Yerel (Bölgesel) Rehber

İş ve Meslek Profesyonel Turist Rehberi

6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu gereğince iki şekilde rehber olunmaktadır. Bunlardan ilki ülkesel turist rehberidir. Ülkesel turist rehberi; Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm coğrafi bölgelerinde çalışma hakkına sahiptir. Çalışma kartında ve ruhsatnamesinde ülke genelinde rehberlik yapabileceğine dair bilgiler bulunmaktadır. Bölgesel turist rehberi ise çalışma kartında ve ruhsatnamesinde belirtilmiş olan coğrafi bölge veya bölgelerde çalışma hakkına sahip olan turist rehberidir. Türkiye Turist Rehberleri Birliği, açtığı sertifika programları ile adaylara bölgesel turist rehberi olma imkanı vermektedir. Birlik tarafından açılan sertifika programlarında adayların şu şartları yerine getirmesi gereklidir: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, 18 yaşını doldurmuş olmak, daha önce meslekten çıkarılmamış olmak, yabancı dil sınavından geçerli bir puan almak, kanunun üçüncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde belirtilmiş olan suçlardan herhangi birini işlememiş olmak, üniversitelerin turist/turizm rehberliği bölümü dışındaki diğer bölümlerinden en az lisans düzeyinde mezun olmak ve Türkiye Turist Rehberleri Birliği (TUREB) tarafından yapılan tatbikat gezisini tamamlamak. Bakanlığın onayı ile Türkiye Turist Rehberleri Birliği ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin turizm sektöründe gerekli görülen hususlar dikkate alınarak belirlenen dillerde Türkiye Turist Rehberleri Birliği tarafından bölgesel veya ülkesel turist rehberliği sertifika programları düzenlenmektedir. Bölgesel sertifika programı açılmasına dair her iki birliğin ortak önerileri yoksa Bakanlık, gerekli gördüğü dillerde sertifika programı açabilmektedir. Bakanlığın talebi üzerine Türkiye Turist Rehberleri Birliği gerekli işlemleri başlatmaktadır.

Yerel (bölgesel) turist rehberleri, istenilen şartları tamamlayarak ruhsatnamelerine yeni bölge veya bölgeler ekletebilir. Ancak, yeni bir bölge ekletmek için ruhsatnamesinde mevcut olan bölgede en az iki yıl eylemli turist rehberliği yapmış olması, tatbikat gezisine katılması ve gezi sonunda Türkiye Turist Rehberleri Birliği tarafından yapılacak olan yazılı sınavda istenilen puanı alması gerekmektedir. Ülkesel turist rehberi olmaya hak kazanmak için tüm bölgelerin bu şekilde tamamlanması gerekmektedir. Ancak, üniversitelerin turist/turizm rehberliği bölümü olan okullar için Türkiye Turist Rehberleri Birliği tarafından tatbikat gezisi bölümler olarak yapılacaksa katılımcıların yabancı dilde yeterli olduklarına dair belge ve mezuniyet şartlarını sağlamış olmaları gibi tüm şartları sağlamış olmaları şartıyla tatbikat gezisi yapılan bölgeler için Bölgesel Turist Rehberi olmaya hak kazanmaktadırlar. Adaylar belgelerini ülkesele dönüştürmek isterse herhangi bir zaman kısıtlaması olmadan Türkiye Turist Rehberleri Birliği tarafından yapılacak kalan bölüm tatbikat gezilerini tamamlayarak Ülkesel Turist Rehberi olurlar. Katılımcılarla ilgili yapılacak olan işlemler ve değerlendirmeler ise, Türkiye Turist Rehberleri Birliği Yönetim Kurulu tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yapılmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Kaygalak, S. (2019). Turist Rehberliği Terminolojisi. İçinde; Ö. Köroğlu ve Ö. Güzel (Editörler), Kavramdan Uygulamaya Turist Rehberliği Mesleği (ss. 27-52). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık; TUREB. (2019). Nasıl Rehber Olunur?, http://www.tureb.org.tr/tr/Page/Detail/75, (Erişim tarihi: 04.07.2019); TURSAB. (2014). Turist Rehberliği Mesleği Yönetmeliği, www.tursab.org.tr/apps/OldFiles//dosya/7242/turist-rehberligi-meslek-yonetmeligi_7242_4901771.pdf, (Erişim tarihi: 04.07.2019).