United Nations Statistical Commission (UNSC) / Birleşmiş Milletler İstatistik Komisyonu

Yurtdışı Kurum-Kuruluş

(New York, ABD, 1947- )

1947 yılında kurulan Birleşmiş Milletler İstatistik Komisyonu (UNSC/United Nations Statistical Commission), küresel istatistik sisteminin en güçlü yanıdır. Dünyanın dört bir yanından üye devletlerden baş istatistikçileri bir araya getirmektedir. Özellikle istatistiksel standartların belirlenmesi, kavram ve yöntemlerin geliştirilmesi ve ulusal ve uluslararası düzeyde uygulanması için uluslararası istatistiksel faaliyetler alanında en yüksek karar organıdır. İstatistik Komisyonu, Birleşmiş Milletler İstatistik Bölümü’nün (UNSD) çalışmalarını denetleyen Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nin işlevsel bir komisyonudur. Ekonomik ve Sosyal Konsey kararında belirtilen referans şartları doğrultusunda; ulusal istatistiklerin geliştirilmesinin ve karşılaştırılabilirliklerinin geliştirilmesinde, uzman kurumların istatistiksel çalışmalarının koordinasyonunda, Sekretarya’nın merkezi istatistik hizmetlerinin geliştirilmesinde, Birleşmiş Milletler organlarına istatistiksel bilgilerin toplanması, analizi ve yayılmasıyla ilgili genel sorular konusunda danışmanlık yapılmasında ve genel olarak istatistiklerin ve istatistiksel yöntemlerin iyileştirilmesini teşvik etmede komisyonun Konsey’e yardım edeceği belirtilmektedir.

Komisyon, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi tarafından, aşağıdaki yapıya göre eşit bir coğrafi dağılım temelinde seçilen 24 üye ülkeden oluşmaktadır. Üye ülkelerin dağılımı; Afrika ülkelerinden beş, Asya ülkelerinden dört, Doğu Avrupa ülkelerinden dört, Latin Amerika ve Karayip ülkelerinden dört, Batı Avrupa ve diğer ülkelerden yedi üyedir.

Ekonomik ve Sosyal Konseyi, Temmuz 1999’da Komisyon’un 2000 yılından itibaren her oturum için dört gün boyunca yıllık olarak toplanması gerektiğine karar verdi. Komisyon, her oturumda Ekonomik ve Sosyal Konsey’e bir rapor sunmaktadır. Rapor, komisyonun işlemlerinin ve her gündem maddesi ile ilgili yapılan işlemlerin bir hesabını içermektedir. Komisyon taslak kararlar şeklinde konseye, Birleşmiş Milletler devlet üyelerine, genel sekretere veya uzman kurumlara tavsiyelerde bulunabilmektedir. Taslak kararların herhangi bir maddi çıkarı kabul edilmeden önce komisyonun ve konseyin dikkatine sunulmalı ve daha sonra gerekli yetkiye sahip olan Birleşmiş Milletler organları tarafından onaylanmalıdır.