İstanbul Gelişim Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı

Eğitim-Öğretim Önlisans Düzeyinde Bölüm/Program Kabin Hizmetleri

(İstanbul, 2008 - )

İstanbul Gelişim Üniversitesi, Gelişim Eğitim Kültür Sağlık ve Sosyal Hizmet Vakfı tarafından 2008 yılında, İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu'nun adında Meslek Yüksekokulu olarak eğitim faaliyetlerine başladı. 2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibaren beş fakülte, üç yüksekokul, iki meslek yüksekokulu ve lisansüstü eğitim enstitüsü ile eğitim-öğretim faaliyetini sürdürmektedir.

Havacılık, bilindiği üzere son zamanların en trend meslek grubu arasında yer almaktadır. Gelişim Üniversitesi’de havacılık konusunda Türkiye’nin en donanımlı üniversitesi olma yolunda çalışmalara devam etmektedir. İstanbul Gelişim Meslek Yüksek Okulu’nda; Uçak Teknolojisi, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği gibi havacılık ile ilgili yedi bölüm, Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu’nda; Havacılık Yönetimi ve Uçak Bakım Onarım bölümleri, İİBF de Havacılık Yönetimi bölümü, Sosyal Bilimler Enstitüsünde ise Havacılık Yönetimi Yüksek Lisans eğitimi verilmektedir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilen yetki ile Uçuş Harekat Uzmanı Eğitim Organizasyonu arasında yerini almıştır. Böylelikle sayılı üniversitede bulunan tanınan okul yetkisiyle Uçuş Harekat Yöneticiliği Programı’nda da eğitime devam edilmektedir.

Havacılık sektöründe son zamanlarda yer alan Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı üniversitenin Meslek Yüksek Okulu’nda İngilizce ve Türkçe dillerinde iki program olarak yer almaktadır. Sektörün ihtiyaç duyduğu kabin memuru istihdamını sağlarken alanında yetişmiş elemanların olması amacıyla oluşturulmuş bu bölümden mezun olan öğrenciler havayolu işletmeleri tarafından kabin memurluğu alımlarında seçim önceliğine sahip olmaktadır. Öğrencilere havacılığın tüm bölümlerinde olmasa olmaz olan İngilizce dilinin akıcı olarak konuşulması ve anlaşılmasının öğretilmesinin yanında aldıkları birçok teknik derslerle birlikte kabin memuru olma yolunda birçok teknik bilgi öğretilmekte, böylelikle rakiplerinden bir adım daha öne çıkartılmaya çalışılmaktadır. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kabin memurunu “Yolcu taşımacılığı yapan hava araçlarında gerekli emniyet ve güvenlik önlemlerinin uygulanmasından ve yolcu konforundan sorumlu görevli kişiler’’ olarak tanımlamıştır. Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere emniyet ve güvenlik, en önemli konuların başında yer almaktadır. Öğrenciler aldıkları iki yıllık eğitim boyunca emniyet ve güvenlik olgusuna sahip oldukları gibi aldıkları bölüm dersleriyle birlikte emniyetli ve güvenli uçuşlar yapabilecek teknik ve uygulamalı bilgilere sahip olarak mezun olmaktadır. Havacılık güvenliği, havacılık terminolojisi, normal emniyet kuralları,acil emniyet kuralları ve mock-up, tehlikeli maddeler, diksiyon ve anons teknikleri, kabinde genel servis usulleri, emniyet yönetim sistemi, ekip kaynak yönetimi ve temel iletişim becerileri, organizasyon ve sorumluluklar, uçucu personel görev sorumlulukları ve kişisel bakım, imaj yönetimi dersleri bölümümüzdeki alanlarıyla ilgili zorunlu derslerdir.

Referanslar

Gelişim Üniversitesi-Tarihçe. https://gelisim.edu.tr/icerik/tarihce, (Erişim tarihi: 15. 12. 2020); Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, SGHM-Havacılık Personeli. http://web.shgm.gov.tr/tr/havacilik-personeli/2138-kabin-memuru, (Erişim tarihi: 15. 12. 2020); Gelişim Üniversitesi-Tarihçe. https://myo.gelisim.edu.tr/bolum/sivil-havacilik-kabin-hizmetleri-90/genel-bilgiler, (Erişim tarihi: 15. 12. 2020)