Kondominyum
Kavram Konaklama Tesisi
-
2019
Teknolojik gelişmelerle birlikte değişim gösteren tüketim kültürü, insanların barınma ihtiyacını karşılayan yapı tiplerinde birçok değişikliği beraberinde getirmektedir. Arazi fiyatlarındaki artış, teknolojik olanakların değişmesi, sanayileşmeyle birlikte kent merkezlerinde yoğunlaşan nüfus, yüksek gelir grubunun belli bir yaşam stilini satın alma arzusu, yoğunlaşan nüfusla birlikte ev-iş arasındaki ulaşımın zorlaşması ve iş yaşamının dışında kalan boş zamanın sınırlı olması gibi nedenlere bağlı olarak yeni konut biçimlerinin ortaya çıktığı gözlenmektedir. Özellikle son yıllarda insanların dikkatini çeken bu konut tiplerinden biri de kondominyumlardır.
Kondominyum; müstakil villa, dubleks veya daire yapı tipinde, genellikle iki-üç katlı olarak planlanabilen (Örneğin 6-12 daireli) veya sekiz ve daha fazla kattan oluşabilen, çok sayıda daire ve birçok birim içerebilen (yüzme havuzu, fitness salonu, sauna, kapalı otopark, market, eğlence merkezi gibi) apartman kompleksleridir. Yapısal olarak kondominyumlar, bazen dikey çok katlı gelişim gösteren apartman blokları, bazen de ayrı ayrı, az katlı dubleks yapılar olarak şekillenebilmektedir. Örneğin, Avustralya’nın kitle turizminde öne çıkan Quennsland eyaletinin güneydoğusunda bulunan Gold Coast destinasyonunda, 1950’li yıllarda çadır ve karavancılık faaliyetleri yoğun bir şekilde yapılıyorken, daha sonraki yıllarda turist yoğunluğuna bağlı olarak az katlı kondominyumlar ön plana çıkmaya başlamıştır. 1980’li yıllarda yatırımcıların bölgeye girmesi sonucunda çok katlı ve dikey kondominyumlar da yapılmaya başlandı.
Belli bir kesimin barınma ihtiyacını karşılamaya yönelik ortaya çıkan kondominyum yapı tipi, günümüzde daha çok iş veya başka amaçlarla gelen insanlara sahip oldukları evde beş yıldızlı otel konforu sunan daireler olarak bilinmektedir. Bu daireler, bireylere ait olmakla birlikte bir otel odası gibi günlük, haftalık veya 15 günlük olarak turistlere de kiralanmaktadır. Bu sayede herhangi bir destinasyon içerisinde bulunan yapı stoğu turizm boyutunda değerlendirilmektedir. Turistlere ucuz tatil fırsatı sunan kondominyumlar bir yönetime bağlı olarak işletilmekte ve bu yönetim, yapıların finansal konularından sorumlu olmaktadır. Bakım-onarım giderleri, site içi masraflar ve dairelerin temizlik giderleri kondominyum yönetimi tarafından karşılanırken, turizm gelirleri olarak kabul edilen gelir ise kondominyum sahipleri ve yönetim arasında paylaşılmaktadır.
Referanslar
Deneri, B. (2007). Kondominyumların Çok Katlı Konut Kompleksleri Bağlamında İncelenmesi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü; Guilding, C., Warnken, J., Ardill, A. ve Fredline, L. (2005). An Agency Theory Perspective on the Owner/Manager Relationship in Tourism-Based Condominiums, Tourism Management, 26: 409-420; Karaaslan, H. Ş. ve Ercoşkun, Ö. (2005). İkinci Konut Alanlarının Turizme Dönüştürülebilme Koşulları- Örnek Alan Fizibilite Çalışması. Mehmet Kemal Dedeman Araştırma ve Geliştirme Proje Yarışması, Turizm Sektörü Üçüncülük Ödülü; Pizam, A. (2006). Condominium Hotels: A Scorching Hot Lodging Product, International Journal of Hospitality Management, 25: 167-169; Warnken, J., Russell, R. ve Faulkner, B. (2003). Condominium Developments in Maturing Destinations: Potentials and Problems of Long-Term Sustainability, Tourism Management, 24: 155-168.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Guilding, C., Warnken, J., Ardill, A. ve Fredline, L. (2005). An Agency Theory Perspective on the Owner/Manager Relationship in Tourism-Based Condominiums, Tourism Management, 26: 409-420.