Sosyal Mesafe
Kavram Sosyoloji Hijyen İletişim Bilimleri
-
2020
Bir çeşit koruma önlemidir. Günümüzde sosyal mesafe, bireyler arasındaki fiziksel mesafeyi bulaşmayı engelleyecek şekilde artıran önlemlerin bütünü olarak tanımlanmaktadır. Bu bağlamda ‘’sosyal mesafe’’ belirlenmiş olan fiziksel mesafeler ile bireylerin alışveriş yapmasına, seyahat etmesine, iletişim kurmasına ve yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri için müsaade edilen ortam şeklinde tanımlanabilir.
Sosyal mesafe, belirli bir grup insanla fiziksel temastan kaçınma niyetini içermektedir. Bu durum, örneğin 2001 Dünya Sağlık Raporu'nda da benimsenen damgalama tanımında görülen, damgalamanın temel bir bileşenidir: "Bireyin toplumun çeşitli alanlarına katılımının reddedilmesine ve dışlanmasına neden olan bir utanç ve onaylamama işaretidir”.
Turizm ve ona bağlı endüstriler daha önce, 2005 yılında Hint Okyanusu bölgesinde yaşanan Tsunami’den, 2001’de ABD’deki 11 Eylül terörist saldırılarına ve 2009 domuz gribi salgınına kadar çok sayıda kriz yaşadı. Bu deneyimler risk yönetimi, riski azaltma ve krizden kurtarma gibi kitlerin geliştirilmesinin yanı sıra, son yıllarda dayanıklılığa odaklanılmasını da gerektirmiştir. Günümüzde yaşanan ise çok daha farklı bir ortam yarattı. Covıd-19 Pandemisi, küresel ölçekli bir salgın olması ve seyahat, iş dünyası ve yaşamsal faaliyetlerinin yaygın olarak durdurulmasını gerektirmesi nedeniyle önceki krizlerden çok daha büyüktür. Krizin büyüklüğü dünyada bulunan birçok ülkenin almış olduğu seyahat yasaklarından anlaşılabilmektedir. Ayrıca yaşanan bu duruma bağlı olarak, turizm işletmelerinin (seyahat, konaklama ve yiyecek-içecek vb.) daha önceden belirlenmiş olan kurallara göre hizmet sunmaları gerekliliği ortaya çıktı. Bu bağlamda turistlerin seyahat, konaklama ve yiyecek-içecek işletmelerinde alacakları hizmetlerde belirlenmiş olan kurallara (maske takma ve belirli bir mesafe kuralına uyma) sorumluluğu bulunmaktadır. Bu bağlamda sosyal mesafenin çift taraflı (hizmet sunan ve hizmet alan) bir yönü olduğundan bahsedilebilir. Bireylerin uyma gereklilikleri bulunmaktadır ve tamamen sağlık ile alakalı bir durumdur.
Referanslar
Anthony, F. J. ve O. Elizabeth (2019). Desire for Social Distance from People with Mental Disorders: A Review. Social Distance and Mental Disordes; Desbiolles-Higgins, F. (2020). Socialising Tourism For Social and Ecological Justice After COVID-19, Tourism Geographies, 22 (3): 610–623; Jain V, Duse A ve Bausch DG. (2018). Planning for Large Epidemics and Pandemics: Challenges From a Policy Perspective, Current Opinion in Infectious Diseases, 31 (4): 3/6-324; Taylor S. (2019). Contemprorary Methods for Managing Pandemics. İçinde; The Psychology of Pandemics: Preparing for the Next Global Outbreak of Infectious Disease. Büyük Britanya: Cambridge Scholars Publishing: 15–22; Tecirli, D. N., Ucuz, G. ve Özel F. (2020), Isolation, Quarantine, Social Distancing and Mental Health), The Bulletin of Legal Medicine, 25: 32-38