İşletme Belgesi İptal Olan Seyahat Acentaları İstatistikleri

Yayınlar İstatistik

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği, internet sayfasında işletme belgesi iptal olan seyahat acentaları verilerine dair 2008 yılında ve 2009-2019 yılları arasında İşletme Belgesi İptal Olan Seyahat Acentaları Başlıkları adı altında iki rapor yayınlandı.

1618 Sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’nun 4. maddesinin ikinci fıkrasına göre acentalarının işletme belgelerinin iptal sebepleri şöyledir; “A Grubu seyahat acentalarına iki yıl süreli geçici işletme belgesi verilir. Bu süre içinde, yurtdışından tertipleyecekleri turistik turlarla ilgili olarak toplam 80 bin ABD Doları döviz geliri temin eden A grubu seyahat acentasının geçici işletme belgesi, işletme belgesine çevrilir. Söz konusu miktarlarda dövizi iki yıl içinde yurtdışından getiremeyen A gurubu seyahat acentalarının geçici işletme belgeleri Bakanlıkça geri alınır. İşletme belgesi alan A gurubu seyahat acentalarının her iki senede bir, yukarıda söz konusu edilen miktarlarda dövizi yurtdışından getirdiklerini belgelendirmeleri şarttır. İşletme belgesine haiz A grubu seyahat acentasının temin ettiği döviz miktarı iki senelik bir devre içinde 80 bin ABD Doların altında kaldığı taktirde, acentanın son beş sene zarfında yurtdışından temin etmiş olduğu döviz miktarı ortalaması göz önüne alınarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından iki senelik bir süre daha tanınır. Bu süre sonunda da 40 bin ABD Doları yıllık ortalamayı tutturamayan A grubu seyahat acentalarının belgeleri Bakanlıkça iptal olunur.”.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği eski başkanı, Başaran Ulusoy’un 2006 yılında internet sayfasında acenta işletme belgelerinin iptal nedenlerine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada “Üyelerimizin mağduriyetinin önlenmesi açısından, seyahat acentalarınızın dönemine ilişkin, acenta ünvanını veya şirket adını taşıyan, en az 80 bin ABD Doları tutarında, geliş nedeninin turistik hizmet bedeli olduğu belirtilen, döviz alım belgeleri asıllarının (fotokopi ise İl Turizm Müdürlüğü ya da noter tasdikli) veya ABD Doları karşılığı belirtilen, yurtdışındaki kişi ve kurumlara düzenlenmiş olan faturaların, bir liste ekinde T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ibraz edilmesi ve Bakanlığın bu yönde yaptığı ihtarlara cevap verilmesi hususunda hassasiyet gösterilmesi” gerektiği belirtildi.

2008 yılına ait raporda, işletme belgesi iptal olan acentanın ismi, belge numarası, iptal tarihi/no bilgileri yer aldı. Raporda 2008 yılında 56 seyahat acentasının işletme belgesinin iptal edildiği belirtildi. 2009-2019 yıllarını kapsayan raporda işletme belgesi iptal olan acentanın ismi, belge numarası, iptal tarihi/no bilgileri yer almakta ve toplam 1.874 seyahat acentasının belgesinin iptal edildiği raporlandı.

Yararlanılan Kaynaklar

Resmi Gazete (1972). 1618 Sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu, 14.09.1972 tarihli 14320 sayılı gazete; TÜRSAB (2006). Önemli Duyuru!!! / İşletme Belgesi İptali. https://www.tursab.org.tr/haberler/onemli-duyuru-isletme-belgesi-iptali_195, (Erişim tarihi: 02.01.2020); TÜRSAB (2008). 2008 Yılında İşletme Belgesi İptal Olan Seyahat Acentaları, https://www.tursab.org.tr/isletme-belgesi-iptal-olanlar/2008-yilinda-isletme-belgesi-iptal-olan-seyahat-acentalari, (Erişim tarihi: 02.01.2020); TÜRSAB (2020). İşletme Belgesi İptal Olanlar, https://www.tursab.org.tr/isletme-belgesi-iptal-olanlar, (Erişim tarihi: 02.01.2020).