Havayolu İttifakları
Havayolu İşletmeciliği Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2019
Birden fazla havayolu şirketinin ortak uçuş programları hazırlayarak maliyetini düşürmesi ve yolculara birçok hizmeti sunması amacıyla önemli ölçüde havayolları arasında yapılan bir anlaşmadır. Havayolu ittifakları, geniş ölçüde farklı fakat bağlantılı hizmetlerin sunulduğu ve diğer taşıma şekilleri tarafından etkilenebilen pazarları da uçuşlara dahil edebilir. Havayolu ittifakları havayolu taşımacılığında yaşanan serbestleşme sonrasında havayolu işbirlikleri ve uluslararası yatırımlar şeklinde ortaya çıkan konsolidasyon eğilimidir.
Küreselleşen dünyada havayolu işletmeleri hayatta kalabilmek veya rekabette üstünlük sağlayabilmek adına kendi aralarında ittifak yapmak zorunda kalmaktadır. Özellikle 1980’li yılların başlarında Amerika Birleşik Devletleri’nde kabul edilen serbestleşme yasasından sonra havayolu işletmeleri ittifak kurmaya başladılar. Bunlara istinaden ilk uluslararası ittifak 1986 yılında Air Florida ve British Island arasında gerçekleştirildi. Havayolu endüstrisindeki ittifaklar major (büyük) ittifaklar, stratejik ittifaklar ve küçük ittifaklar olarak sınıflandırılmaktadır. Bunlar, ağ tabanlı veya ortak havayolu işletmelerinin ağlarının birleştirilmesi ile küresel pazarların diğer bölümlerine erişim sağlanmaktadır. Bugün, dünyanın en büyük stratejik ittifakları, dünya genelindeki ASK ve RPK’nın yüzde 63,2’sini ve işletme gelirlerinin yüzde 70,1’ini elinde tutan Star Alliance, One World ve Sky Team’dir. Başka bir deyişle, bu üç ittifak, havayolu pazarının yüzde 60’ından fazlasını elde tutmaktadır.
Star Alliance ittifakı, 28 üye havayolu işletmesi ile dünya genelinde 1.300 havalimanına uçuş yapmaktadır. Bu da dünya genelinde ülkelerin yüzde 98’ine uçuş yapılmakta olduğunu göstermektedir. Sky Team ise 19 havayolu işletmesi ile dünya genelinde bin havalimanına uçuş yapan bir ittifaktır. One World ittifakı 13 havayolu işletmesi ile dünya genelinde bin havalimanına uçuş yapan bir ittifaktır. Havayolu ittifaklarının yolcular açısından birçok faydası bulunmaktadır. Sorunsuz uluslararası hava ulaşımı, uçuşlar arasında iyi koordine edilmiş transfer süreleri, yola başladıkları noktadan varacakları noktaya kadar tek bir biletleme, tutarlı bir hizmet kalitesi, yolcu salonlarına giriş hakkı ve hava millerinin farklı havayollarındaki uçuşlarında da tanınmasıdır.
Referanslar
Divarcı, T. (2016). An Efficiency Analysis of International Airline Alliances: An Empirical Study Using Data Envelopment Analysis (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul: Boğaziçi Universitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Göktepe, H. (2007). Hava Tasımacılıgı Sektöründe Rekabet Hukuku Kurallarının Uygulanması, Sosyal Bilimler Dergisi: 214; Kuyucak, F. (2006) Küresel ve Sektörel Değişim Dinamikleri Işığında Havaalanı Yönetiminde Yeni Eğilimler Kayseri VI. Havacılık Sempozyum Bildiriler Kitabı; https://www.oneworld.com/, (Ziyaret tarihi: 02. 06. 2019); https://www.skyteam.com/en, (Ziyaret tarihi: 02.06.2019); https://www.staralliance.com/en/, (Ziyaret tarihi: 02.06.2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Airline Alliances: Star Alliance, OneWorld, SkyTeam - Just the Flight, https://en.wikipedia.org/wiki/Airline_alliance, (Erişim tarihi: 12.09.2019).