-
2020
İstanbul’un Beyoğlu ilçesinin sınırlarında yer alan Tepebaşı Mahallesi’ndeki Meşrutiyet Caddesi üzerinde, Pera Palas Oteli’nin içerisinde bulunan ve Atatürk’ün uzun bir süre konaklamış olduğu 101 numaralı odadır. Pera Palas Otel, geçmişten bugüne kadar gelen süreçte dünyaca ünlü pek çok önemli misafiri ağırladı. Ağırladığı bu misafirler arasında ünlü yazarlar Agatha Christie, Ernest Hemingway, İran Şahı Reza Pehlevi ile Amerika’nın First Lady’si Jacquelin Kennedy bulunmaktadır. Ancak Pera Palas’ın ağırladığı misafirlerden Türkiye için en önemli olan isim ise Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’tür.
Atatürk, bu odada ilk kez 1917 yılında konakladı, daha sonra Veliaht Vahdettin ile birlikte Almanya’ya gitti. 1918 yılında Almanya’dan döndüğünde yine bu otelde kaldı, Yedinci Kolordu Komutanlığı yaptığı dönem içerisinde 1926 yılına kadar geçen süreçte bu odada defalarca konakladı. Cephe dönüşlerinde bu odayı adeta kendi evi gibi kullandı, bu odada ülke için önemli kararlar aldı ve üst düzey misafirlerini yine bu odada ağırladı. Atatürk’ün 101 numaralı odada konakladığı günlere ait ilginç bir de anekdot bulunmaktadır. Bu anekdota göre; Kurtuluş Savaşı’ndan önce, İstanbul işgal altındayken, Atatürk bir gün yine Pera Palas Otel’e gelir ve tüm heybetiyle otelin salonuna girmesi üzerine salonda bulunan misafirler üzerinde büyük bir heyecan yaratır. Bu heyecana kapılanlar arasında işgal güçlerinin komutanları da bulunmaktadır. Salona girmesiyle birlikte Atatürk’ü fark eden bu komutanlar, Atatürk’ü masalarına davet etmek isterler. Ancak Mustafa Kemal Atatürk bu davete, tarihe geçecek olan şu sözleriyle karşılık verir: “Her ne kadar şu anda İstanbul’un sahibi onlar gibi görünse de yakında gidecekler. Bu nedenle kendileri burada misafirdir. Bizde de misafirler ağırlanır. O yüzden arzu ederlerse onlar benim masama buyurabilirler!”
Atatürk’ün bu değerli anılarına tanıklık eden ve cephe dönüşlerinde ona ev sahipliği yapmış olan Pera Palas’ın 101 numaralı odası, Atatürk’ün doğumunun 100. yılında, yani 1981 senesinde, Atatürk’ün anısını sonsuza dek yaşatmak üzere Pera Palace Otel Atatürk Odası olarak müzeleştirildi ve ziyarete açıldı. Günümüzde bu müze, Pera Palas Atatürk Müzesi (Odası) olarak bilinmektedir. Oda, Atatürk’ün en sevdiği renk olan ve diğer bütün evlerinde ve kendisiyle alakalı açılmış olan müzelerde kullanılan gündoğumu rengi ve şafak pembesiyle dekore edildi. Odanın içerisinde Atatürk’ün yatağı, gardrobu, masası ve kişisel eşyaları ile birlikte çeşitli müzayedelerden temin edilmiş olan kitapları, dergileri, imzalı fotoğrafları, kartpostalları ile madalyaları sergilenmekte olup halen ziyarete açıktır.
Referanslar
Kültür ve Turizm Bakanlığı. (2020). İstanbul – Pera Palas Atatürk Odası, https://www.ktb.gov.tr/TR-96373/istanbul---pera-palas-ataturk-odasi.html, (Erişim tarihi: 16.02.2020); İşte Atatürk. (2020). İstanbul – Pera Palace Hotel, Atatürk Müze Odası, https://isteataturk.com/g/icerik/Istanbul---Pera-Palace-Hotel-Ataturk-Muze-Odasi/1461, (Erişim tarihi: 16.02.2020); Pera Palace Hotel. (2020). Pera Palace Hotel Atatürk Müze Odası, https://perapalace2018-turkish.devsite-1.com/tr/pera-palace-hotel-ataturk-muze-odasi, (Erişim tarihi: 16.02.2020); Pera Palace Hotel Journal. (2018). Pera Palace Hotel’in Kalplerimizde Ayrı Bir Yeri Olan 101 Numaralı Odasının (Atatürk’ün Odası) Hikayesi, https://blog.perapalace.com/peranin-hi%CC%87kayesi%CC%87/pera-palace-hotel-ataturk-muze-odasi/, (Erişim tarihi: 16.02.2020).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Pera Palace Hotel Journal. (2018). Pera Palace Hotel’in Kalplerimizde Ayrı Bir Yeri Olan 101 Numaralı Odasının (Atatürk’ün Odası) Hikayesi, https://blog.perapalace.com/peranin-hi%CC%87kayesi%CC%87/pera-palace-hotel-ataturk-muze-odasi/, (Erişim tarihi: 16.02.2020).