Entegre Turizm

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Entegre turizm yaklaşımı, turizm destinasyonu ya da bir turizm bölgesi açısından bakıldığında, basit ve bağımsız bir turizm ürünü sunmak yerine, bölgede birbiri ile uyumlu hizmetlerden oluşan kapsamlı bir hizmet sunumu gerçekleştirmektedir. Bu bağlamda, turizm ürününü oluşturan ulaştırma şirketleri, konaklama ve yiyecek içecek hizmetlerini sunan otel ve restoranlar ile dağıtım işlevini gerçekleştiren seyahat acentaları ve tur operatörleri gibi özel turizm işletmelerinin, kültürel faaliyetlerde bulunan işletmelerin, turizm hakkında bilgi sağlayan turist büroları ve kongre büroları gibi ilgili kamu kurumlarının ve diğer turizm özel ve kamu turizm organizasyonlarının birbirleriyle entegre şekilde yapılandırıldığı bir uygulamadır. Entegre sözcüğü literatürde daha çok planlama referanslı önem kazanmıştır, ilişkili olarak entegre turizm kavramıyla turizm master planlarında ve bölgesel / destinasyon turizm stratejik planlarında sıklıkla karşılaşılmaktadır. Entegre turizmde önemli olan, aynı ağ (network) içerisinde tüm paydaş ve ilgili kişi, kurum ve organizasyonlarının sinerji anlamında iletişim içerisinde bulunabilmesi ya da koordinasyon içerisinde olmasıdır.

Sürdürülebilir bağlamda entegre turizm; yerel halkla ilişkili ve bölgesel kaynaklar, faaliyetler, üretilen ürün ve hizmetler ve katılımcı bir yerel toplum ile sürdürülebilir uyum içinde olan bir turizm olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda kırsal bölgeler sadece tarımsal alanlar olarak ilişkilendirilmemekte, turizm, rekreasyon, özellikli gastronomi ve yerel mutfakları içeren bir sosyo-ekonomik olayı kapsamaktadır. Entegre turizm yaklaşımında, turizm yer aldığı bölgede yaşayanların ekonomik, sosyal, kültürel, doğal ve insani yapıları ile ilişkilidir ve sosyal, kültürel, ekonomik ve çevresel kaynaklar arasında güçlü bağlar (network) kurulmasında yardımcı olmaktadır. Turizm arzında yaşanan ve değişen eğilimler doğrultusunda entegre turizm uygulamaları, turizm ve bölgesel doğal ve kültürel kaynaklar, faaliyetler, ürünler ve toplum arasındaki bağı geliştirmekte ve güçlendirmektedir. Çevre korumasının önemi, ekonomi ve yerel kültürün entegrasyonu önemli konulardandır. Yerel katılım ve kontrol, turizm alanında çalışan bölge halkından kişinin oranı, katılımın çeşidi ve derecesi, karar verme gücü ve kaynaklarda sahip olma oranı gibi faktörler turizmde entegrasyon derecesini tanımlamaktadır.

Entegre turizmde, turizme katılan bütün aktörler, bütün ekonomik, sosyal, doğal, kültürel ve insan kaynakları ve aralarındaki sosyal ilişkiler işbirliği bağlamında dikkate alınmaktadır. Entegre turizm, turizm kavramının bütünsel olarak ele alınmasını teşvik etmektedir. Entegre turizmde özel ve kamu tarafından sahip olunan bütün doğal, ekonomik, sosyal ve kültürel kaynaklar, üstyapı ve altyapı olanakları ve paydaşlar kontrollü bir yaklaşımla entegre olacak şekilde planlanmaktadır. Bu şekilde fiziksel çevrenin ve sosyal ve kültürel yapıların kalitesini tehdit eden unsurlar azaltılabilmektedir. Yine, yerel halkın turizm faaliyetlerine katılım oranı artmakta, bölgesel hayat kalitesi seviyesi olumlu etkilenmekte ve turizm kaynakları, turizm faaliyetleri, turistler ve turizm organizasyonları ile toplum arasındaki bağ ve iç içe geçiş kuvvetlenmektedir. Sosyo-kültürel bağlamda, yerel kültür ve gelenekler korunmakta, bölgedeki turizm canlılığı artmakta, ilgili ekonomik ve sosyal faydalar yerel halka yansımaktadır. Entegre turizmin diğer faydaları arasında; sürdürülebilir turizm yaklaşımının benimsenmesi, sürdürülebilir istihdamın sağlanması, yerel toplumun turizme katılımı ve turizmi benimsemesi, turizmin bölgesel gelişmede öncü olması, farklı paydaşlar arasında çakışan hedef ve gündemlerin uyumlaştırılması, ilgili kişi ve kurumlar arasında koordineli turizm politikalarının ve stratejilerin uygulanması bulunmaktadır.

Referanslar

Bousset, J. P., Skuras, D., Těšitel, J., Marsat, J. B., Petrou, A., Fiallo-Pantziou, E., Drahomira K., & Bartoš, M. (2007). A decision Support System For İntegrated Tourism Development: Rethinking Tourism Policies And Management Strategies, Tourism Geographies, 9(4): 387-404; Cawley, M., & Gillmor, D. A. (2008). Integrated Rural Tourism: Concepts And Practice, Annals of tourism research, 35(2): 316-337; Oliver, T. ve Jenkins, T. (2003). Sustaining Rural Landscapes: The Role of Integrated Tourism, Landscape Research, 28(3): 293-307; Panasiuk, A. (2017). From Basic Tourism Products to a Comprehensive Offer of a Tourism Area,(1), Barometr Regionalny, 15(1): 17-24; Saxena, G., & Ilbery, B. (2008). Integrated Rural Tourism A Border Case Study, Annals of Tourism Research, 35(1): 233-254.