Turizm Müesseselerinin Denetiminde Belediye Yetkileri Hakkında Yönetmelik

Hukuki Alanına Giren Konular Yönetmelik

Turizm Müesseselerinin Denetiminde Belediye Yetkileri Hakkında Yönetmelik, Turizm ve Tanıtma ve İçişleri bakanlıklarının ortak çalışması ile hazırlandı ve 02.07.1969 tarih ve 13238 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, 1953 tarihli Turizm Endüstrisi Teşvik Kanunu hükümleri çerçevesinde Turizm İşletmesi Belgesi'ni edinmiş işletmelerin açılması, kapatılması, çalışanların niteliklerinin belirlenmesi, fiyatlarının onaylanması gibi konulara ilişkin hükümleri içermektedir.

Yönetmelik hükümleri uyarınca, turizm tesislerinin inşa planları yetkili belediyesince onaylanmaktadır. Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’ndan Turizm İşletme Belgesi almak için yapılacak başvurularda da söz konusu planların temel teşkil edeceği ve tesislerin onaylanan planlara uygun şekilde inşa edilmelerinin zorunlu olduğu hüküm altına alındı. Ayrıca yönetmelik hükümlerine göre, turizm müesseseleri işyeri açma ruhsatlarını belediyeden alınmakta, ancak Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’ndan işletme belgesi almadan faaliyete geçememektedir. Turizm tesislerinin hizmetlerine ilişkin olarak ise; içki satış izninin öncelikle turizm müessesi belgesine sahip işletmelere verileceği, berber, çiçekçi, kitapçı ve hediyelikçi gibi işletmelerin ise turizm tesislerinde sürekli olarak açık bulundurulması gerektiği belirtilmektedir. Bunun ötesinde, turizm tesislerinde verilen her türlü hizmetin (konaklama, yiyecek – içecek, eğlence, giriş ücreti, banyo, tedavi vs.) fiyatının onanması Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’nın, söz konusu fiyatlara uyulup uyulmadığının kontrolü ise Belediyelerin yetkisine bırakılmaktadır. Belediyeler tespit ettikleri uygunsuzlukları Bakanlığa bildirmekle yükümlüdürler.

Turizm tesislerinde çalışacak personelin niteliklerinin belirlenmesi ve denetimlerinin Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’nca, sağlık kontrollerinin ise belediye veya hükümet doktorlarınca (günümüzde ki aile hekimliğine benzer bir sistem) yapılacağı belirtilmektedir. Yönetmelik uyarınca, turizm tesisi personellerinin, sağlık raporu almadan işe başlamaları yasak olduğu gibi sağlık muayenelerini üç ayda bir yenilemeleri gerekmektedir. Bunun ötesinde yiyecek içecek işletmelerinde çalışan personelin ise bulaşıcı hastalık taşıyıp taşımadıklarının laboratuvar analizleriyle belirlendiği “portörlük belgesi” alması ve her üç ayda bir belgeyi yenilemeleri şart koşuldu (1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda 2011 yılında yapılan değişiklik ile yiyecek içecek işletmelerinde çalışan personele ilişkin bu zorunluluk kaldırıldı ancak personelin hijyen ve temizlik eğitimi alması şartı hüküm altına alındı). Personelin gerekli tüm kontrolleri yaptırmaları işletme yöneticilerinin yetki ve sorumluluğuna verildi.

Referanslar

http://www.resmigazete.gov.tr/arsiv/13238.pdf, (Erişim tarihi: 11.11.2019).