Rehberlikte Uzmanlaşma Eğitimi ve Uzmanlık Sertifikası
Kavram İş ve Meslek Profesyonel Turist Rehberi
-
2019
Rehberlikte uzmanlaşma eğitimi, turizm çeşitliliği, turist profili ve alternatif turizm hareketleri dikkate alınarak bölgelerin önceliklerine ve ihtiyaçlarına göre belirlenen alanlarda uzman turist rehberi yetiştirilmesini amaçlamaktadır. 6326 sayılı Turist Rehberleri Meslek Kanunu kapsamında hazırlanan meslek yönetmeliğinin rehberlikte uzmanlaşma eğitimi başlıklı 39. maddesinde bu uzmanlaşma eğitiminin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın gözetim ve denetimi altında, Türkiye Turist Rehberleri Birliği veya birliğin uygun görüşü ile, odalar tarafından ücretli veya ücretsiz uzmanlık eğitimi programları düzenlenebileceği belirtilmektedir. Bu kapsamda eğitimler teorik ve uygulamalı şekilde yapılmaktadır. Eğitim için hazırlanan en az beş günlük detaylı program birliğin onayına sunulduktan sonra gözetim ve denetim için program ve eğitimin düzenleneceği tarih, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bildirilmektedir.
Eğitim programında, üniversiteler, alanında uzman kişiler ve diğer yetkili ve ilgili kurumlarla işbirliği yapılması gözetilmektedir. Onaylanan program, rehberlere e-mail ile duyurulmaktadır. Uzmanlaşma eğitimi bitiminde, bakanlık denetiminde sınav yapılmaktadır. Oluşturulan komisyon tarafından hazırlanan çoktan seçmeli sınavdan 100 üzerinden 75 alan aday, eğitimi başarı ile tamamlamış sayılmaktadır. Birlik tarafından imzalanan uzmanlık sertifikası, rehberin siciline ve birliğin veri tabanına işlenmektedir. Odalar yıllık eğitim planlamalarını belirledikten sonra birlik tarafından gerekli düzenlemelerin yapılabilmesi için programların en geç şubat ayına kadar Türkiye Turist Rehberleri Birliği’ne bildirilmesi gereklidir. Turist rehberliği uzmanlaşma eğitimi; Hititoloji, sanat tarihi, mimarlık, inanç merkezleri, Anadolu uygarlıkları, flora, fauna ya da kuşların göçü gibi belirli bir konuda ya da sörf, avcılık, sualtı dalış, yürüyüş gibi daha çok sportif özellikleri ağır basan belirli bir etkinliğe yönelik alanlarda olabileceği gibi Göbeklitepe, Pergamon, Eyüp, Gaziantep, Kastamonu, Likya gibi belirli bir yere ya da bölgeye yönelik de yapılabilmektedir.
Referanslar
Ahipaşaoğlu, H. S. (2001). Turizmde Rehberlik. Ankara: Detay Yayıncılık; Çetin, G. ve Kızılırmak, İ. (2012). Türk Turizminde Kokartlı Turist Rehberlerin Mevcut Durumunun Analizi, Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14 (2): 307-318; Hacıoğlu, N., Köroğlu, A. ve Köroğlu Ö. (2007). Profesyonel Turist Rehberlerinin Meslekte Uzmanlaşma Eğilimlerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma, 1. Ulusal Türkiye Turizmi Kongresi, Sakarya, Türkiye, 7-8 Eylül 2007; Köroğlu, Ö. ve Güdübulak, Ö. (2017). Rehberlikte Sertifikasyon, Kalifikasyon ve Uzmanlaşma. İçinde; Ö. Güzel, V. Altıntaş ve İ. Sahin (Editörler), Turist Rehberliği Araştırmaları: Öngörüler ve Uygulamalar (ss. 49-76). Ankara: Detay Yayıncılık; Yenipınar, U. ve Zorkirişci, A. (2013). Türkiye ve Avrupa Birliği Ülkelerinde Turist Rehberliği Eğitimi, Cag University Journal of Social Sciences, 10 (2): 111-136.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Türkiye Turist Rehberleri Birliği. (2019). Türkiye Turist Rehberleri Birliği, http://www.tureb.org.tr/tr/News?page=2#, (Erişim tarihi: 11.08.2020).