Kırgızistan - Türkiye Manas Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu

Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Turizm ve Otelcilik

(Manas, Kırgızistan, 1999 - )

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu’nun temelini oluşturan, Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu, 1999-2000 öğretim yılında faaliyetine başladı. Meslek Yüksekokulu'nun bünyesinde Yiyecek-İçecek İşletmeciliği, Turizm ve Otel İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği programları açıldı. 2007-2008 öğretim yılından itibaren Meslek Yüksekokulu kapatıldı ve lisans düzeyinde Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu öğretim faaliyetlerine başladı. Yüksekokul, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği ve Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği bölümleri ile eğitim öğretime ilk adımları attı. 2014-2015 öğretim yılından itibaren Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Bölümünün adı Gastronomi ve Mutfak Sanatları olarak değiştirildi.

Yüksekokul, 2017 yılına kadar Bişkek şehir merkezinde Manas Caddesi’nde yer alan Üniversite merkez binasında öğretim faaliyetlerini yürüttü. 2017 yılının Eylül ayından itibaren Cengiz Aytmatov Kampüsü’nde Ziraat Fakültesi’nin de bulunduğu binada öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Yüksekokul bünyesinde görev yapan öğretim üyeleri, Türkiye’den 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 39. Maddesi kapsamında çeşitli üniversitelerden gelen seçkin öğretim üyeleri ile yine Yüksekokul bünyesinde görev yapan Kırgızistan Cumhuriyeti vatandaşı alanında uzman öğretim üyeleri ve öğretim görevlileridir.

Yüksekokula, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan üniversite giriş sınavı ve Kırgız Cumhuriyeti Genel Devlet Sınavı sonucuna göre Kırgızistan vatandaşları kabul edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ise, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonucuna göre kabul edilmektedir. Ayrıca, Türk Cumhuriyetleri ve Akraba Toplulukları ile yabancı ülke vatandaşlarına yönelik senatoca belirlenen ilkeler doğrultusunda yapılan sınav sonucuna göre öğrenci kabul edilmektedir.

Öğretim dili Kırgızca ve Türkçe olan Yüksekokulda öğrenim görmeye hak kazanan Kırgızistan vatandaşı öğrenciler bir yıl Türkçe, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler ise bir yıl Kırgızca hazırlık öğrenimi görmektedirler. Diğer ülke vatandaşları ise hem Kırgızca hem de Türkçe hazırlık programına devam etmektedirler. Ayrıca öğretim süresi boyunca Rusça, İngilizce ve Almanca dil eğitimi de verilmektedir.

Uygulamalı derslerin ağırlıklı olarak yürütüldüğü Yüksekokul bünyesinde bir uygulama merkezi, tam donanımlı yiyecek-içecek, servis, bar ve mutfak atölyeleri ile biletleme, önbüro ve yiyecek -içecek otomasyon dersleri için bir bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır.

Öğrenciler, Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu Staj Yönergesi kapsamında toplam 150 gün staj yapmak zorundadırlar. Stajlar, ikinci yarıyıl sonunda 40 iş günü, dördüncü yarıyıl sonunda 50 iş günü ve altıncı yarıyıl sonunda 60 iş günü olmak üzere üç dönem halinde yapılıyor. Ancak dördüncü ve altıncı yarıyıllardaki stajlar birleştirilerek 110 iş günü olarak tek seferde de yapılabiliydr. İkinci yarıyıl sonundaki 40 iş günlük stajın, öğrencinin kendi ülkesinde ya da Kırgızistan’da yapılması zorunludur.

Akademik kalitenin uluslararası standartlara ulaşması amacıyla tüm üniversite ile paralel bir şekilde yüksekokulun tüm bölümlerinde Bologna Süreci ile uyumlu AKTS kredileri hesaplanarak mezunlara 2015-2016 öğretim yılından itibaren İngilizce Diploma Eki yanı sıra Kırgızca, Türkçe ve Rusça verilmeye başlandı. Ayrıca öğrencilerin mezun olabilmek için 120 AKTS kredisini tamamlaması zorunludur.

Öğrenciler, yapılan antlaşmalar çerçevesinde üç farklı değişim programı ile yurtdışında öğrenim imkanına sahiptirler. Bu değişim programlarından Mevlana Değişim Programı ile Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında öğrenciler bir veya iki yarıyıl öğrenim görebilmektedirler. Orhun Değişim Programı ile Türk Keneşi Türk Üniversiteler Birliği üyesi ülkelerdeki (Türkiye, Kırgızistan, Azerbaycan, Kazakistan, Macaristan) antlaşmalı yükseköğretim kurumlarında bir veya iki yarıyıl öğrenim görebilmektedirler. Erasmus+ Değişim Programı kapsamında ise, Avrupa’daki anlaşmalı yükseköğretim kurumlarında öğrenim imkanını yaratılmaktadır.

Yüksekokul, Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği Kırgızistan Turizm Ödülleri kapsamında 2014, 2017 ve 2019 yıllarında art arda üç kez Kırgızistan’ın En İyi Turizm Eğitim Kurumu ödülünü almaya layık görüldü.

Yararlanılan Kaynaklar

http://www.manas.edu.kg/index.php/akademik/yüksekokullar/turizm-ve-otelcilik-yüksekokulu, (Erişim tarihi: 27.12.2019); http://www.manas.edu.kg/docs/2018-2019%20egitimogretim%20yili%20 faaliyet%20raporu.pdf, (Erişim tarihi: 27.12.2019); http://manas.edu.kg/docs/ktmu-emevzuat-kasim-2019.pdf, (Erişim tarihi: 27.12.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (2015). 2015-2019 Akademik Katalog. Bişkek: Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Yayınları: 609-648.