Yaz Tatili
Kavram
-
2019
Ülkelerin ve bölgelerin coğrafi konumlarına, mevcut ve gidilecek ülke ve/veya turistik bölgelerdeki mevsimlerin yaşandığı aralıklara, ülkelerdeki okulların dini, milli ve resmi tatil aralıklarına, çalışma hayatındaki kişilerin iş kollarının türlerine, yoğunluğuna ve ücretli/ücretsiz izne çıktıkları zaman dilimlerine göre çeşitlilik gösteren ve insanların genel olarak; gezmek, görmek, eğlenmek, merak, turizme katılma isteği, günlük hayatın stresinden uzaklaşmak ve benzeri gerekçelerle gerçekleştirdikleri turistik faaliyetlerin bir kısmını veya tamamını betimleyen bir kavramdır. Yaz tatili denildiğinde, insanların zihinlerinde genellikle deniz-kum-güneş turizmi canlanmaktadır. Nitekim, dünya genelinde turizm, deniz-kum-güneş ekseninde gerçekleşmekte ve hala en çok tercih edilen turizm türü olma unvanını korumaktadır. Genel olarak, yaz tatillerinde kitle turizmi gerçekleştiği için bu dönemdeki turizm faaliyetinin olumsuz etkileri de söz konusudur. Ancak, yaz tatilleri sürdürülebilir turizm anlayışı içerisinde yer alan (inanç, kültür, gastronomi, golf, eko, etnik, tarih, botanik, av, kırsal, gençlik gibi) turizm türleriyle desteklenebilmektedir. Dolayısıyla, yaz tatilinin gerçekleştirilme şekli, bireysel ve kitlesel olabilmektedir. Yaz tatillerinin bu denli popüler olması ise ücretli izin hakkı, ilk-orta-yüksek dereceli okul tatillerinin genelde yaz aylarında olması, ulaşım teknolojilerindeki gelişmeler ve dağıtım kanallarının etkinliğiyle alakalıdır. Yaz tatilleri sürecinde gerçekleştirilen çeşitli festivaller, doğal-tarihi-kültürel çekicilikler, gidilen bölgeye yakın olan diğer bölgelere yönelik düzenlenen turlar ve benzeri etkinlikler, turizmde tüketimin yoğun ve belirli dönem için sürekli olarak gerçekleşmesini mümkün kılabilmektedir.
Referanslar
Avcıkurt, C. (2015). Turizm Sosyolojisi Genel ve Yapısal Yaklaşım (Dördüncü Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Hacıoğlu, N. ve Avcıkurt, C. (2006). Turistik Ürün Çeşitlendirmesi. Ankara: Nobel Yayınları; https://ytbweb1.blob.core.windows.net/files/resimler/books/avrupada-yasayan-tuerkler.pdf, (Erişim tarihi: 30. 08. 2019); Risquez, A., Marrero, A., Naranjo, N., Palacios, Y. P., Rossomando, M. T. ve Rodriguez-Morales, A. J. (2010). Diseases and Injuries Associated with Travel Among Students, Employees and Teachers of the Central University of Venazuela During the National Summer Vocation, Travel Medicine and Infectious Diseases, 8(1): 41-46.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Çakmak, T. G. ve İstanbullu Dinçer, F. (2016). Deniz Turizmi. Ankara: Detay Yayıncılık; Yaylı, A. ve Sürücü, Ö. (2016). Özel İlgi Turizmi. Ankara: Detay Yayıncılık.