Seküler Turizm

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama Sosyoloji

Seküler kelimesi Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ne göre, Laik yaşama ait, dinden bağımsız olan anlamını içermektedir. Geniş anlamda dünyevileşme olarak da açıklanabilecek kavram, modern dünya düzeni ile birlikte birçok alanda olduğu gibi turizm alanında da karşılık bularak literatüre girmiş durumdadır.

Geçmişten beri din ve turizm ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır. Farklı dinlerde hacı olmak, kutsal yerleri ziyaret etmek, ruhani bir hedefe erişmek gibi temel nedenler ile farklı inançlara sahip insanlar eskiden beri seyahat etmektedirler. Turizm faaliyetlerinin günlük insan hayatının ayrılmaz bir parçası olması ile beraber inanç temelli seyahatler ile seküler turizm faaliyetleri arasındaki farklar git gide azalmaya başlamıştır. İnanç turizmi kapsamında yer alan, dini değeri olan ve kutsal sayılan bir destinasyon, sadece hacılara veya inanç turizmi için gelen kişilere değil; aynı zamanda dini motivasyona sahip olmadan da o destinasyonu (Coğrafi özellikleri, tarihi zenginlikleri, kültürel değerleri vb. nedenlerden) görmek isteyen kişiler tarafından da ziyaret edilmektedir. Bu, dindar bir hacıdan farklı olarak, turistin yalnızca kültürel veya tarihi anlamlar için dini bir tapınağı ziyaret ettiği, ancak herhangi bir kimliğe veya ibadete katılmadığı bir durumdur. Dini hacıların aksine, seküler turistler iç kaygılarını, başka bir deyişle seküler dünyada bulunan kişisel memnuniyeti gidermeye çalışmaktadırlar. Seküler seyahatin (hac) üç temel türü bulunmaktadır:

i) Kültürel seyahat (hac): Ziyaretçileri dini nedenlerden veya kutsallıktan dolayı değil, kültürel ve tarihi mirasları nedeniyle çeken antik veya dini yerlere yapılan seyahatlerdir. Kültürel seyahat, çoğunlukla farklı kültürler, bölgeler, dini-kültürel festivaller veya kültürel figürler hakkındaki meraktan gelen turistleri kapsamaktadır. Başka bir deyişle, bu ziyaretçiler ziyaret ettikleri yerdeki herhangi bir maneviyat anlayışına sahip değillerdir ve o yerdeki dini eylemlere katılmazlar.

ii) Siyasi seyahat (hac): Saygı duymak için ulusal liderler, kahramanlar veya savaş mağdurlarıyla ilgili yarı dini yerlere seyahat eden turistlerdir. Örneğin; Lenin’in Moskova’daki mozolesindeki sağlam gövdesi veya Nelson Mandela’nın Robben Adası’ndaki hapishanesi ziyaretleri.

iii) Nostaljik seyahat (hac): Turistin ataları ya da geçmiş ilişkileri hakkında seyahat ettiği yerlerde sosyal, dini, kültürel, ulusal ya da etnik kimlikleri hakkında daha fazla bilgi edinme arayışıdır.

Seküler turistlerin yaptığı yolculuklar, inanç turizmindeki haclara benzetilse de; burada bilgi, kültür, politika ya da birinin kökünü ve kimliğini arama gibi diğer motivasyon türleri bulunmaktadır. Seküler turistlerin öncelikli arayışı, çevre yollarından topladıkları bilgiler, geçtikleri kırsal bölgeler ve tanıştığı insanlar temelinde seyahat (hac) rotasıyla ilgili deneyime sahip olmaktır.

Yararlanılan Kaynaklar

Lloyd, S. (2013). Jungian Foundations for Managing and Performing Secular Pilgrimages, International Journal of Culture, Tourism and Hospitality Research, 7 (4): 375-393; Noland, M. L. ve Nolan, S. (1989). Christian Pilgrimage in Modern Western Europe. Londra: University of North Carolina Press; Rashid, A. G. (2018). Religious Tourism - A Review of the Literature, Journal of Hospitality and Tourism Insights, 1 (2): 150-167; Razaq, R., N. ve Morpeth, D. (2007). Religious Tourism and Pilgrimage Festivals Management: An International Perspective. Londra: CABI; Timothy, D. J. ve Olsen. D. H. (2006). Tourism, Religion and Spiritual Journeys. Londra: Routledge.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Razaq, R., N. ve Morpeth, D. (2007). Religious Tourism and Pilgrimage Festivals Management: An International Perspective. Londra: CABI; Timothy, D. J. ve Olsen. D. H. (2006). Tourism, Religion and Spiritual Journeys. Londra: Routledge.