Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Eczacılık Müzesi

Müze Endüstri Müzesi

(İstanbul, 2006 - )

Müze, Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Müzesi, Öğr. Gör. Nazlı Şencan başkanlığında özel protokole uygun olarak projelendirildi. 2004-2005 yılları arasında Ecz. Hikmet Derman Şeyhoğlu tarafından bağışlanan Karabük Eczanesi, üniversitenin Mühendislik Binası C blok birinci katında yeniden mimari mekana uygun tasarlandı. Prof. Dr. Dilek Demir Erol ve Ecz. Nazlı Şencan’ın çabaları ile üniversiteye kazandırılmasında katkıları büyüktür.

Müzenin ana koleksiyonu Ecz. Hikmet Şeyhoğlu’nun sahibi olduğu Karabük Eczanesi ile Ecz. Mehmet Hidayet Derman‘ın sahip olduğu Şifa Eczanesine ait malzemelerden oluşmaktadır.

Eczacı Hikmet Derman Şeyhoğlu, Safranbolu’nun tanınmış ailelerinden Eczacı Hidayet Derman’ın da kızıdır. Babası gibi eczacı olan Hikmet Derman Şeyhoğlu’nun 1957 yılında açtığı Karabük Eczanesi 35 yıl ilaçlar üreterek Karabük halkına şifa dağıttı. Eczanenin laboratuvar bölümü, depo ve çalışma alanı ile özel araştırma merkezi olarak yıllarca ilaç üretiminde bulundu. Karabük Eczanesi’nin kuruluşunda özel olarak yapılmış ahşap dolapları günümüze kadar korunarak gelmiş ve 50 yılı aşkın kullanılan dolapları orijinal şekline uygun olarak Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Müzesi'nin içine konuldu. 1950’li yıllardan bugüne kadar saklanan ilaç reçeteleri, özellikle el yapımı ilaçlar, ilaç endüstrisinin gelişimini sergileyen belgeler olarak koleksiyonun önemli parçalarındandır. Eczacı Mehmet Hidayet Derman Safranbolu’da eczaneyi açarken devraldığı eski Rum Eczanesi’ne ait malzemeleri de açtığı şifa eczanesinde yaşamı boyunca korudu. Eczacı Hikmet Derman babasının Şifa Eczanesi’nden kalan ilaç, laboratuvar malzemeleri, teraziler, havanlar ve 150 yıllık olduğu bilinen ilaç şişeleri, tıpla ilgili Fransızca ve Osmanlıca kitaplar, reçeteler, pilül tahtası ve şişeleri de müzeye bağışladı.

Yeditepe Eczane Müzesi’nde genel olarak, vitrin içi sergileme metodu kullanılmıştır. Bilgi panoları, fotoğraflar ile durağan bir sergileme vardır.

Eczacılık Müzesi’nde, 2009 yılında Şifa ve Karabük eczanelerine ait 40 adet reçeteye ait hasta hikayeleri derlenip, yayın haline dönüştürüldü.

Referanslar

Erbay, F. ve Erbay, M. (2016). Üniversite Müzeleri. İstanbul: Mimarlık Vakfı Yayını; Şenan, N. ve Culduz, A. (2016). Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi - Eczacılık Müzesi (ss. 171-177). İçinde; F. Erbay ve M. Erbay (Editörler), Üniversite Müzeleri. İstanbul: Mimarlık Vakfı Yayını; Şencan, N. (2014). Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Stratejik Planı (2014 – 2019). İstanbul: Yeditepe Üniversitesi Yayını; Targan. A. (2019). Eczane MüzeleriSergileme Yöntemi Önerileri (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.