Kurumsal Reklam
Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2020
Kurumsal reklamlarla, kurum hakkındaki bilgileri, kurumun faaliyetlerini, sosyal sorumluluğunu ve topluma sunduğu katkıları kamuoyuyla paylaşmak; eğer olumsuz bir kanı varsa bunu değiştirmek amaçlanır. Bu tür reklamlarla kurumlara, kimlik kazandırılmaya çalışılmış ve kurumlar toplum yararını düşünen, sorumluluk sahibi, stratejik hedefleri olan varlıklar olarak gösterilmeye başlanmıştır.
Kurumsal reklam, “Kurumun vizyonunu, misyonunu, geçmişini, gücünü, imajını, başarılarını, çalışanlarıyla ve çevresiyle olan ilişkilerini anlatır. Bu reklam türünde ürünlerin değil, kurumun kendisinin reklamı yapılır.” Seçilen medyaya ücreti ödenerek yayınlatılır. Ücretsiz yayınlanan duyurum ile karıştırılmamalıdır. Kurumsal reklamların, ürün özelliklerini, indirimleri ve kampanyaları duyurmak, satışları arttırmak gibi amaçları bulunmaz. Bu tür bilgiler yerine kurumsal reklamlarda; kurumun teknolojik başarıları, elde ettiği verimlilik ve enerji tasarrufu, doğa koruma faaliyetleri, hizmetiçi eğitim programları, kazançları, yeni yatırımları, yeni ortaklıkları, personel politikası, patentleri, icatları, ödülleri, kurumdan ayrılmalar gibi bilgiler verilir. Ayrıca, bu reklamlarda kurumun kimliğini oluşturan kurumsal felsefe de, hedef kitlelere anlatılır. Kurum kimliğinin görsel unsurları olan kurumu yansıtan logo, amblem, slogan, kurum renkleri gibi kurumsal dizayn unsurları aktarılır. Böylece kuruma yönelik olumlu imaj oluşturulması, hatırlanabilir olması hedeflenir. Ayrıca, kurumsal reklam, kurumsal iletişim kapsamındadır.
Kurumsal reklamcılığın amaçlarından bazıları şunlardır: 1) Kuruma yönelik farkındalık yaratmak, 2) kuruma, hatta sektöre yönelik olumlu duyguları geliştirmek, 3) kurum hakkında yanlış bir değerlendirme varsa düzeltmek, 4) kurumdaki insan kaynaklarını motive etmek, 5) finansal kurumlar ve yatırımcılar karşısında güveni arttırmak, 6) kurumun imajını, itibarını olumlu yönde geliştirmek ve kuruma yönelik güven oluşturmak 7) kurumun paydaşlarıyla işbirliğini arttırmak, 8) kuruma yönelik olumsuz düşünceleri yok etmek, 9) tedarikçiler ve dağıtım kanallarındaki aracılar arasında kurumun bilinir olmasını sağlamak ya da ilişkileri güçlendirmek, 10) isim, logo vb. değişikliği veya kurumsal ortaklıkları kamuoyuna bildirmek, 11) kurumun başarılarını, aldığı ödülleri duyurmak, 12) kamuoyunu üst yönetimdeki değişiklikler hakkında bilgilendirmek.
Kurumsal reklam yukarıda saydığımız amaçlarını gerçekleştirmek için bütün paydaşlara ulaşmayı hedefler. Bu paydaşlar, kurumun ortakları, kurum çalışanları, aracı kurumlar, sendikalar, müşteriler, rakipler, tedarikçiler, medya, finansal kurumlar, yerel ve merkezi yönetim kurumları, eğitim kurumları, partiler, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ve kamuoyu önderleri olabilir.
Turizm sektöründe de kullanılabilecek olan kurumsal reklamlara sağlık turizmi örnek olarak verilebilir. Özellikle uluslararası kapsamda gerçekleşen sağlık turizminde, sağlık kurumunun güvenilir ve itibar sahibi olması önem taşır. Sağlık turizmi hastaneler, doktorlar ve medikal teknolojiyi de içeren oldukça geniş bir alanı kapsar. Sağlık turizminde, hastanenin köklü bir kurum olması, faaliyet alanları, ünlü doktorları transfer etmesi, tıbbi başarıları, aldığı ödüller, yeni ortaklar gibi bilgilerin hedef kitleye mesaj olarak verildiği kurumsal reklamlar yapılabilir. Ayrıca oteller de iletişim hedeflerine ulaşabilmek için kurumsal reklamı tercih edebilirler.
Referanslar
Dinçer, Ö. ve Serdaroğlu, S. (2017). Sağlık Turizminde İletişim Stratejileri: Danimarka Örneği, Atatürk İletişim Dergisi, 14. Sağlık İletişimi Özel Sayısı: 297-309; Elden, M. (2005). Kurum Kimliği ve Kurumsal Reklam Arasındaki İlişki, Yeni Düşünceler 1 (1): 53-60; Elden, M. ve Yeygel, S. (2006). Kurumsal Reklamın Anlattıkları. İstanbul: Beta Yayınları; Gürüz, D. (1998). Reklam Yönetimi. İzmir: Ege Üniversitesi Basımevi; Karpat, I. (1999). Kurumsal Reklam. İstanbul: Yayınevi Yayıncılık; Okay, A. (2003). Kurum Kimliği. İstanbul: MediaCat Yayınları; Okay, A. (2009). Kurumsal Reklamcılık. İstanbul: Derin Yayınları.