Talimhane Oteller Bölgesi

Konaklama Tesisi Kentsel Destinasyon

İstanbul’un Beyoğlu’nda turizm aktiviteleri ve yatak kapasitesinin bir alanda yoğunlaştığı oteller bölgesidir. Kuzeyde Şişli, batıda Beşiktaş, güneyde Tarlabaşı Bulvarı ve doğusunda Tarlabaşı Mahallesi ile Beyoğlu’nun giriş kapısı niteliği taşıyan bir semttir.

Beyoğlu Talimhane oteller bölgesi turizm açısından, Kongre vadisine ve üniversite alanlarına, yakınlığı ile avantajlı bir konuma sahiptir. Alanın hinterlandında yer alan, turistik işlevleri destekleyen ve çeşitlilik sunan; yeme, içme, eğlence ve alışveriş alanları; dini yapıları; farklı kimlik ve kültürdeki insanları; tarihi, kültürel alanları ve sanat aktiviteleri; bölgedeki turizm arzının ve talebinin de belirleyicisidir. Talimhanenin diğer turizm merkezlerine erişimi kolaylaştıran güçlü ulaşım altyapısına yakın olması, turistlerin konaklama alanı olarak bu bölgeyi seçmelerinde önemli unsurdur.

Beyoğlu’nun oteller bölgesi Talimhane, 1930’lu yılların başında Taksim kışlasının talim yerinin imara açılması sonrası İstanbul’da apartmanlaşmanın ilk örneklerinin görüldüğü semtlerden biridir. Bölge, Art deco üslubunu sergileyen beş-altı katlı apartmanları, ızgara yol dokusu ve benzer büyüklükte parsel dokusu ile XX. yüzyılın ilk yarısında konut bölgesi olarak gelişmiştir. 6-7 Eylül 1955 olaylarından sonra, semt sakinlerinin alanı terk etmeye başlaması ile göçle İstanbul’a gelenlerin yeni yaşam alanı oldu. Süreç içinde eski önemini kaybeden Talimhane, 1970-80 arasında oto yedek parçacılarının ağırlıklı olduğu, işlev değişimleri ile nitelik kaybına uğradı. 1986 yılında, Tarlabaşı Bulvarı’nın sebep olduğu yıkımlar Talimhane’nin dokusundaki bozulmayı ve değişimi hızlandırdı. İstiklal Caddesi’nin 1990 yılında yayalaştırılması ile Talimhane’nin tarihi dokusu çekici hâle geldi. 1990’lı yıllardan itibaren bölgede ki işlevler değişmeye başladı, turizm fonksiyonu öne çıktı. Sonuç olarak Beyoğlu ve Talimhane bölgesi, 07. 07. 1993 tarihinde, 4720 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile kentsel sit alanı ilan edildi. 1999 yılında ise Talimhane bölgesini oluşturan 12 yapı adasındaki tüm binalar taşıdıkları erken Cumhuriyet dönemi yapı nitelikleri ile, yapı adası ve sokak ölçeğinde tescil edilerek koruma altına alındı.

2004 yılında Talimhane’de uygulamaya konulan oteller bölgesi projesi ile fiziksel yapının iyileştirilmesine yönelik yayalaştırma ve cephe yenilemesi uygulamaları gerçekleştirildi. Bu uygulamalar ile yapıların emlak değerleri arttı. Dolayısıyla alanın barınma ve çalışma alanları nitelik değiştirmeye başladı; konutlar, oto parçacıları, küçük atölyeler ve kargo şirketleri vb. iş yerleri alanı terk etti. Bu fonksiyonların yerine konaklama tesisleri, kafe, restoran ve hediyelik eşya dükkânları gibi turizme hizmet sağlayan işletmeler geldi. Bölgede otellere talep artarken, mevcut yapı stoğu otellerin toplantı ve kongre kullanımlarına da hizmet edecek şekilde yeniden yapılandırıldı. Ancak mevcut parsel boyutlarının, büyük otellerin yapımına olanak sağlamadığı durumlarda, yapı ve parsel bazında müdahaleler gerçekleştirildi. Ortalama altı olan bina kat adetleri 10-12 kata kadar çıktı. Özellikle çatı katlarında havuz vb. işlevlere olanak sağlayacak düzenlemeler yapıldı. Otele dönüşen mevcut yapı stoğu turizm tesis yönetmeliğine uygun olacak şekilde, yeni müdahalelerle yeniden yapılandırılmıştır. Tüm bölge, araç trafiğine kapatılarak tamamen yayalaştırıldı. 2005 yılında, konaklama tesislerinin organizasyonunun ve alanın yönetiminin sağlanması amacı ile Talimhane Turistik Otelcileri İşletmecileri ve Yatırımcıları Derneği kuruldu. Talimhane oteller bölgesinin işletilmesi, bakımı, onarımı, projelendirmesi ve güvenliğine ilişkin uygulamalar ve harcamalar bu dernek kanalıyla yapıldı. Bu eylemler ile Talimhane oteller bölgesi, Beyoğlu’ndaki diğer otel bölgelerinden farklı olarak, ayrıcalıklı bir bölge haline geldi.

Talimhane oteller bölgesi, konaklama tesisleri açısından beş ve dört yıldızlı otellerden, apart otele, hostele ve butik otele kadar çeşitlilik ve alternetifler sunan bir konaklama bölgesi haline geldi. Bu çeşitlilik, kent merkezinde konaklama açısından her talebe yanıt verecek bir kapasitesinin ortaya çıkmasına olanak sağladı. Talimhane oteller bölgesi, mevcut durumda yaklaşık 40 adet konaklama tesisine, 4.622 oda ve 9.244 yatak kapasitesine sahiptir. Konaklama tesisleri ve yatak kapasitesinin yüzde 80,4’nı beş ve dört yıldızlı büyük oteller oluşturur. Alanda oteller tür ve nitelik açısından çeşitlilik sunsa da beş – dört yıldızlı otel kapasitesinin fazlalığı, İstanbul ve Beyoğlu otel sınıflarının dağılımı ile benzer özellikler göstermektedir. Talimhane’nin içe dönük bir turizm otel bölgesi olması, Beyoğlu’nun diğer otel bölgeleri ile bütünleşmesine engel olmaktadır. Bu durum da kullanıcıyı alan içinde kalmaya zorlamakta, kenti deneyimlemek isteyen turist için bir engel oluşturmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Dincer, İ. S., Enlil, Z., Evren, Y. ve Kozaman S., (1). İstanbul’un Tarihi ve Doğal Miras Değerleri: Potansiyeller, Riskler ve Koruma Sorunları, İstanbul Kültür Mirası ve Kültür Ekonomisi Envanteri. İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları; https://tr.hotels.com, (Erişim tarihi: 10. 01. 2021); Kuruyazıcı, H.,(1998). 75 Yılda Değişen Kent ve Mimarlık, Cumhuriyetin İstanbul’daki simgesi Taksim Cumhuriyet Meydanı. İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları; Özdemir, D., Kızıldere, D., (2012). Kamusal Alanın Özelleştirilmesinde Yeni Bir Araç Olarak İş Geliştirme Bölgeleri: Talimhane Nasıl Dönüşüyor?, Mimarlık, 366.; Yıldız, S. ve Kerestecioğlu, S. F. , (2011). Turizm Amaçlı Değişen Tarihi Bölge Talimhane’nin Sokak Cephelerinde Mimari Kimliği Oluşturan Verilerin İncelenmesi, e-Megaron, (6 (3): 193-209.