Teşvik (Incentive) Turizmi

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Teşvik turizminin başlıca türlerinden biri MICE (toplantılar, konferanslar, teşvikler ve etkinlikler) sektörüdür. Teşvik turizmi eğlence, yemek, piknik, eğitim, kültürel turları kapsayabilir. Teşvik edici turizm nakit olmayan bir ödül programı sunanlar genelde pazarlama şirketleri, sanayi birlikleri seyahat acentalarıdır. Incentive turizm, şirketlerin ana amaçlarındaki ilerlemeyi sağlamak, çalışanların üretimini artırmak, onları daha verimli çalışmaya yönlendirmek için yapılan küresel bir iş yönetimi elemanıdır. Incentive seyahatler, seyahat edenlerin işverenleri, şirketleri tarafından ödenen bir dinlence ve eğlence seyahat türüdür. İlk belgelenmiş teşvik turizmi programı 1900’li yıllarda NCR Corp’un Newyork Plaza’daki çalışanlarına çalışanları motive etmek için kullanıldı. 1960’lı yıllarda Jet Air Travel ile uygun maliyet ile şirketler egzotik destinasyonları keşfettiler. 1973 yılında Teşvik Seyahat Yöneticileri Birliği ilk toplantısını New York’ta düzenledi. Bugünlerde teşvik turizmi hızla büyüyen sektörlerden biridir.

Teşvik turizmi programları çalışanlarının sadakatlerini, temek değerlerini pekiştirmek ve iş stratejilerini en üst düzeye çıkarmak için etkili bir şekilde kullanır ve çalışanlarını motive eder. Teknolojik ve küresel değişiklikler bağımsız işgücünü geliştirmek için bireysel teşvik programları artmaya başladı. Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan şirketlerin yüzde 50’sinin bireylere teşvik turizmi yapmaktadır. Araştırmalar, teşvik turizm programlarının bireylere ve şirketlere uzun süreli pozitif güçlendirme sağladığını doğrulamaktadır. Son yıllarda, teşvik turizminden sorumlu yöneticiler artan karmaşık ve dinamik iş fırsatlarını algılıyor. Teşvik turizminin etkinliği ve çekiciliği hızlı değişen dünyada gelecekteki araştırmalar stratejik sorunları çözmeye yarayacaktır.

Referanslar

Erdoğan, C. (2006). İzmir İli Kongre Turizmi Potansiyelinin İncelenmesi Geliştirilmesine Yönelik Bir Araştırma (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Robinson, P. (2012). Tourism: The Key Concepts: Events & Festivals: 75-78; Yıldız, Ö. E. (2009). Türkiye’de Şarap Turizmi Çeşme Örneğinde Ürün Geliştirme Modeli (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Lu, Z. (2016). Incentive Tourism. İçinde; J. Jafari ve H. Xiao (Editörler). Encyclopedia of Tourism. Cham: Springer.