Federal Aviation Agency (FAA) / Federal Havacılık İdaresi
Yurtdışı Kurum-Kuruluş
(Washington, DC, ABD, 1958 - )
-
2019
Temel misyonu güvenli, emniyetli ve etkin havacılık sistemini sağlamaktır. 1958 yılında Federal Havacılık Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Sivil Havacılık Otoritesi’nin (CAA) görevleri, kurulan Federal Havacılık Ajansı’na (Federal Aviation Agency) devredildi. Ajansın ilk yöneticisi emekli Hava Kuvvetleri Generali Elwood R. Quesada oldu. 1967’de ABD Ulaştırma Bakanlığı’nın (DOT) kurulmasıyla Federal Havacılık Ajansı, bakanlığın içindeki çeşitli kuruluşlardan biri oldu ve Federal Havacılık İdaresi ( FAA ) adını aldı. Kuruluşu itibariyle ulusal nitelikli olmasına karşın almış olduğu karar ve uygulamaların etkileri bakımından günümüzde önemli uluslararası nitelikli bir havacılık otoritesidir. Sivil havacılığın düzenlenmesi, yeni teknolojiler kullanarak havacılığın geliştirilmesi, sivil ve askeri uçakların kontrölünün ortak bir sistemde yapılması, hava trafik kontrol ve navigasyon sistemlerinin geliştirilmesi ve işletilmesi, havaalanlarının inşası ve sertifikalandırılması, hava aracı ve personel sertifikasyonu, uçakların imalatı, işletilmesi ve bakımıyla ilgili düzenlemeler ve asgari standartların oluşturulması ve uygulanması, uçak gürültüsü gibi sivil havacılığın çevresel etkilerinin araştırılması ve buna yönelik uygulmaların geliştirilmesi, hava olay ve kazalarının araştırılması ve raporlanan sonuçları yayımlaması temel işlevleri arasında yer almaktadır. FAA, sivil havacılığa ilişkin kural ve düzenlemlerini daha önce Federal Havacılık Düzenlemeleri (FAR) olarak adlandırılan Federal Düzenlemeler Kodu (CFR) ile bölümler halinde yayımlamaktadır. Yayınlanan bölümlere ait örnekler; Bölüm 1 - Tanımlar ve Kısaltmalar, Bölüm 33 - Uçuşa Elverişlilik Standartları: Uçak Motorları, Bölüm 34 - Türbin Motorlu Uçaklar İçin Yakıt Havalandırma ve Egzoz Emisyon Gereklilikleri, Bölüm 36 - Gürültü Standartları: Uçak Tipi ve Uçuşa Elverişlilik Sertifikası, Bölüm 39 - Uçuşa Elverişlilik Direktifleri, Bölüm 61 - Sertifikalandırma: Pilotlar , Uçuş Eğitmenleri ve Yer Eğitmenleri, Bölüm 65 - Sertifikalandırma: Uçuş Mürettebatı Dışındaki Havacılar, Bölüm 71 - Sınıf A, Sınıf B, Sınıf C, Sınıf D ve Sınıf E Hava Sahası Alanlarının Belirlenmesi, Bölüm 139 - Havalimanlarının Sertifikasyonu, Bölüm 141 - Uçuş Okulları,Bölüm 145 - Tamir İstasyonları olarak sıralanabilmektedir.
Referanslar
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (2011). Havacılık Terimleri Sözlüğü. Ankara: Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü APK Daire Başkanlığı Yayını; Federal Aviation Administration (2004). Airplane Flying Handbook. Oklahoma City: the United States Department of Transportation, Federal Aviation Administration, Airman Testing Standards Branch; https://www.faa.gov, (Erişim tarihi: 12.12.2019); https://www.skybrary.aero, (Erişim tarihi: 12.12.2019); Jeppesen, S. (2007). Air Law: JAA ATPL Training. Almanya: Neu-Isenburg; Niles, M. C. (2002). On the Hijacking of Agencies (and Airplanes): The Federal Aviation Administration, Agency Capture, and Airline Security. American University Journal of Gender, Social Policy & the Law, 10 (2): 381-442; Yılmaz, O. (1998). Havacılıkta Kalite ve JAR 145 Onaylı Bakım Organizasyonu (yüksek lisans tezi) İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Eıchenberger, J. ( 2012). General Aviation Law. NewYork: The MCGraw-Hill Companies; Florio, F. D. (2016). Airworthiness An Introduction to Aircraft Certification and Operations. Oxford: Butterworth-Heinemann; Günel, R. (2010). Uluslararası Hukuk Açısından “Açık Semalar” Antlaşmaları Sürecinde Sivil Havacılık Düzeninin Dönüşümü (Yayımlanmamış doktora tezi). İstanbul: İstanbul Kültür Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; McNeal, S. C.(2009). Federal Recordkeeping and Process Improvement at the Federal Aviation Administration (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Morgantown: West Virginia University; Nancy, A. (2018). Pilot’s Handbook of Aeronautical Knowledge. Oklahoma City: United States Department of Transportation. Federal Aviation Administration, Airman Testing Standards Branch.