Turist Emniyeti
Kavram Güvenlik Bilimleri
-
2020
Emniyet kelimesi, Arapça emn kökünden korkusuzluk, güvenli olmak, eminlik anlamından ve karşılığı olarak Latince salvus kökünden türetilen safety kelimesi ile yaralanmamış, sağlıklı; yaralanmaya, zarara ya da ölüme sebep olabilecek durumlardan muaf olma hali anlamından gelmektedir. Kavramsal hiyerarşide emniyet kelimesi daha çok güvenlik kelimesinin altında düşünülen ve kişilerin alması gereken tedbirlere odaklı bir kavramdır. Emniyet kavramı sıfat olarak bir ismin önünde kullanılması durumunda belirtilen isme ilişkin koruma eylemini tanımlamaktadır. Bu yönüyle daha çok iş sağlığı ve iş emniyeti kapsamında kullanıla gelmekte ve zaman zaman güvenlik kavramının yerine de kullanıldığı görülmektedir. Kişilere odaklı alınacak tedbirlere yönelik yaklaşım emniyeti; sisteme ve dışarıdan gelebilecek olası risk ve tehditlere yönelik yaklaşım ise güvenliği betimlemektedir. Emniyet daha çok reaktif tedbirlere, güvenlik ise daha çok proaktif tedbirlere yönelmektedir.
Turist emniyeti turistlerin mallarının, yaşamının ve sağlığının korunması ile ilgilidir. Edilgen bir yapıda turist emniyeti mevcut tehlikeleri çeşitli kılavuz, tavsiye veya prosedür gibi işletimleri takip ederek önlemenin sonucunda oluşmaktadır. Turist emniyeti ile genellikle doğrudan veya dolaylı olarak kişilerin kasıtsız eylemlerinin bir sonucu veya insan kaynaklı olmayan olası risklerden korunması anlaşılmalıdır. Turist emniyeti, turistlerin bu statülerini kazandıkları andan, bu statülerini kaybettikleri ana kadar geçen süre içinde hem duygusal hem de fiziksel açıdan güven içinde olmaları, korku duymamaları, yaralanmaya, ölüme ya da zarara yol açabilecek her türlü tehlikeden ve riskten uzak olmaları durumudur. Turist emniyeti kısaca emniyet, kazalara karşı korunma sağlanması olup iş sağlığı ve kazaların önlenmesi ile ilgilenmektedir. Bu yönüyle turist emniyeti; fiziksel, sosyal, finansal, mekanik, kimyasal, psikolojik ve diğer tehdit veya risklerin minimize edilmesi için alınan tedbirlerin neticesidir.
Turist emniyeti kapsamında gezi veya ziyaret esnasında turistlerin olası risklere karşı korunması için risk ile orantılı ve uyumlu olarak koruyucu malzeme ile donatılmasını öngörmektedir. Örnek olarak; turist emniyeti içinde rafting esnasında can yeleklerinin giydirilmesi, yolculuk esnasında emniyet kemeri takmaları veya riskli yerlerde kaskların takılması gibi tedbirler sayılabilir.
Referanslar
Albrechtsen, Eirik. (2003). Security vs. Safety. NTNU Norwegian University of Science and Technology. Department of Industrial Economics and Technology Management, https://www.iot.ntnu.no/users/albrecht/rapporter/notat%20safety%20v%20security.pdf, (Erişim tarihi: 04.08.2020); Peter E. Tarlow. (2014). Tourism Security: Strategies for Effectively Managing Travel Risk and Safety. ABD: Elsevier Butterworth-Heinemann; Sarı, Gökhan ve Özgür, Erdem (2019). Kamu Alanında Güvenlik ve Emniyet Algısı. 13. Uluslararası Kamu Yönetimi Sempozyumu (KAYSEM13) Bildiri Kitabı, 18-20 NİSAN 2019, Gaziantep; Sinay, J. (2011). Security Research and Safety Aspects in Slovakia. İçinde; K. Thoma (Editörler), European Perspectives on Security Research. Springer-Verlag Berlin Heidelberg.