Gidiş-Dönüş Transit Vizesi
Kavram
-
2019
Yolcuların seyahatlerini gerçekleştirmek istedikleri yerlere direk uçuşun olmadığı durumlarda üçüncü bir ara ülkeden aktarma yaparak varış yerine ulaşmalarını sağlamaktadır. Havalimanında aktarma yapmak için ülkeye giriş yapılması nedeniyle havalimanının bulunduğu ülke yolculardan giriş vizesi istemektedir. Ama burada seyahat amaçlı gidilmediği için transit geçiş yapılacağından dolayı istenilen vize türü transit vize olmaktadır. Havalimanı vizesi olarak da bilinmektedir. Transit vize, bu şekilde seyahat eden yolcuların aktarmalı uçuşlarında, aktarma yapılacak ülke tarafından iki uçuş arasında bekleme anında istenilen geçici vize türüdür. Bu vize yolcuya uluslararası transit bekleme salonunda bir uçuştan diğerine gitme, uçağını bekleme hakkı tanımaktadır. Bu vize kişilere havalimanından çıkma, bagaj alma vb. ya da ülkeye giriş hakkı sağlamamaktadır. Bu açıdan uçak bileti alırken gidilecek ülkenin ve havalimanın transit vize uygulamaları konusunda bilgi alınması gerekmektedir. Saat farkı, bekleme süresi gibi birçok ülke farklı şekilde vize uygulaması yapmaktadır. Her ülke kendine ait bir uygulama ile kendi kısıtlamasını, zorunluluklarını ve muafiyetlerini uygulamaktadır. Bu vizede belli bir kural bulunmadığı için her ülkede farklı uygulamalar mevcuttur.
Gidiş-dönüş transit vize ise hem gidiş hem de dönüş uçuşları için hangi ülke ve havalimanından aktarma yapılacak ise o ülkenin konsolosluğundan alınması gereken transit vize türüdür. Örneğin Türkiye’den New York’a gitmek isteyen yolcu Londra aktarmalı gitmek isteyebilir. Dolayısıyla gidiş uçuşunda Amerika vizesine sahip olması ve Londra’da havalimanı vizesi alması gerekmektedir. Bununla birlikte dönüş uçuşunda da aktarma noktası olarak Londra’yı tercih etmesi hem gidiş hem de dönüş uçuşları için transit vizeye ihtiyaç duymasına neden olacaktır.
Bu vizeyi almak için yolcuların transit vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Her ülkenin farklı uygulamaları olduğu için aktarma yapılacak ülkelerde kalınacak süre dikkate alınarak vize talebinde bulunulması önemlidir. Bazı ülkeler 12 saatten az aktarma süresi olan uçuşlarda vize talep etmezken 12 ya da 24 saatten fazla aktarması olan uçuşlarda yolculardan transit vize istemektedir. Her aktarmalı uçuşlarda transit vize istenmemektedir. Yani aktarma yapılan ülke transit vize istemediği takdirde bu vizeyi almaya gerek olmamaktadır. Transit vize başvurusu online ya da konsolosluk aracılığıyla yapılabilmektedir. Bu durum ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir.
Referanslar
Çelebi Hava Servisi (2019). Yer Hizmetleri Yolcu Hizmetleri El Kitabı; Devlet Hava Meydanları İşletmesi (2011). Havacılık Terimleri Sözlüğü. Ankara: Pulsat Basımevi; International Civil Aviation Organization. Annex 9-Article 13. Montreal: ICAO Yayıncılık; Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Vize Uygulamaları, http://www.mfa.gov.tr/sub.tr.mfa?886ee610-cd61-428d-ad71-fd86cfa214bc, (Erişim tarihi: 11.09.2019).