İstanbul Kültür Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Önlisans Programı

Eğitim-Öğretim Önlisans Düzeyinde Bölüm/Program Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği

(İstanbul, 2012 - )

İstanbul Kültür Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'nun önlisans programlarından olan Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programı, eğitim-öğretim faaliyetlerine 2012-2013 yılında başladı. Meslek Yüksekokulu’nun örgün öğretim programı vardır. Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği programdan mezun olan öğrencilere Yer Hizmetleri Teknikeri unvanı verilmektedir. Yer hizmetleri teknikeri, uçak tiplerini, uçakların park edecekleri yerleri ve alanda kalacakları süreyi göz önüne alarak tespit eder, uçakların ayrılan yerlere doğru bir şekilde park edilmeleri veya ikmal yerlerine götürülmeleri ile ilgili tüm işleri yönetir.

Mezun olan öğrenciler, yer Hizmetleri veren kuruluşlarda, havayolu şirketlerinde, DHMİ, SHGM gibi devlet kuruluşlarında, terminal işletmeciliği yapan şirketlerde ve diğer havacılık kuruluşlarının yer-uçuş işletme bölümlerinde görev alabilmektedirler. Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği programı yolcu trafik işlemlerini, kargo ve uçak yük-denge analizlerini tüm apron, ramp hizmetlerinin koordinesi, bilet satış işlemlerini ve uçuş operasyonun gerekliliği ile ilgili işleri planlayıp, yürütecek elemanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Program, iki yıllık bir yüksek öğretim programıdır. Programın eğitim dili Türkçe’ dir. Bunun yanı sıra öğrenciler, dikey geçiş sınavı (DGS) ile Havacılık Yönetimi, İşletme, İşletme Yönetimi, Lojistik, Lojistik Yönetimi, Seyahat İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, Teknoloji ve Bilgi Yönetimi, Ulaştırma ve Lojistik, Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi, Uluslararası Lojistik, Turizm İşletmeciliği gibi örgün veya açık öğretim lisans programlarına geçiş yapabilmektedir. Bu bilgi ve beceriler ile donatılmış bireyler sektördeki analitik düşünebilen ve yönetsel beceriye sahip uzman ihtiyacını karşılayabilmek hedeflenmektedir. Bu amaç kapsamında öğrencilere yabancı dil, havacılık İngilizcesi, hava ulaştırma ekonomisi, havacılıkta yiyecek-içecek işletmeleri, havacılıkta stratejik yönetim, yolcu hizmetleri, emniyet yönetimi, araştırma yöntemleri, girişimcilik ve işyeri uygulama dersleri gibi temel havacılık ve ulaştırma dersleri ile ilgili temel ve ileri düzeyde dersler verilmektedir. Programda eğitim alan öğrencilerin mezun olabilmeleri için havacılık işletmelerinde toplam 40 iş günü staj yapmaları gerekmektedir.

Referanslar

https://myo.iku.edu.tr/sites/imyo/files/inlineiles/SHU%C4%B0%20BAHAR%20D%C3%96NEM%C4%B0%20DERS%20PROGRAMI-2_v1.pdf, (Erişim tarihi: 02.05.2021); https://yokatlas.yok.gov.tr/onlisans-univ.php?u=2030, (Erişim tarihi: 02.05.2021); İstanbul Kültür Üniversitesi, Sivil Hava Kurumları İşletmeciliği Programı Ders Programı, (2021). (Erişim tarihi: 02.05.2021); https://myo.iku.edu.tr/sites/imyo/files/inlinefiles/Sivil%20Havac%C4%B1l%C4%B1k%20Kabin%20Hizmetleri2020Bahar2.pdf, (Erişim tarihi: 02.05.2021); İstanbul Kültür Üniversitesi, Web Sitesi, (2021). https://myo.iku.edu.tr/tr/programlar/sivil-hava-ulastirma-isletmeciligi, (Erişim tarihi: 02.05.2021)