Evren, Ercan

Kişi Turizm İşletmecisi

(1932 - )

Antalya turizminin mimarlarındandır. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu (1956). Bayındırlık Bakanlığı’nın düzenlediği İstanbul Moda Koleji (1958) ve Samsun Koleji (1959) konkurlarında Coşkun Erkal ve Gökçetin Kanra ile birlikte birincilik aldı. Bern şehrinde mimar olarak çalıştı (1960-1961). İsviçre’den dönüş yaptıktan sonra Antalya’ya yerleşti (1962) ve mimarlık mesleğini icra etti. Antalya, Kaleiçi’nde ikamet ettikleri dönem içerisinde Evren Ailesi ziyaretlerine gelen akraba ve arkadaşlarının konaklamaları için komşularından oda alarak Kaleiçi’nde ev pansiyonculuğunun başlamasına öncü oldu. 1966 yılında kendi proje ve inşaatı olan Motel Antalya’yı hayata geçirmek için çalışmalara başladı. O dönemde imar planı olmaması sebebiyle ruhsatı bahçıvan evi olarak alınan 12 odalı Motel Antalya’nın 1968 yılında açılışı yapıldı. Antalya’nın ilk turizm işletmesi belgeli tesisleri arasında yer alan Motel Antalya aile üyelerinin çalıştığı bir aile işletmesi olarak Antalya turizmine hizmet verdi. Cemil Cahit Sönmez ile Side ve Çevresi Turistik Düzenleme Projesi konkuruna katılarak birlikte iyi bir derece aldılar (1969). Motel Antalya, turizm talebinde yaşanan artışı karşılamada yetersiz kalmaya başlayınca talebi karşılayacak 60 oda 120 yatak kapasiteli Lara Oteli’ni kurarak (1978) Antalya turizmine kazandırdı. O dönemde turist sayısında yaşanan artış neticesinde bakanlığın aldığı “Mevcut tesislerin müsait imar durumu olmasa dahi bir kat çıkılabilir” kararı ile Lara Oteli’ne bir kat daha eklenerek ilave edilen 12 oda ile birlikte otelin toplam oda sayısı 72, yatak kapasitesi ise 150 oldu. 1984 yılında Akdeniz Turistik İşletmeciler Derneği’nin (AKTİD) kurulmasına öncülük etti ve 1984-1997 yılları arasında yönetim kurulunda yer aldı (Derneğin ismi 1990 yılında Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneği (AKTOB) olarak değiştirildi). Sivil toplumun kurumsallaşması, rekabetçi ve güçlü girişimciliğin yaygınlaşması için çalışma amacıyla hareket eden Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (ANSİAD) kurucu üyesi (1990) olarak bünyesinde yer aldı. 1993 yılında Antalya liselerinden mezun ve başarılı öğrenciler ile ihtiyacı olan İşletme ve Mühendislik Fakültesi öğrencilerine burs vermek, yönetici eğitimleri organize etmek amacıyla ANSİAD önderliğinde ve ATSO katılımı ile kurulan Antalya Eğitim Vakfı’nın yönetim kurulu üyeliğini yaptı. Antalya Filarmoni Derneği’ni kurarak (1997) Antalyalılara kazandırdı. Antalya Sanayici ve İş adamları Derneği (ANSİAD) tarafından sınıf ve koridorlarda gürültü nedeniyle karşılaşılan sağlık sorunlarını önlemek için Melahat Faraçlar İlkokulu’nda gerçekleştirilen örnek akustik uygulama projesini üstlendi (2016).

Başlıca eserleri: Evren, E. (2011). Oran ve Sinan I. İstanbul: Mimarlık Vakfı Yayınları; Evren, E. (2011). Modernlik ve Türkiye’de Modern Camiler. Antalya: TMMOB Mimarlar Odası Antalya Şubesi Yayınları; Evren, E. (2012). Oran ve Sinan II. İstanbul: Mimarlık Vakfı Yayınları; Evren, E. (2012). Antikite’den Günümüze Mimarlık ve 20. Asır Mimarlığı. Antalya: TMMOB Mimarlar Odası Antalya Şubesi Yayınları.

Referanslar

Evren, E. 04. 04. 2019 tarihli görüşme. (Görüşen: N. Güneş)

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Doğantan, E. (2013). Ercan Evren. İçinde; N. Kozak (Editör), Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Araştırması Görüşme Metinleri Cilt - 1: Side, Alanya, Antalya (ss. 769-783). İstanbul. Yıkılmazlar Matbaası.