Gemi Turu Şirketi

Ulaştırma İşletmeciliği Denizyolu Yolcu Taşımacılığı

Daha geniş bir ifadeyle; “Sahip oldukları veya kiraladıkları gemiler ile çeşitli destinasyonlara; gezi, eğlence ve spor amacıyla deniz turizmine uygun seyahat, konaklama, yeme-içme ve dinlenme gibi birçok turizm faaliyetini yerine getirebilme imkânına sahip denizyolu seferi düzenleyen veya organize eden gerçek veya tüzel kişiler” şeklinde tanımlamak mümkündür. Gemi turu şirketleri esasen, denizyoluyla çeşitli turizm merkezlerine uğrayarak gerçekleştirilen keyif amaçlı seyahat faaliyetlerinden oluşan turizm zincirinin bir parçasıdır. Ancak bu tanımlamalardan da anlaşılacağı gibi gemi turu faaliyetinin yapısında bulunan denizcilik ve turizm gibi çok önemli disiplinler bir arada çalışmak durumundadır.

Gemi turu organizasyonlarında; denizyolu yolcu taşımacılığına uygun gemi tahsisi, tedarik ve yönetim gibi gemi işletmeciliği ve yönetimi, tahsis edilen bu geminin deniz turizme faaliyetine yönelik rota ve programının yapılmasını sağlayan operasyon ve turizm faaliyetlerini yerine getirilmesi ve bu hizmetin pazarlanması işini yapan seyahat işletmeciliği gibi farklı disiplinler ve sektörler bir arada çalışmaktadır. Dolayısıyla gemi turu faaliyetinin yapısını oluşturan en temel üç işletme türü denizcilik işletmeleri (gemi işletmeciliği, kurvaziyer hat işletmeciliği), tur operatörlüğü ve seyahat acentalarıdır. Ancak bu yapı sonucunda ortaya çıkan bir turizm faaliyeti olarak tur hizmetinin programı, pazarlanması, rezervasyonu ve satışı işlemi tur operatörlüğünün iş alanıdır. Bazı seyahat acentalarının operatörlük fonksiyonunu yerine getirerek, bu ürünü doğrudan turistlere pazarlaması şeklinde de bir işleyiş söz konusudur.

Gemi turu şirketleri tur hizmetini kurvaziyerler, günübirlik gezi teknelerini, yüzer otel ve lokantalar gibi çeşitli deniz turizmi araçları ile yerine getirmektedir. Bu noktada kurvaziyer turizmin, lüks seyahat gemilerine olan talebe paralel olarak seyahat işletmelerinde daha büyük bir etkiye sahip olduğu söylenilebilir. Bu gemilerin hem ulaşım hem de konaklama hizmetini aynı anda vermeleri seyahat acentaları açısından bu iki önemli unsurunun bir arada sunulmasına fayda sağlar. Ayrıca daha nitelikli restoranlar ve gemi içi tesisler, çok sayıda ziyaret edilecek destinasyon ve uzman tur yöneticileri bulunmaktadır.

Referanslar

Atlay Işık, D., Paker, S. ve Şengönül, G. (2013). Deniz Turizmi. İçinde; G. Cerit, A. Deveci ve S. Esmer (Editörler), Denizcilik İşletmeleri Yönetimi (ss. 417-446). İstanbul: Beta Yayıncılık; Gibson, P. ve Parkman, R. (2019). Cruise Operations Management. Londra: Routledge; İçöz, O. (2014). Seyahat Acentaları ve Tur Operatörlüğü Yönetimi. Ankara: Turhan Kitabevi; Wild, P. ve Dearing, J. (2000). Development of and Prospects for Cruising in Europe, Maritime Policy and Management: 27(4): 315-333.