Sponsorlu Etkinlikler
Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2020
Sponsorluk örgütlerin, işletmelerin, kurumsal ya da kişisel markaların kendini farklılaştırma ve mesajını hedef kitleye ulaştırarak zihinlerinde kalıcı bir yer edinmek için kullandıkları düzenli bir iletişim biçimidir. Günümüzde küresel popüler kültürün etkisi, sosyal medyanın iletişimde artan kullanımı, müzik, sanat, spor, kültür, çevre bilinci ve doğa gibi alanlarda dikkat çekmek için organize edilen etkinlikler de kendilerine sponsor çekerek ve fon sağlayarak düzenleyicileri tarafından hedefledikleri farkındalıkları yaratma ve mesajlarını iletmede sıklıkla tercih edilen aktiviteler haline gelmiştir. Bu açıdan sponsorlu etkinlikleri ‘İnsanların bir amaç etrafında bir araya gelmesine vesile olan aynı zamanda eğlenceli bulunan ve fon oluşturma konusunda etkili bulunan, çeşitli bağış ve sponsorluklarla desteklenen etkinlikler’ olarak tanımlamak mümkündür.
Sponsorlu etkinlik oluşturma sürecinde bireyler belirli amaçlar doğrultusunda bir konuya dikkat çekmek ya da bir kuruluşa destek ve bağış toplamak adına belirli bir tema çerçevesinde etkinlik planlamakta, bunu bağış toplayan ve sponsor arayan çeşitli platformlarda kamuya açık hâle getirerek hikayelerini anlatmakta, sponsor ve bağış toplamaya çalışmaktadır. Gönüllülük, yardımseverlik, şeffaflık ve hesap verilebilirlik değerlerini baz alarak örneğin İngiltere’nin en büyük ücretsiz bağış toplama platformu olan Wonderful Organization ve Türkiye’de İyilik Peşinde Koş Platformu etkinliğine sponsor ve fon bulmak isteyenler için aracı olan ve popülerleşen oluşumlara başarılı birer örnektir. UNESCO’ya ait çevre bilincine dikkat çekmek üzere kurulan ECO-UNESCO platformunda ise çevre bilinci yüksek bağışçılar üye olarak ve etkinlik takviminden dağ tırmanışı, koşu ya da maraton gibi kendilerine uygun bir etkinlik seçerek sponsorlu etkinliğe dâhil olmakta ve bağış yapabilmektedir.
Öte yandan bazı kuruluşlar da bireyleri kendileri için sponsorlu etkinlik yapma doğrultusunda teşvik edebilmekte bu konuda örgütleri adına sponsorluk formları hazırlayarak kullanıma sunmakta, böylelikle etkinliğin daha kurumsal bir çerçevede planlanması ve yürütülmesine zemin hazırlamaktadır. Özellikle nakit yardımlardan ziyade kredi kartı, Paypal ve online işlem kullanımının artması, hızlı ve güvenilir para transferinin yapılmasıyla bu tarz bağışlarda artış ve fon oluşturmada kolaylıklar da gündeme geldi. Ayrıca sosyal medyanın aktif kullanımı ve gücünden faydalanmak ilgili hedef kitleye ulaşılmasını daha hızlı ve düşük maliyetli bir hâle getirerek sponsorlu etkinliklerin yaygınlaşmasında önemli ve destekleyici bir unsurdur. Sponsorluk kapsamında genellikle işletme ve markaların sponsor olduğu etkinliklere alışık olan tüketiciler artık kendi bireysel amaçlarına hizmet eden etkinlikler planlayarak ve ilgili platformlar aracılığıyla kendilerine bağış ve sponsor bularak sponsorlu etkinliğe yeni bir konu olarak dikkat çekmekte, etkinliklerin ulusal ya da uluslararası katılıma açık olması yerli ve yabancı ziyaretçi sayısını etkileyerek turizm ve etkinliğin gerçekleştiği yer, marka imajı, değeri ve bileşenleriyle ilgili tanıtım ve pazarlamanın da doğal olarak meydana çıkmasına vesile olmaktadır.
Referanslar
Ferrand, A., Torrigiani, L. ve Povill, A. C. (2007). Routledge Handbook of Sports Sponsorship (Trs. Pierre-François Lalonde, Elizabeth Christopherson). New York: Routledge; Kim, J., Kang, J. H. ve Kim, Y-K. (2014), Impact of Mega Sport Events on Destination Image and Country Image, Sport Marketing Quarterly, (23): 161-175; Ruth, J. A. ve Simonin, B. L. (2003). Brought to You By Brand A and Brand B, Investigating Multiple Sponsors’ Influence on Consumers’ Attitudes Toward Sponsored Events, Journal of Advertising, 32 (3): 19–30.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
İyilik Peşinde Koş Platformu, www.adimadim.org, (06. 07.2020); Wonderful Organization www.wonderful.org, (06. 07.2020); ECO-UNESCO, www.ecounesco.ie, (06. 07.2020).