Havaalanı Sanatı

Terminal, Havalimanı ve Liman Havalimanı

Günümüzde küreselleşmenin etkisi ile havaalanları sadece ulaşım amaçlı kullanılan bir alandan çıktı. Bir şehir haline gelen havaalanlarında havacılık ve havacılık dışı hizmetler sunulmaktadır. Uçak, yolcu, bagaj ve kargo operasyonlarına yönelik yapılan havacılık hizmetlerinin yanında birçok ticari aktivite düzenleyen havaalanı işletmecileri önemli ölçüde gelir elde edebilmektedir. Havacılık dışı hizmetlerden bir tanesi de yolcuların uzun süren bekleyişlerini daha keyifli hale getirmek için düzenlenen sanatsal etkinliklerdir. Bu etkinlikler, havaalanı sanatını ortaya çıkarmaktadır. Havaalanı sanatı, bir havaalanında, kamusal alanların yenilikçi sanat ve heykel gösterileri, yerel kültürü veya yaban hayatı ile ilgili etkinliklerin sunulmasıdır. Havalimanı’nda yolcuların daha keyifli vakit geçirebilmesi için sergi alanları bulunmaktadır.

Türkiye’de faaliyette bulunan havalimanlarında da havalimanı sanatına önem verilmektedir. 2018 yılında, İstanbul Havalimanı’nda Ara Güler’in İstanbul Sergisi ile İstanbul Havalimanı’nın hikâyesinin anlatıldığı Bir Zafer Anıtı sergisi açıldı. Avrupa Birliği üyesi 18 ülke büyükelçi ile diplomatının Türkiye’de çektiği fotoğraflardan oluşan sergi, İstanbul Havalimanı’nda sanatseverlerle buluşturdu. Azize Kahraman Halk Eğitim Merkezi’nde eğitim gören 17 kursiyerin 53 resminin yer aldığı karma sergi ile Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması sergisi Fraport TAV Antalya Havalimanı’nda açıldı. Antalya’nın tarihi güzelliklerinin de arasında bulunduğu resimleri inceleyen turistler, sergiye büyük ilgi gösterdi. Havaalanı işletmecileri sanata destek vermekte olup turizm açısından da büyük bir fayda sağlamaktadır.

Dünya genelinde bazı havaalanlarında da sanatsal etkinlikler yapılmaktadır. Örneğin, Londra Heathrow Havaalanı’nda Slipstream heykeli, neon taxi, Burberry perakende balonu sergilenmektedir. Dublin Havaalanı’nda ağaçların arasında yürüyüşü andıran görseller yolcuların beğenisine sunuldu. Philadelphia Havaalanı’nda kuşlardan oluşan bir uçak figürü sunulmaktadır. Kosta Rika’daki Juan Santamaría Havaalanı’nda dev geri dönüşümlü kurbağa figürü sergilenmektedir. Dünyanın yolcu sayısı açısından en büyük havaalanı olan Atlanta Havaalanı’nda Atlanta karıncalarının tanıtıldığı bir çalışma sergilenmektedir. Sacramento Prayitno Havaalanı’nda ise dev bir tavşan heykeli sergilenmektedir. Yine Sacramento Havaalanı’nda bagaj figürlerinden yapılmış bagaj kuleleri bulunmaktadır.

Atlanta Hartsfield-Jackson Havalanı’nda uçan sebzeler (uçan mısır) figürleri yolcuların dikkatini çekmektedir. Bangkok Suvarnabhumi Havaalanı’ndaki figürler ise bölgesel inançları anlatan yarı tanrılar ve şeytanları anlatmaktadır. Yeni Zelanda’daki Wellington Havaalanı’nda Yüzüklerin Efendisi filminde yer alan Hobbit ve Gollum figürleri sergilenmektedir. Toronto Pearson Havaalanı’nda ise Jurassic Park dinozor figürleri bulunmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://www.aerosociety.com/news/airport-art/, (Erişim tarihi: 02.12.2019).