-
2020
Samsun’un Bafra ilçesinde doğdu (1963). İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümünden mezun oldu (1985). Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Planlama Anabilim Dalında yüksek lisans eğitimini tamamladı (1987). 1992 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalından doktora derecesi alarak yardımcı doçent oldu (1992). 1995-2000 yılları arasında Japon Hükümeti Monbusho Bursu ile Japonya’da doktora sonrası araştırmalarda bulundu. 2006 yılında doçentlik, 2012 yılında ise profesörlük unvanlarını aldı.
Üçer ay Çin Halk Cumhuriyeti ve İngiltere’de, kısa sürelerle de 28 farklı ülkede üniversiteler, botanik bahçeleri ve tarihi bahçeler üzerine bilimsel çalışmalar yaptı (1987-2109). Japonya Okayama Üniversitesinin daveti ile 13 kez ortak programlarda ders, konferans ve seminerler verdi (2001-2017). Erasmus öğretim üyesi Hareketlilik Programı ile İngiltere-Kraliyet Botanik Bahçesi yönetiminin (Londra ve Edinburg) davetlisi olarak çalışmalarda bulundu (2009 ve 2013)
Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümünde görev yaptıktan sonra (29 yıl), 2015 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümünde göreve başladı. 51 uluslararası ve 44 ulusal makale-bildiri, üç adet kitap ve kitap bölümü, 29 konferans ve dört adet fotoğraf sergisi hazırladı. İki uluslararası projede, bir TÜBİTAK projesinde ve 11 Üniversite Araştırma Fonu projesinde yöneticilik yaptı. Yönetici yardımcısı, danışman ve araştırmacı olarak altı araştırma projesinde daha yer aldı. Uluslararası yayınlarından beş kez TÜBİTAK teşvik ödülü aldı. Danışmanlığında dokuz doktora ve 18 yüksek lisans tezi tamamlandı. Bu süreç içerisinde akademik çalışmalarının yanı sıra, Anabilim Dalı Başkanlığı, Bölüm Başkan Yardımcılığı, Dekan Yardımcılığı, Uygulama Araştırma Merkezi Müdürlüğü ve Rektör Danışmanlığı gibi idari görevlerde bulundu.
1989 yılında yazdığı Doğu Karadeniz Yaylalarının Turistik ve Rekreasyonel Yönden Değerlendirilmesi başlıklı makalesi ile Yayla Turizmi kavramını ilk kez literatürde kullanan Mustafa Var, ulusal ve uluslararası çalışmalarıyla bu alana katkıda bulunmaya devam etmektedir. Son beş yıldır; Tarihi Bahçeler ve Restorasyonu, Türkiye’nin Doğal Bitki Örtüsü, Yeşil Alan Planlama, Peyzaj Planlama ve Tasarım Projeleri, Kaynak Analizi, Peyzaj Planlama, Botanik Bahçeleri ve Arboretum Düzenleme İlkeleri, Sorunlu Alanlarda Bitkilendirmeler, Karayolu Plantasyon Teknikleri ve Japon Bahçeleri alanlarında dersler vermektedir. Kamu ve özel sektör için hazırladığı 150’den fazla peyzaj projesinin yanında, danışmanlık hizmetlerini de sürdürmektedir.
Başlıca eserleri: Özbilen, A. ve Var, M. (1989). The Effect of Highway Along Seasides on the Mid and Eastern Black Sea Region, Protection des Cotes de la Medıterranee Actes du Collque d’İzmir, Couseil de L’ Euorope, 50, France ; Sakıcı, Ç., Var, M. ve Albayrak, G. (2005). Uzungöl Tabiat Parkında Rekreasyonel Planlamaya İlişkin Problemler ve Bazı Çözüm Önerileri, Korunan Alanlar Sempozyumu, Isparta; Var M. ve Yalçınalp, E. (2005). Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Yaylalara Yönelik Turistik Talebin Çevreye Etkileri ve Çözüm Önerileri, I. Çevre ve Ormancılık Şurası, Antalya; Var, M. ve Bekar M. (2018). Western influence on some place gardens in historical peninsula of İstanbul, Open House International, cilt.43, 16-24; Var, M. ve Bekci, B. (2006). The ecological and economic role of the mountain-ash (Sorbus acuparia L.) in the landscape architecture, 1st. International Non-wood Forest Products Symposium, Trabzon, 656-661; Var, M. ve Yalçınalp, E. (2006). Some Effects of Natural and Cultural Degradation in Trabzon Karadağ High Plateau-Tourism Center, Turkey on Visitor’s Preferencesand Some Solution Proposals, Ecomod International Conference on Regional and Urban Modelling, Brussels; Var. M. (1989). Doğu Karadeniz Yaylalarının Turistik ve Rekreasyonel Yönden Değerlendirilmesi, Türkiye Kalkınma Bankası Turizm Yıllığı, Ankara: 150-154; Var. M. (1991). Trabzon ve İlçelerinde Henüz Kullanılmayan Kaleler ve Manastırların Turizm Açısından Değerlendirilmesi, Türkiye Kalkınma Bankası Turizm Yıllığı, Ankara: 140-150; Var. M. (1991). Trabzon ve Rize İllerindeki Rekreasyonel Değeri Olan Bazı Yaylaların Turizm Açısından İncelenmesi, Doğu Karadeniz Turizmi Konferansı, Trabzon: 63-66; Yalçınalp, E. ve Var, M. (2006). Ormaniçi ve Kenarı Florasının Mevsimlere Bağlı Değişimlerinin Kullanıcılar Üzerindeki Etkileri ve Sürdürülebilir Turizmde Değerlendirilmesi, 1st. International Non-wood Forest Products Symposium, Trabzon: 661-667; Yalçınalp, E., Var, M. ve Pulatkan, M. (2010). A Potential Offer-Demand Problem In Ecotoursm: Different Perspectives From Eco-Tourists and Indigenous People, Scientific Research and Essays, 5 (17): 2517-2528.
Referanslar
Var, M. ile 24.09.2020 tarihinde yapılan görüşme. (Görüşen: Ç. İbişoğlu); Yıldız Teknik Üniversitesi Akademik Veri Yönetim Sistemi, https://avesis.yildiz.edu.tr/mvar, (Erişim tarihi: 16.09.2020).