“Etkinlikler”
ile ilgili maddelerin yazım yönergesi
Maddenin başlığı
Madde tanıtım ifadesi (Madde tanıtım ifadesi 250 karakterden daha uzun olmamalıdır.)
Madde metni: Madde metni en az 300 sözcükten oluşmalıdır. “Ayrıntılı bilgi için bkz.” ve “Yararlanılan Kaynaklar” kısımları kelime sayılarına dâhil değildir.
Madde yazımı “tanıtım cümlesi” ile başlamalı; “etkinliği türü/konusu,” “faaliyete başlama yılı,” “düzenleyen kurum/kuruluş,” “etkinliğin düzenlendiği yer/yerler ve tarihleri,” “düzenlenme periyodu,” temin edilebiliyorsa “katılımcı/ziyaretçi sayıları,” düzenlenmiyorsa ise “son düzenlenme yılı” ile ilgili bilgiler yer almalıdır.
Önemli not: Yazdığınız maddeyi sisteme yüklemeden önce intihal raporu alınız. İntihal raporu sisteme yüklenmeyen maddeler dikkate alınmayacaktır.
Ayrıntılı bilgi için bkz.:İlgili kavram veya terim maddesi ile ilgili (var ise) ayrıntılı bilginin bulunduğu kaynağın (eserin) künyesi.İnternet ortamından kaynak gösteriliyorsa “Erişim tarihi: ….” şeklinde bilgi verilmelidir.
Yararlanılan Kaynaklar: En fazla beş (5) kaynağa yer almalıdır. Kaynakça formatı APA kurallarına uygun olmalıdır. Metin içerisinde veya dipnot şeklinde kaynak gösterilmemelidir. Kaynaklar alfabetik sıra ile yazılmalı ve her bir kaynak arasına (;) noktalı virgül konularak tek bir paragraf haline getirilmelidir. (Bu konuyla ilgili olarak önce makaleleri inceleyebilirsiniz.)
Makale Yazımına Başlamadan Lütfen Okuyunuz.
Türkiye Turizm Ansiklopedisi’ne madde yazmaya başlamadan önce aşağıdaki açıklamaları okuyunuz:
- Ansiklopedide yer alan maddelerin alanlarına göre yazım yönergeleri hazırlanmıştır. Her bir madde alanının farklı yazım yönergesi olduğuna dikkat ediniz ve ilgili maddede belirtiler kurallara göre madde yazınız.
- Madde metni ile birlikte yükleyeceğiniz görseller var ise, bunların telif sorunu olmadığını ve nereden/kimden alındığını önceden not ediniz. Görseli yüklerken görselin nereden alındığına veya kime ait olduğuna ilişkin bilgiyi istenilen yere yazmanız istenecektir.
- Madde metninde akıcı bir dil kullanılmasına özen gösteriniz.
- Metin içerisinde kaynak göstermeyiniz. Kaynakları “Yararlanılan Kaynaklar” kısmına yazınız.
- Yararlanılan Kaynaklar kısmına yazacağınız kaynakları APA Stiline göre düzenleyiniz. Gelişigüzel kaynak gösterimleri olan maddeler düzeltilmek üzere geri gönderilecektir. APA Kuralları için şu sayfadaki açıklamaları dikkate alınız: http://www.tk.org.tr/APA/apa_2.pdf
- Madde metninin yazımını tamamladıktan sonra intihal raporu alınız. Madde metninin yüklenmesi sırasında sizden intihal raporunu da yüklemenizi istenecektir. İntihal raporu sisteme yüklenmeyen maddeler dikkate alınmayacaktır.
Makale Yazımına Başlamadan Lütfen Okuyunuz.
- Öncelikle “Yeni Madde Ekleme” sayfasına giriş yapınız.
- “Madde başlığı”nı yazdıktan sonra “Tanımlayıcı Cümle”yi (madde tanıtım ifadesi) yazınız.
- Madde iki veya daha fazla yazar tarafından yazılmış ise, bütün yazarlar sisteme “kullanıcı” olarak kayıt olmalıdır. Sistem maddeyi yükleyen yazarı otomatik olarak kayıt edecektir, bununla birlikte ikinci ve diğer yazarların “yazar arama” sayfasında aranarak yazarlar listesine eklenmelidir.
- “Yer ve Yıl Bilgisi” yazdığınız madde kurum, kuruluş, müze vb. kuruluş yılı olan madde ise, önce yerini (örn. Adana), ardından da açılış yılını (Örn. 1985) yazınız.
- Ardından hazırladığınız madde metnini “Madde İçeriği” sayfasına yazınız veya madde metni ekleyiniz.
- Ayrıntılı bilgi için bkz. bölümüne yazdığınız madde hakkında ayrıntılı bilgi edinilebilecek kaynakların (yazılı veya online) künyesine yer verebilirsiniz. Önerilen kaynak internet sayfası ise internet adresinin “Erişim tarihi” de yazılmalıdır. Burada da kaynak gösterme şablonu olarak APA Kurallarına uygun kaynak gösteriniz. http://www.tk.org.tr/APA/apa_2.pdf
- Yazdığınız maddenin internet sayfası var ise, adresini “İnternet Adresi” yazan kısma yazınız.
- Yazdığınız maddenin alanını belirlemek için “Kategoriler” kısmından kategorisini seçebilirsiniz. (Not: Birden fazla kategori seçebilirsiniz.)
- “Öne Çıkan Görsel” bölümüne madde metninde öne çıkmasını istediğiniz görseli yükleyiniz. Görselin altına görselin nereye veya kime ait olduğunu yazınız ve nereden, kimden alındığını, ansiklopedideki görsel gösterimlerinde olduğunu gibi yazınız.
- “Madde görselleri” kısmına ise madde ile ilgili başka görselleriniz var ise, onları yükleyiniz. (Yükleyeceğiniz görsellerin çözünürlüğünün düşük olmasına dikkat ediniz.)
- Yazdığınız madde için aldığınız “İntihal raporu”nu intihal raporunu içeren dosyayı belirtilen yere yükleyiniz.
- Son olarak da aşağıdaki hususları okuyunuz ve onayladığınızı ilgili yerlere “√” atarak belirtiniz.
- “Kişisel verilerin korunması hakkında bilgilendirme metnini okudum ve onaylıyorum.”
- “Madde metninin telifinin devrini onaylıyorum.”
- “Türkiye Turizm Ansiklopedisi’nin kapsamında ödünç alınan görsel malzemenin kopyasının kullanımına dair sözleşmeyi okudum ve onaylıyorum.”
- En son aşamada da “Kaydet” tuşuna basarak maddeyi editöre gönderiniz.
- Editörlerimiz yazdığınız madde küçük eksiklikler var ise, kendileri yapacaklardır. Bununla birlikte üzerinde çalışma gerektiren düzelmelerin yapılması gerekiyorsa, size gerekli düzeltmelerin yapılması için geri gönderilecektir.