Geceleme
Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama
Otel, motel, pansiyon, tatil köyü gibi konaklama tesislerinde yatma, barınma, kalma amacıyla geçirilen gece sayısını ifade etmektedir. Müşteriler tesislerde tek geceleme yapabileceği gibi birden fazla geceleme de yapabilir. Rezervasyon istatistikleri belirlenirken, kalış günlerine göre geliş istatistiğinin belirlenmesi müşterilerin yaptıkları geceleme sayısı ile tespit edilir. Böylece otelde kalış günlerinin ortalama süresi belirlenir. Oda fiyatı belirlenirken, yapılacak geceleme sayısı önem arz etmektedir. Geceleme tercihine göre farklı fiyatlar belirlenebilmektedir. Örneğin uzun süreli geceleme yapmayı talep eden veya müşterilerin daha uzun süre geceleme yapmasını sağlamak amacıyla çalışmalar yapılabilir (yedi gece konaklamaya altı geceleme ücreti alınması gibi). Geceleme aynı zamanda yıllık tahminlerin yapılabilmesi için de önemli bir yol göstericidir. Tesisler yıllık tahminlerini, doluluk oranlarına göre gerçekleştirmektedirler. Otel işletmesinde doluluk oranı (kapasite kullanım oranı) tesisin açık olduğu süre içerisindeki gecelemeler ile belirlenmektedir. Bu amaçla, geçmiş dönemlerde yapılan grup ve münferit geceleme sayıları göz önüne alınarak, gelecek için tahminlerde bulunup personel yapısı ve iş akışı buna göre yönlendirilerek planlanır.
Geceleme süreleri, konaklama işletmelerinin gelir ve karını doğrudan etkileme gücüne sahiptir. Örneğin talebin düşük olduğu dönemlerde otele giren ve uzun süre geceleme yapan müşteriler talebin yoğun olduğu dönemde indirimli fiyattan gecelemeye devam ettiği için oteli gelir kaybına uğratabilmektedir. Birçok konaklama işletmesi için önemli olan geceleme sayısını arttırarak doluluk oranlarının artmasını sağlamaktır. Bu nedenle müşterilerin genel özelliklerine yönelik birçok istatistiki bilgiyi raporlarlar. Konaklama süresine göre doluluk oranı hesaplamaları da bunlardan biridir. Bu hesaplama, tesiste konaklayan müşterilerin ortalama geceleme sayısını vermektedir. Konaklama yapan müşterilerin, kimi bir ya da iki geceleme yaparken diğerleri daha uzun süreli (bir-iki hafta) geceleme yapabilmektedir. Ortalama geceleme sayısının bilinmesi, hizmet sunumu için ihtiyaç duyulacak personel sayısının belirlenmesine ve gelecek yıl aynı dönemdeki ay için geceleme sayısının arttırılmasına yönelik ihtiyaç duyulan çalışmaların belirlenebilmesine katkı sağlayacaktır. 1618 sayılı Seyahat Acentaları Birliği Kanun hükümlerine göre Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesi almış seyahat acentaları tarafından müşteriye aktarılan geceleme hizmet tutarı ve bu hizmete ilişkin aracılık bedellerine de konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmetlerinin ait olduğu oran (yüzde 8) olarak uygulanır.
Referanslar
Gökdeniz, A. ve Dinç, Y. (2014). Konaklama İşletmelerinde Önbüro Operasyonları ve Yönetimi, Ankara: Detay Yayıncılık; https://www.gib.gov.tr/konaklama-hizmetinde-kdv-orani-ve-belge-duzeni-hk, (Erişim tarihi: 29.02.2020); https://www.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 25.02.2020); Kozak, N., Kozak A. M. ve Kozak, M., (2014). Genel Turizm. Ankara: Detay Yayıncılık; Kurgun, H. (2016). Otel İşletmelerinde Odalar Bölümü Hizmetleri. İçinde; M. Akoğlan Kozak (Editör), Otel İşletmeciliği (ss. 209-237). Ankara: Detay Yayıncılık.