Ulusoy, Ali Osman
Kişi Otobüs İşletmecisi
(1937 – 2014 )
-
2020
Trabzon’un Of ilçesinde doğdu (1937). Çok küçük yaşlarda babası Bahattin Ulusoy’un yanında taşımacılık sektöründe iş hayatına atıldı. 1942 yılında otobüs işletmeciliğine ve şoförlüğe başladı. Aile, 1950 yılında Ulusoy Kollektif Şirketi ve Kardeşleri adı altında ilk şirketini kurup, otomotiv sektöründe; lastik acentacılığı, yedek parça satışı ve nakliye işleri ile ön plana çıktı. 1952 yılında, Trabzon- Samsun, Trabzon – Erzurum arası tarifeli otobüs seferlerine başladı. 1957 yılında Trabzon dışında ilk kurdukları şirket Ulusoy Turizm Seyahat Kollektif Şirketi'dir. 1960 yıllarından itibaren ise yük ve insan taşımacılığının yanı sıra turizm alanında da atılım yapmaya başladı. 1973 yılında kardeşleriyle işlerini ayırmasından sonra şirketin ünvanı Ali Osman Ulusoy Şirketler Topluluğu olarak devam etti. Seksen dört yaşında vefat edene kadar aktif bir şekilde çalışma hayatının içinde yer aldı. Şirketi bugün hâlâ başta taşımacılık, otomotiv, konaklama, denizcilik, turizm acentacılığı, nakliye, enerji ve lojistik alanlarında etkinlik gösteren Türkiye’nin önde gelen holdingleri arasında yer almaktadır. Ulusoy, turizm faaliyetlerini yürüttüğü Ulusoy Karadeniz Turizm İşletmesi Limited Şirketi’ni ise 1986 yılında kurdu, Bu sirket, seyahat acentası olarak Ulutur adıyla faaliyetine devam etmektedir. 2009 yılında, son kurduğu şirketi olan Ulusoy Atlas Bus Market Turizm ve Seyahat Taşımacılık ve Ticaret A.Ş. bünyesinde de yurtiçi ve yurtdışı turları organizasyonu yaptı. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda 32 yıl süreyle Meclis Başkanlığı görevini yapan Ulusoy, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), yönetim kurulu üyeliği ve başkan vekilliği görevlerini de 20 yıl boyunca üstlendi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-İran İş Konseyi’nin kuruluş tarihinden vefat tarihine kadar başkanlığını yürüttü. TOBB Başkanvekili olarak Bakü - Ceyhan boru hattı projesinin hayata geçirilme evresinde 1997 yılında Tiflis’te Türkiye adına sözleşmelere imza attı.
Şirketi, 1979 yılından itibaren, hac ibadetiyle ilgili bütün işlemlerin Türkiye’de Diyanet İşleri Başkanlığı’nca organize edilmeye başlandığı tarih öncesinde ve belli dönemlerdeki hac ulaşımı yasaklamaları dışındaki zamanlarda hac turizminde, ulaşım alanında hizmet verdi. Ulusoy, Trabzon limanından İran’a yapılan transit nakliyata öncülük etti. İran ile kurulan ekonomik ilişkilere katkıda bulundu. İran ve Türkiye arasındaki turizm hareketliliği yaşanmasına destek oldu. Ayrıca, Trabzon’un sosyal ve ekonomik hayatında etkili olan Karadeniz Kulüp, Trafik Kazalarını Önleme Derneği, Türk Donanma Vakfı, Turizm Derneği, Türk Hava Kurumu gibi birçok dernekte de başkanlık yaptı. 1980’li yıllarda artırdıkları otobüs ve sefer sayıları sayesinde bölge turizmine ve Türkiye’de karayolu taşımacılığına büyük katkı sağladı. 1974 yılında Türkiye kara nakliye sektörünün her türlü sorununu ulusal ve uluslararası platformda çözmek amacıyla bir araya gelen sektör temsilcileri tarafından kurulan Uluslararası Nakliyeciler Derneği’ne taşımacılık ve lojistik sektörünü güçlendirmek ve sinerji yaratmak için yaşamı boyunca destek verdi. Ayrıca yaşamı boyunca pek çok sivil toplum örgütünün sosyal sorumluluk projelerinde yer aldı.
Referanslar
Fandaklı, İ, Taşkın, M, Ata, E. ( 2015) Trabzon ile Dünyayı Buluşturan Adam. Trabzon: Sakarya Matbaacılık; https://www.aliosmanulusoy.com/Kurumsal_ALI-OSMAN-ULUSOY.html, (Erişim tarihi: 23. 01. 2020); Ulusoy, H. ile 23. 01. 2020 tarihinde yapılan görüşme. (Görüşen: L. Şişik)