Turizm Taşımacılığı

Kavram Ulaştırma İşletmeciliği

Taşımacılık, her türlü mal veya hizmetin bir noktadan başka bir noktaya yer değiştirmesi işlemidir. Bu yer değişimi yeryüzünde ve yeraltında olabileceği gibi uzayda da olabilir. Taşımanın mesafesi, zamanına ve büyüklüğüne göre ulaşım aracı değişiklik gösterir. Bundan dolayı taşımacılığın üstünde durduğu konular arasında yer değiştirme ve zaman kavramı önemli yer tutar. İnsanoğlunun ekonomik ve sosyokültürel gelişimi ve modern yaşama ayak uydurabilmesi için oldukça önemlidir.

Bir yer değiştirme hareketi olan turizm, ulaştırma yol ve araçları kullanılarak yapılan bir faaliyettir. Turizm ulaşım sistemlerine bağlı olarak başlayan, gelişme gösteren ve turizmin yayılması da ulaşımı canlandıran bir sektördür. Ulaşım ve turizm arasındaki sıkı ilişki Turizm Ulaştırması kavramını ortaya çıkardı. Turizm ulaştırması turistik amaçlı yolculuklarda, turistin turizm pazarlarından, turizm çekim merkezlerine hızlı, güvenli ve düzenli bir şekilde taşınmasını sağlayan bir hizmet faaliyetidir. Ulaşım sistemlerinin gelişimi turizmi canlandırmaktadır ve geliştirmektedir. Bu da bir ülkenin ekonomik kalkınmasında önemli bir yer tutmaktadır. Turizm sektörünün büyümesi ile hizmet ihracatları artmakta, ülkelere döviz girdisi sağlanmakta, istihdam seviyeleri ve dolayısıyla milli gelir artmaktadır. Turizm taşımacılığı günümüzde havayolu, karayolu, demiryolu ve denizyolu ile sağlanmaktadır.

Havayolu ise en çok tercih edilen ulaşım türüdür. Bunun nedeni ise tatil boyunca geçen ulaşım süresini en aza indirmesidir. Birbirine uzak ülkelerin ve şehirlerin turizme açılması ve bu yolla da gelişmesi havayolu sayesinde olmaktadır. Diğer ulaşım çeşitlerinde de olduğu gibi karayoluna bağımlılık göstermektedir.

Karayolu ulaşımı, özellikle kısa mesafelerde tercih edilen ulaşım türüdür. Turizm bölgesinde bulunan doğal ve kültürel güzelliklerin, hem merkezle hem de yakınında olduğu bölgeler arasında ilişki sağlamakta ve bu doğal ve kültürel kaynakların turizme açılmasına yardımcı olmaktadır. Olumsuz tarafı ise mesafedir. Uzak mesafeler olduğunda genellikle havayolu olmak üzere diğer ulaşım türlerine yönelme olmaktadır.

Denizyolu ulaşımı ise daha kapsamlı bir ulaşım türüdür. Yolcu taşımanın yanı sıra, konaklama, alışveriş yapma ve eğlence olanakları da sunmaktadır. Deniz yolu ulaşımının olumsuz tarafı ise hava koşullarıdır. Diğer olumsuz yanları ise hızının düşük olması ve diğer ulaşım yollarına bağımlı olmasıdır.

Demiryolu ulaşımı hem konaklamaya hem de içinde dolaşmaya imkan sağladığı için tercih edilen bir çeşittir. Aynı zamanda karayolu ve denizyolundan daha hızlı ulaşım sağlamaktadır. Fakat, ulaştığı noktalar rayların bulunduğu yerler ile sınırlıdır.

Referanslar

Becken, S. (2005). Towards Sustainable Tourism Transport: An Analysis of Coach Tourism in New Zealand, Tourism Geographies, 7(1): 23–42; Gerede, E. (2002). Havayolu Taşımacılığında Küreselleşme ve Havayolu İşbirlikleri–THY A.O.’da Bir Uygulama (Yayımlanmamış doktora tezi). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Gürdal, M. (2015). Turizm Ulaştırması ‘Paket Tur Organizasyonu ve Yönetimi. Ankara: Nobel Yayıncılık; Yılmaz, H ve Arıkan, İ. (2005). Turizm Ulaştırması. İçinde; Arıkan, İ. (Editör), Turizm ve Ulaştırma (ss. 1-22). Ankara: Detay Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Sharpley, R. (2006). The Travel and Tourism Industry. Londra: Sage Publications.