Rejyosentrizm

Kavram Yönetim ve Organizasyon

Bu yaklaşımıda bir işletmenin bağlı kuruluşları bölgesel olarak ele alınmaktadır. Burada bahsedilen bölge iki ayrı biçimde düşünülmektedir. Birincisinde coğrafik bir bölgeden yönetici sağlanmaktadır. Örneğin; Ortadoğu ülkelerinin bir bölge olarak düşünülmesi durumunda bu bölgede faaliyet gösteren uluslararası bir şirketin yöneticisi Ortadoğu ülkelerinin herhangi birinden temin edilebilir. İkincisinde ise, ekonomik bir bölgeden yönetici sağlanmaktadır. Örneğin; uluslararası faaliyet gösteren bir şirketin İngiltere’deki bağlı kuruluşu için Avrupa Birliği üyesi herhangi bir ülkeden yönetici temin edilebilmektedir. Rejyosentrizm yaklaşımı, uluslararası şirketlere bölge hakkında daha fazla bilgi ve dil, kültür ve din yakınlığı sağlayabilmektedir. Buna karşın, bölgedeki ülkeler arasında geçimsizlik bulunması ve bağlı kuruluşun bulunduğu ülkenin yerel yönetici kullanılmasına yönelik eğilimi rejyosentrizm yaklaşımının sakıncaları arasındadır.

Referanslar

Çetinarslan, H. Ş. ve Can, E. (2017). Türk Çokuluslu İşletmeleri için Expat Değerlendirme ve Seçim Kriterleri: Bireysel, Kurumsal ve Durumsal Kriterler Üzerine Bir Çalışma, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Kongresi (ICMEB 2017), Zonguldak, 7-9 Eylül 2017; Esen, Ş. ve Gürson, N. G. (2016). Uluslararası Şirketlerde Üst Düzey Yönetici Sağlama Politikaları: Türkiye’de Faaliyet Gösteren 150 Şirket Üzerinde Bir Araştırma, Yönetim Ekonomi Edebiyat İslami ve Politik Bilimler Dergisi, 1 (1): 104-112; Zorel, F. İ. (2014). Uluslararası İşletme Çalışanlarının Sahip Olması Gereken Niteliklerden Biri Olarak Kültürlerarası Yetkinlik, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7 (30): 122-135.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Güven, Z. (1996). Çokuluslu İşletmelerde Yönetici Sağlama Politikaları: Etnosentrizm, Polisentrizm, Geosentrizm, Regiosentrizm: Uygulanabilirlikleri ve Öneriler (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.