Havacılık Alfabesi

Havayolu İşletmeciliği

İngilizce dilinde phonetic alphabet olarak adlandırılmaktadır. Türkçe’de havacılık dili olarak da adlandırılabilmektedir. Havacılıkta haberleşme esnasında sözlü ve yazılı mesajlar oldukça fazla kullanılmaktadır ve mesajlarda kısaltma kullanılması yaygındır. Tüm havaalanları ve havayolu işletmeleri için üç harfli kısaltmalar kullanılmaktadır. Örneğin İstanbul Havalimanı’nın üç harfli kodu IST’dir, Türk Havayolları’nın üçlü kodu ise; THY’dir. İletişim esnasında özellikle kısaltmalar kullanılırken yanlış anlaşılmalar olabilmektedir. İletişimde yanlış anlaşılmaların meydana gelmesi istenmeyen bir durumdur çünkü havacılık emniyetini tehlikeye sokma ihtimali vardır. Havacılıkta uçuş emniyetinin sağlanabilmesi ve operasyonların doğru bir şekilde yürütülebilmesi için çoğu kısaltmanın hecelenerek kullanılması gerekmektedir. Bu hecelemenin tüm dünyada standart bir şekilde yapılabilmesi için havacılık alfabesi geliştirildi. Bu sayede tüm dünyada farklı dilleri konuşan havacılık birimleri arasında daha kolay ve güvenilir bir şekilde iletişim kurulabilmektedir ve mesajlar karşı tarafa hatasız bir şekilde ulaştırılabilmektedir.

Havacılık alfabesi ağırlıklı olarak hava trafiğinde haberleşme esnasında kullanılmakla birlikte kodlamanın kullanıldığı birçok alan bulunmaktadır. Örneğin İstanbul kelimesi havacılık alfabesi kullanılarak karşı tarafa india-sierra-tango-alfa-november-bravo-uniform-lima- kelimeleri kullanarak hecelenmektedir. TC-DLK tescilli uçak tango-charlie-delta-lima-kilo- kelimeleri kullanılarak hecelenmektedir. Benzer şekilde bilet rezervasyon numaraları veya özel hizmet gerektiren yolcuların kısaltmaları kodlanarak ifade edilebilmektedir. Örneğin PRGNV6Y bilet rezervasyon kodu papa-romeo-golf-november-viktor-six-yankee şeklinde kodlanmaktadır. İngilizce Uncompanied Minor olarak ifade edilen refakatsiz çocuk yolcu anlamına gelen kelimenin kısaltması UM'dir ve uniform-mike olarak kodlanmaktadır.

Havacılık alfabesi aynı zamanda denizcilikte ve NATO haberleşmesinde de kullanılmaktadır. Alfabe harflerin yanı sıra rakamları da içermektedir. Alfabede kullanılan harflerin İngiliz alfabesinde kullanılan harfler olması nedeniyle kodlama İngilizce telaffuza uygun bir şekilde yapılmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Cavcar, M. (2015). Havacılık. İçinde; Cavcar, M. (Editör), Havacılığa giriş. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

ICAO (2001). Annex 10-Aeronautical Telecommunications. Montreal: ICAO Yayıncılık.