İstanbul Tasarım Müzesi

Müze Sanat Müzesi Etnografya Müzesi Endüstri Müzesi

Süleymaniye Camisi ile aynı parsel üzerinde bulunan yapı, 1550-1557 yılları arasında Mimar Sinan tarafından tasarlanıp inşa ettirilmiştir. 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kabul edilen ve merkezinde cami bulunan külliyede; farklı derecelerde eğitim veren medreseler, (bir hadis okulu, bir tıp medresesi, hastane, Kur’an eğitimi yapılan bir okul, ilkokul), imaret denilen aş evi, misafirhane, han, hamam, kütüphane, Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan ile Mimar Sinan’ın türbeleri ve çok sayıda sıra dükkân gibi yapılar bulunmaktadır .

Süleymaniye Külliyesi’nin bir parçası olan Sıra Dükkânlar, Süleymaniye Camisi’nin doğusundaki avlu duvarı ile Dârülhadis Medresesi’nin arasında kalan, Mimar Sinan Caddesi üzerinde yer almaktadır. Eskiden burada yoğunlukla çalışan dökmeci esnafı nedeniyle “Dökmeciler Çarşısı” olarak da adlandırılmaktadır. Rabi ve Salis Medreseleri’ne bakan cephede 35 adet, Dârülhadis Medresesi altında da 18 adet dükkân olmak üzere toplam 53 adet dükkân yüzyıllar boyunca İstanbul’a hizmet vermiştir. 

Süleymaniye Külliyesi çok sayıda restorasyona uğramıştır. Özellikle 1950 yılındaki restorasyon sonrasında Sıra Dükkanlar, özgün kullanımından uzaklaşarak atıl hale gelmiştir. Sıra Dükkânlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan restorasyon sonucunda 31 Ocak 2024 tarihinde belediye başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından yeni bir işlevle İstanbul Tasarım Müzesi adıyla kullanıma açılmıştır. Mimar Sinan’ın evinin ve türbesinin de bulunduğu sokak, geçmiş ile geleceğin tasarımlarının bir potada eritilerek yorumlandığı bir tasarım merkezi olarak ele alınmıştır. Geleneksel müzecilik anlayışından uzaklaşarak, işleterek yaşatma ve değer katma anlayışıyla halkın kullanımına sunulan Tasarım Müzesi’nde keçe, vitray, yorgan gibi geleneksel sanatların yanı sıra aydınlatma, mobilya, takı, mücevher, porselen, seramik, dijital ve grafik tasarım, illüstrasyon, mimarlık, kültür sanat ve kurumsal alan tasarımı üzerine uzmanlaşmış birçok marka ve kuruma da ev sahipliği yapmaktadır. Birçok atölyede üretilen ürünler artshopta satışa sunulurken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait birçok ofis de müze içerisinde yer almaktadır. Yetkililer zanaatkâr, tasarımcı ve sanatçıları bir araya getiren dükkânları, atölyeleri, etkinlikleri ve sosyal mekânlarıyla UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan bölgeye yerli ve yabancı turistlerin ilgisini artırmayı ve böylece bölgeye değer katmayı hedeflemektedir. Müzenin ikinci etabı ise açılışını izleyen beş ay sonra tamamlanacaktır.

Referanslar

https://www.arkitera.com/haber/suleymaniye-sira-dukkanlar-ibb-istanbul-tasarim-muzesine-donustu, (Erişim tarihi: 03. 02. 2024); https://www.mimarizm.com/haberler/gundem/ibb-istanbul-tasarim-muzesi-kapilarini-aciyor_136574, (Erişim tarihi: 03.02.2024); Olgun, N.(2011). Süleymaniye Camii 2007-2010 Yılları Restorasyonuna Dair, Restorasyon Yıllığı Dergisi, 2: 111-116