Liman Terminal Şefi
Terminal, Havalimanı ve Liman Liman İş ve Meslek
-
2019
Genellikle liman operasyon müdürünün onay ve gözetiminde görev yapan bir görevlidir. Bu mesleki pozisyon yük gemilerine hizmet veren limanlarda olabildiği gibi, deniz turizmi kapsamında hizmet veren kruvaziyer limanlar ve yat limanlarında da bulunmaktadır. Bu yetkili kişinin; liman sahalarında rıhtım/iskele/ponton planlanması, liman operasyonları esnasında kullanılan ekipmanların organizasyonu, operasyondan sorumlu personelin iş sağlığı ve güvenliği, çevre ve kalite standartları ile mevzuatlara, iş talimatlarına uygun olarak yönetilmesi, operasyonların gerçekleştirilmesi, eğer liman terminal sahasında taşeron firmadan herhangi bir hizmet alınıyor ise bu ilişkilerin yürütülmesi, operasyonlarla ilgili maliyetlendirme ve satın alma çalışmalarına katkı sağlanması ve yönetim sistemlerinin geliştirilmesi konularında sorumlulukları vardır.
Kruvaziyer limanı özelinde düşünüldüğünde bu sorumlu kişi; limana gelecek olan gemilerin teknik bilgileri, tahmini varış zamanları, kalacakları gün sayısı, yolcu bilgileri ve hava durumuna göre limandaki bağlama yeri atamasının yapılmasını sağlar. Geminin limana gelişi ile ilgili süreçte kılavuzluk departmanı ile irtibatta olur. Gemilerin limanda bağlama yaptığı sürede gerekli olan ekip ve ekipmanların organizasyonunu sağlar. Yolcuların güvenli giriş-çıkışlarının sağlanması, X-ray kontrollerinin yapılması için aktif rol alan güvenlik departmanı çalışanları ile koordinasyon içerisinde olunmasını gözetir. Limana yanaşan kruvaziyer gemilerde bulunan insan sayısı fazla olduğu için, bu gemilerin atık alım ve tatlı su tedariki işlemleri de liman terminal şefi için ciddi bir uğraş gerektirmektedir. Limanda bağlama yapan gemiler, özellikle kamaralardaki lumbuzların ve diğer camlı bölümlerin yıkanması için vinç talebinde bulunabilmektedirler. Liman terminal şefi bu gibi işlerin organize edilmesiyle de ilgilenir. Eğer limanda bu tür vinçler mevcut değil ise taşeron bir firmadan bu hizmetin alınması sürecini takip eder. Yat limanları açısından baktığımızda ise terminal şefinin; yatların teknik bilgileri, tahmini varış zamanları, kalacakları gün sayısı ve hava durumuna göre limandaki bağlama yeri atamalarının yapılması, palamarcı ekip tarafından emniyetli ve güvenli şekilde bağlama ve avara operasyonlarının gerçekleştirilmesi, yatların elektrik, su, tv yayını, akaryakıt, vs. hizmetleri kesintisiz alabilmesi için oluşabilecek aksaklıkların ilgili departmanlara aktarımının sağlanması, seyre giden yatların yerinde geçici süreliğine diğer misafir teknelerin konaklamasının planlanması, çekek sahasındaki operasyonların emniyetli ve güvenli şekilde yürütülmesi gibi konularda sorumlulukları vardır. Liman terminal şefi, yürütülen tüm liman operasyonlarının ilgili resmi otoritelerden alınması gereken izinler doğrultusunda gerçekleşmesini gözetir. Operasyonlar esnasında bu otoritelerden gelen taleplerin dikkate alınmasına önem verir.
Referanslar
Global Ports Holding Resmi İnternet Sitesi, http://www.globalportsholding.com/index.php, (Erişim tarihi: 18.07.2019); Mesleki Yeterlilik Kurumu Ulusal Meslek Standartı Liman Terminal Şefi, Ref. Kodu 09UMS0036-5 (Resmi Gazete: Tarih: 28.12.2009, Sayı: 27446).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Mesleki Yeterlilik Kurumu Ulusal Meslek Standartı Liman Terminal Şefi, Ref. Kodu 09UMS0036-5 (Resmi Gazete: Tarih: 28.12.2009, Sayı: 27446).