdan hem de burundan derin bir nefes alarak kokusu tekrar alınır. Bu şekilde brendideki baharat içeren aromalar hissederek koklanmış olur. Tadım işlemi mümkün olan en küçük yudum ile başlamalı ve sadece dudaklar ıslatmalıdır. Böylece henüz doyuma ulaşılmamış olur sadece tadı ağza gelir. Eğer ilk seferde büyük bir yudum alınırsa güçlü aromasından dolayı tadımdan vazgeçilebilir. Bu adımlar ağzı brendinin alışılmışın dışında olan tat ve aromasına alıştırmak aynı zamanda içerken maksimum keyfin alınmasını sağlamak içindir. Tat alıcıları harekete geçirildikten sonra, brendi tadı tamamen algılanabilir olacaktır. Brendiyi, tadını tamamen deneyimlemek için buz veya mikser kullanmadan sek içmek daha doğru bir tercih olur. Çünkü buz, brendiyi seyreltir ve tadını bozar.

Yararlanılan Kaynaklar

Guymon, J. F. ve Crowell, E. A. (1968). Separation of Yanillin, Syringaldehyde, and Other Aromatic Compounds in the Extracts of French and American Oak Woods by Brandy and Aqueous Alcohol Solutions, Qualitas Plantarum et Materiae Vegetables, 16: 320–333; Valaer, P. (1939). Brandy, The Journal of Industrial and Engineering Chemistry, 31(3): 339-353.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Tsakiris, A., Kallithrakab, S. ve Kourkoutasc, Y. (2014). Grape brandy production, composition and sensory evaluation, Journal of Scientific Food Agriculture, 94: 404–414.