Tam Garantili Kontenjan
Havayolu İşletmeciliği Kavram Konaklama Tesisi Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2020
Tur operatörleri veya seyahat acentaları konaklama işletmeleri ile bireysel müşterilerle ilgili sözleşmeler, grup sözleşmeleri (geçici veya devamlı gruplar), kontenjan sözleşmeleri olmak üzere üç tipte sözleşme yapar. Bu sözleşme tipleri içinde en ayrıntılı olan kontenjan sözleşmeleridir. Konaklama işletmelerinin daha önceden anlaşılan koşullarda belli sayıdaki ve tipteki odayı tur operatörü ya da acentanın kullanımına ayırdığı beş farklı kontenjan sözleşmesi vardır. Aracılar (tur operatörleri, acentalar) bu koşullara bağlı kalarak odaları istediği şekilde satabilmektedir. Bu sözleşmeler; tam garantili kontenjan sözleşmesi, kısmen garantili kontenjan sözleşmesi, garantisiz kontenjan sözleşmesi, isteğe bağlı rezervasyonlar, serbest satış kontenjanı şeklinde düzenlenebilmektedir.
Tam garantili kontenjan, kesinleşen rezervasyonlar için kullanılır. Aracılar, sözleşmede belirtilen oda sayısı kadar bedeli, oda satışını gerçekleştiremezse bile ödemek zorunda kalır. Genellikle yüksek sezonda çok tercih edilen beldelerdeki konaklama işletmeleri için bu sözleşmeleri imzalarlar. Aracılar yüksek sezonda tüketicilerin taleplerini karşılayabilmek için kendi adına oteldeki belli sayıda belli özelliklerde odayı garanti altına alır. Konaklama işletmesi bu odaları başka aracı ya da müşteriye satamaz. Ödemelerin tamamı sezon öncesinde verilebileceği gibi sezon içerisinde parça parça da ödenebilmektedir.
Tam garantili kontenjan sözleşmesi; konaklama işletmelerinin doluluk oranı arttırmak, satış kaygısından uzaklaşmak için en çok tercih ettikleri sözleşmedir. Bu sözleşmelerle, toptancı seyahat acentaları veya tur operatörleri satış hacmine bağlı olarak konaklama işletmelerinin yüksek miktarda odasını satın almaktadır. Daha küçük ölçekli seyahat acentaları az miktarda oda satın alarak kendini riske atmadan yüksek sezonda talebin artması durumunda sor-sat şeklinde devam ettiği gözlemlenmektedir. Son yıllarda konaklama işletmelerinin sayısının ve buna bağlı olarak yatak kapasitesinin artması, öngörülemeyen (doğal afet, salgın hastalık, siyasi ve politik, ekonomik vb.) sebeplerden dolayı aracılar bu sözleşmelerden uzaklaşmış görünmektedirler.
Referanslar
Ahipaşaoğlu, S. ve Arıkan, İ. (2005). Seyahat Endüstrisi İşletmeleri. Ankara: Gazi Kitabevi; MEGEP (2011). Konaklama ve Seyahat Hizmetleri, Rezervasyon İşlemleri. Ankara; Mısırlı, İ. (2008). Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü. Ankara: Detay Yayıncılık.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
İçöz, O. (2009). Seyahat Acentaları ve Tur Operatörlüğü Yönetimi. Ankara: Turhan Kitabevi.