Turizm Patlaması

Kavram Ekonomi Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Tarihsel süreçte turizm sektöründe arz ve talep dengesi yukarı yönlü seyir izlemiş olsa bile turizm arzının inelastik, talebin ise elastik olmasından kaynaklı talep dalgalanmaları söz konusu olmuştur. Yaşanan bazı gelişmelerle talepte düşüş olurken, bir anda turist sayısında yukarı yönlü bir ivme de olabilmektedir. Bunun için turizm talebini anlamak gerekmektedir.

Turizm talebi, yeterli satın alma gücüne ve boş zamana sahip olan, belirli zaman diliminde turistik mal ve hizmetlerden faydalanmak isteyen kişi ve kişileri ifade etmektedir. Turizm talebi üçe ayrılmaktadır. Bunlar; efektif, potansiyel ve ertelenmiş taleptir. (1) Efektif talep, bir turizm destinasyonuna giderek turizm faaliyetlerine katılanları ifade ederken; (2) potansiyel talep, seyahat etme motivasyonu olup gerekli zaman ya da paraya sahip olmadığı için bu isteğini gerçekleştiremeyenleri ifade etmektedir. (3) Ertelenmiş talep ise, uyarıldığında seyahat edebilen ancak sunulan olanaklar ve faaliyetler hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan kişileri ifade etmektedir. Ülkeler potansiyel ve ertelenmiş talepleri çekebilmek ve efektif talebi elinde tutabilmek için pazarlama çalışmaları yürütmektedirler. Fakat turizm talebini etkileyen birçok unsur bulunmaktadır. Bunlar; ekonomik, toplumsal, politik, psikolojik vb. unsurlardır. Söz gelimi, bir destinasyonda yaşanan terör olayları destinasyona olan talebin bir anda düşmesine sebep olabilirken, büyük tur operatörlerinin ülkeye olan ilgisiyle turizm talebinde patlama yaşanabilmektedir.

Türkiye’ye mayıs ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı 2017’de 2 889 873 iken, 2018’de 3 678 440 olmuştur. 2019’da bu sayı 4 022 254’e ulaşmıştı. 2017-2019 yıllarının Mayıs ayında Türkiye’ye gelen turist sayılarında artış gözlenmektedir. Özellikle 2017-2018 yılları arasındaki yüzde 27,29 oranındaki artış oldukça yüksektir. Türkiye’de yaşanan siyasal olayların yatışması, terör olaylarının azalması, Türk Lirasının yabancı para birimi karşısında değer kaybetmesi neticesinde yabancı turistler için ekonomik tatil fırsatı olması vb. sayılabilecek bir dizi nedenden ötürü turizm talebinde büyük ölçekli artış meydana gelmiştir. Turist sayıları ve turizm harcamaları gibi turizmin hacim yönünden artışını ifade eden boyutsal gelişmeler turizm patlaması olarak ifade edilmektedir.

Referanslar

Çeken, H., Ateşoğlu, L., Dalgin, T., ve Karadağ, L. (2008). Turizm Talebine Bağlı Olarak Uluslararası Turizm Hareketlerindeki Gelişmeler, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 7(26): 71-85; Kozak, N., Kozak, M. A., ve Kozak, M. (2008). Genel Turizm. Ankara: Detay Yayıncılık; http://yigm.kulturturizm.gov.tr/TR-9851/turizm-istatistikleri.html, (Erişim tarihi: 09.07.2019); Olalı, H. ve Timur, A. (1988). Turizm Ekonomisi. İzmir: Ofis Ticaret Matbaacılık; Soyak, M. (2013). Uluslararası Turizmde Son Eğilimler ve Türkiye’de Turizm Politikalarının Evrimi, Marmara Sosyal Araştırmaları Dergisi, 4.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Dilek, S. E. ve Dilek, N. K. (2017). Dünyada ve Türkiye’de Yaşanan Olayların Turizme Yansımaları: 1960’tan Günümüze Tarihsel Bir Değerlendirme, Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10(2): 1083-1108.