Havayolu Tarifesi

Havayolu İşletmeciliği

Havayolu işletmelerinin büyüyen talebi yönetebilmesi, kendisine rekabet avantajı sağlayabileceği gibi işletmeyi daha sistemli, kurumsal ve değerli kılacaktır. Bu amaçla, verilecek hizmetlerin kapsamını ve içeriğini belirlemesi, gerekecektir. Havayolu tarifesi olarak adlandırılan bu hizmetler, işletmeye planlı hareket etme avantajı sağlarken, aktif ya da potansiyel yolculara da işletme ve hizmetleri hakkında bilgi vermektedir.

Bir havayolu işletmesinin yaygın uçuş ağının olup olmaması, uçuş sıklığı, filosunun durumu, uçuş planları, direk uçuşunun olup olmadığı, seyahatin süresi gibi hizmet unsurları havayolu müşterilerinin karar verme aşamasında önemli faktörlerden bazılarıdır. Bu faktörlerin bileşimi olan havayolu tarifesi genellikle dört farklı aşamanın birleşimiyle oluşmaktadır. Her aşama arasında bir ilişki olmasına rağmen, çok sayıda düzenleme ve kural içermesi nedeniyle, aşamalar kendi içlerinde ele alınarak sırasıyla çözülmektedir.

Uçuş planlama, filo planlama, uçak bakımı ve rota, mürettebattan oluşan havayolu tarifesi planlanırken, oluşan bu dört kategori ayrı ayrı ele alınarak havayolu şirketi karını en üst seviyeye çıkarmayı hedeflemektedir. Uçuş planlanırken, her uçuşun bir başlangıç noktası, varış noktası, kalkış tarihi, saati ve süresi ile belirtildiği bir uçuş planı oluşturmak amaçlanmaktadır. Uçma sıklığı, pazar talebi ve uçak envanterinin durumu belirlenmektedir. Filo planlamada, uçağın büyüklüğünün istenen mesafeye (Örneğin iç hatlara göre uzun mesafeli hatlar) ve beklenen yolcu sayısına uygun şekilde eşleştirmek için her bir uçuşa özel belirli bir uçak tipini (filosunu) tahsis etmeye çalışarak işletme maliyetlerini ve yolcu kayıplarını en aza indirerek karı maksimize etmeye çalışmaktadır. Ayrıca her filo tipi için ayrı olarak hesaplanan uçak rotası, bakım gereksinimleri de göz önünde tutularak belirlenmektedir. Her bir uçuşta görev alacak mürettebat sendika kuralları, çalışma şartları, uçuş süresine getirilen kısıtlamalar ve sözleşmeden kaynaklanan konular dikkate alınarak, her uçuş için ayrı ayrı belirlenmektedir.

Referanslar

Abdelghany, A., Abdelghany. K. ve Azadian, F. (2017). Airline Flight Schedule Planning Under Competition, Computers and Operations Research 87: 20–39; Canöz N. (2017). Türkiye’deki Havayolu İşletmelerinin Hizmet Anlayışlarının Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, (E-Issn: 2564-7458), 20(2): 192-205; Dumbar, M., Froyland, G. ve Wu, C. (2012). Robust Airline Schedule Planning: Minimizing Propagated Delay in an Integrated Routing and Crewing Framework, Transportation Science, 46(2): 204–216; Eltoukhy, E.E.A., Chan T.S.F. ve Chung S.H. (2017). Airline Schedule Planning: A Review and Future Directions, Industrial Management & Data Systems, 117(6): 1201-1243.