Beyaz Şarap Servisi

Gastronomi

Şarap, çok eski çağlardan beri yapılmakta olup günümüzde biradan sonra en fazla üretilen ve tüketilen alkollü içkidir. Beyaz şarabın, beyaz üzümden yapılmasını gerektiren bir zorunluluk yoktur. Siyah ve beyaz üzümün her ikisi de sıkıldığında suları beyazdır. Beyaz şarap yapılacak üzüm, sıkıldıktan sonra sap ve kabuklarından hemen ayrılır. Beyaz şarapların çoğunun öğünlerde tüketilmesi amaçlandığından, tipik olarak asidik bir karakterdedir. Gıda proteinleri ile birlikte, şarabın asidik yönü dengeye gelir ve bu durum hem gıda maddelerinin vurgulanmasını hem de şarapla yemeğin uyumlu hâle gelmesini sağlar. Mezelerle ve zeytinyağlı yemeklerle hafif, diri, sek ya da dömisek beyaz şaraplar, kabuklu deniz ürünleri ve yağlı balıklarla güçlü beyaz şaraplar tercih edilmektedir.

Çoğu beyaz şaraplar meşe fıçısında olgunlaştırılabilmektedirler. Sadece kendine özgü farklı aromalar içeren şaraplar meşe çiçeği ile farklı bir aroma oluşturmaktadırlar. Beyaz ve roze (rose) şaraplar, şampanyalar ve köpüklü şaraplar soğuk olarak servis edilirler. Kaliteli beyaz şarapların çok soğuk servis edilmemesi gerekir. Çünkü aşırı soğukluk, şarabı silikleştirir. Beyaz sofra şaraplarının servisi için 8-10°C uygundur. Kaliteli beyaz şaraplar ise 10-12°C’de servis edilmelidir. Şarap servisinde öncelikle müşterilerden şarap siparişi alınır ve şişe, önce şarabı sipariş edene takdim edilerek gösterilir ve onayı alınır.

Beyaz şarapların servisinde orta boy şarap kadehlerinin kullanılması uygundur. Şarap, 125 ml. veya 175 ml. ölçülerde şarap kadehlerine konulmalıdır. Buz kovasının yanında mutlaka temiz bir peçete bulunmalı ve bu peçete, mantarın ve şişenin ağzının silinmesinde kullanılmalıdır. Mantar tirbuşonla çıkartılıp kötü bir kokusu olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer şarap pahalı bir marka ise, mantar küçük bir tabak içerisinde şarabı sipariş eden kişinin kuverinin ön kısmına konur. Şişenin ağzı peçeteyle iyice silinir. Şişe, kovasından çıkarılarak bir peçeteyle kurulanır ve eğer ağız kısmında birikmiş mantar parçaları kalmışsa, hafifçe eğilerek üç-beş damla şarap kovasına akıtılmak suretiyle bu parçalardan arındırılır. Şarabın etiketi kapatılmayacak şekilde, şişe orta kısmından kurallara uygun şekilde tutularak sipariş edenin veya ev sahibinin kadehine tatması için bir miktar dökülür. Bu işlem her zaman konuğun sağ tarafından yapılır. Bu işlemi yaparken servis elemanı mutlaka bir peçete bulundurmalı ve şişenin ağzında kalan son damlanın masaya damlamasını önlemelidir. Yine bu damlamayı önlemek için, şarabı kadehe boşalttıktan sonra şişe kaldırılırken hafifçe bir yana bükülmelidir. Konuğun onayı alındıktan sonra, önce kadınlar olmak üzere sağdan servisi yapılmalıdır.

En son olarak, şarabı sipariş edenin veya ev sahibinin bardağı doldurulmalıdır. Şarap bardakları 2/3 oranında doldurulmalıdır. Bardakta bırakılan boşluk, şarabın rahiyasının koklanması için yapılan bir uygulamadır. Servis tamamlandıktan sonra şişe, tekrar kovasına konulmalı, her yeni şişe şarapta (istisnalar hariç), normal olarak yeni şarap bardakları kullanılmalıdır. Eğer bu bir banketse ve şişe zaten doldurmaya yetmiyorsa, bardağı değiştirmeye gerek yoktur. Aynı şarap servisinde ikinci ve daha fazla şişe açma gerektiğinde, her seferinde şarabı tattırmaya gerek yoktur.

Yararlanılan Kaynaklar

Cousins, J., Icrap, D. L. ve Weekes, L. (2014). Food and Beverage Service. Londra: Hachette; Jackson, S. R. (2008). Wine Science Principles and Applications. San Diego, Kaliforniya: Academic Press; Hinkle, P. R. (2005). Good Wine a New Basic. (ss.24), Londra: Silverback Books; https:/acikders.ankara.edu.tr/mod/reseurce/view.php?id=47882, (Erişim tarihi: 01. 07. 2019); Yılmaz Ö., Yılmaz, Y. ve Yılmaz, Ö. (2013). Yiyecek içecek işletmeciliği. Ankara: Detay Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

LaVilla, J. ve Wynn, D. (2010). The Wine Beer and Spirits Handbook A Guide to Styles and Service The International Culinary Schools at the Art Institutes. Hoboken, Yeni Jersey: John Wiley.